Home

Foto & video 1329 x bekeken

Kwatro nu ook in wortelgewas

De Belgische machinefabrikant Dewulf heeft zijn vorig jaar geïntroduceerde Kwatro, een vierrijige aardappelbunkerrooier op rupsen, aangepast voor wortelgewassen.

Foto

 • De Belgische machinefabrikant Dewulf heeft zijn vorig jaar geïntroduceerde Kwatro, een vierrijige aardappelbunkerrooier op rupsen, aangepast voor wortelgewassen. De rooier is nu voorzien van een nieuwe rooibek en satellietkoppers voor het ontkoppen van gewassen als peen en pastinaak. Loonbedrijf Lokers in Zevenbergen draait sinds afgelopen najaar met de Dewulf Kwatro voor aardappelen, peen, witlof en mogelijk ook knolselderij. Voor peen en witlof wordt de rooi-unit aangepast. De rooibeitels worden vervangen door pennen, er komt een ontkopper op, en de afstand tussen de rooischijven wordt zo nauw gezet.


  Tekst en foto’s: Joost Stallen.


 • “Mijn klanten vragen erom”, verklaart Raymond Lokers van het gelijknamige loonbedrijf in Zevenbergen de aanschaf van de Dewulf Kwatro: “vanwege de rupsen en de grotere bunker”. De rooier werd onlangs voor het eerst losgelaten in pastinaak. Vooraf was niet bekend hoe de machine het in dit gewas zou doen. Dat werd al heel snel duidelijk: indraaien, rooi-unit naar beneden, en gaan, direct zonder een centje pijn. Lokers: “Ik sta er versteld van hoe dat gaat: fantastisch mooi.”

 • De aangepaste rooi-unit: klepelas, geleidewielen, ontkoppers en opnamebekken. De beitelsets voor aardappelen zijn vervangen door rooipennen, en de rooischijven zijn wat nauwer gezet om de hoeveelheid grond en koptarra op de rooimat te beperken.


 • De werkbreedte van 3 meter komt zowat overeen met de ‘afrolbreedte’ van het wiel plus de rupsen. Insporen is er amper of niet bij.

 • Raymond Lokers als een vorst achter het stuur van de Kwatro. Met tien camera’s en vijf beeldschermen houdt hij de boel in de gaten. De rooier heeft daarnaast een uitgebreid bewakingssysteem, dat de chauffeur bij de minste of geringste afwijking informeert. Alle componenten worden hydrostatisch aangedreven; kettingen en riemen ontbreken.


 • De 90 centimeter brede Terra-trac rupsen steunen af over een lengte van bijna drie meter. “Ze zijn geveerd, dat geeft bij transport over de weg het idee alsof je met een vrachtwagen op pad bent”, aldus Lokers.

 • Het ontkoppen gaat op een bijzondere manier: met drie planetair opgestelde roterende schijven. De unit zelf draait eveneens. Dat werkt aanzienlijk intensiever dan een enkele aangedreven schijf, en minimaliseert de kans op afbreken van de wortelkop. Bovendien blijven de schijven op een satellietkopper langer scherp. Het systeem wordt al langer toegepast op rooiers voor industriepeen.

 • Het wiel achterop is 105 centimeter breed. De rooier is bijna 12 meter lang en bijna vier meter hoog. De zescilinder Scania, goed voor 370 kW, verbruikt volgens leverancier Van Gemeren in Numansdorp tussen de 30 en 60 liter per uur. De gasolietank heeft een inhoud van 1.000 liter. Het gewicht komt op 30 ton.

 • De wortels worden glad afgesneden, zonder breuk.


 • De bunkerinhoud komt op 11 ton. Met een foto-elektrische cel op de opvoerelevator wordt de valhoogte vanaf de elevator beperkt gehouden.


 • De kopdiepte is per rij traploos elektrisch in te stellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.