Home

Foto & video 9 reacties

Bodemstructuur ontzien

Door de natte herfst zijn veel kleipercelen laat geploegd. Daardoor laat de bodemstructuur te wensen over. Een kijkje bij Maatschap Van Nieuwenhuijzen-Van Vugt.

Foto

 • Door de natte herfst zijn veel kleipercelen laat geploegd. Daardoor laat de bodemstructuur te wensen over. Brede banden geven weinig structuurschade. Maatschap Van Nieuwenhuijzen-Van Vugt is aan het bieten zaaien.
  Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Peter Roek

 • Normaal wordt het land rond september geploegd. Bij dit perceel gebeurde dat pas rond december. Eerder was niet mogelijk. Dat is goed te zien. Het perceel ligt er hobbelig, ongelijk bij.

 • De structuur lijkt ondanks het late ploegen op het eerste gezicht toch vrij goed. Door de nachtvorsten van de afgelopen weken is de toplaag enorm opgeknapt. Met één bewerking ligt deze vrij rul. Maar na enkele centimeters graven blijkt de ondergrond nog vrij nat.

 • Vlakbij Ooltgensplaat (Z.-H.) legt akkerbouwer Gerard van Nieuwenhuijzen bij een klant een perceel zaaiklaar. Dit doet hij met een Claas Ares 696 met in de fronthef een Franquet-spiraalrol, egalisatieplaat en triltand en achter een cultivator.

 • Om de bodem te ontzien heeft de teler de Ares op brede lagedrukbanden gezet. Achter op zitten Michelin 650/60 R38-banden op 0,45 bar, voorop 800/45 R26,5-banden. Deze staan op 0,6 bar. Lager kan niet, vanwege het hoge gewicht van de Franquet-rollen.

 • De trekker beschikt over een rechtrij-automaat van SBG. Van Nieuwenhuijzen kan zijn volledige aandacht nu richten op de diepte-instelling van de grondbewerkingswerktuigen.

 • Ook voorkomt een rechtrij-automaat te veel overlap. Hoe minder over het perceel gereden wordt, hoe beter het is voor de structuur.

 • Iets verderop op het perceel zaait vader Nico van Nieuwenhuijzen de bieten met een 6 meter brede Unikorn-buitenvuller. Ook hier zijn maatregelen genomen om de bodem te ontzien. De Same Silver 100.6 voor de bietenzaaimachine staat op dubbellucht op afstand.

 • Ploegen deden de akkerbouwers voorheen met een Renault met daarachter een vijfschaar. Maar omdat de ze zowel meer capaciteit willen als zorg voor de bodem, besloten de maten tot de aanschaf van een Claas Xerion 3800 van 279 kW (380 pk) met een halfgedragen negenschaar Lemken-ploeg.

 • Het voordeel van de Xerion boven een gewone trekker van 279 kW (380 pk) zijn de vier grote wielen, Ook ontstaat door 4WD-besturing een krappe draaicirkel en is de trekker eenvoudig te verzwaren.

 • Het leeggewicht van de trekker bedraagt 13 ton. In de front wordt een frontgewicht van 1,5 ton gehangen. Achterop het plateau van de Xerion is plaats voor een gewicht van 2,5 ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bodemstructuur

  Bodemstructuur ontzien met een ploegtrekker van 13 ton en dan ook nog eens verzwaren tot 18 ton???
  En dan ook nog door de voor?!?!?

 • no-profile-image

  13 ton

  Niet goed gelezen, in het artikel staat dat de bedoeling is bovenover te ploegen als dit mogelijk is.
  13 ton is inderdaad niet licht, maar als je goed hebt opgelet zie je dat de trekker op 4 grote banden staat en omdat achter deze trekker een grotere ploeg kan hoefd er minder over het perceel gereden te worden wat eerder in het artikel ook al word gezegd.

 • no-profile-image

  Student

  @ 13 TON, BOVEN OVER.
  Ik kan blind zijn maar er staat volgens mij toch echt alleen dat ze een halfgedragen ploeg hebben gekocht. En met een half gedragen ploeg kan je ook door de voor. Dus verklaar u nader.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  4wd besturing? Jaja gewoon vierwielbesturing toch? Heeft trouwens ook een voordeel bij een on-land ploeg, waar inderdaad hier op de site niet over gesproken wordt. Qua banden zou ik daar wel van uit gaan.

 • no-profile-image

  W Brooijmans

  FF artikel in de boerderij lezen dan zie je dat het een half gedragen 9 schaar ploeg is die zowel on land als in de voor kan ploegen. verder waren er ook nog 580/85R46 ploegbanden gekocht om eventueel in de voor te kunnen rijden als de omstandigheden zo zijn dat boven over ploegen niet meer kan.

 • no-profile-image

  huub

  Jammer dat er bij het draaien geen werkgangen over worden geslagen, dat is juist een van de voordelen van gps, dit zorgt voor minder draaien op de kopakker.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Vooropgesteld, ik ken de grond niet waarop gewerkt wordt maar neem aan dat het vrij zware grond is. Als ik dan het verhaal lees en de foto's bekijk, zie ik dat deze heren de zaak aardig goed voor elkaar hebben en ook doelbewust bepaalde investeringen doen om alles te perfectioneren. Maar dan krijg ik bij het zien van foto 2 toch de indruk dat men hier een steekje heeft laten vallen, namelijk een bewerking over de vorst met een vastetand cultivator of iests dergelijks om de zaak vast wat te egaliseren. Met de gebruikte zaaibedcombinatie krijgt men het nu wel vlak maar moet er te diep gewerkt worden en onstaan er overal wat wij noemen "dry pockets" : gaten die opgevuld worden met losse, droge grond waar het bietenzaad dus niet op de vaste ondergrond ligt en dus bij het uitblijven van een bui regen dus niet zal kiemen. Jammer.

 • no-profile-image

  Snaphet

  @Huub:

  Hoe wil je met ploegen een werkgang overslaan?

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste Snap het Niet,
  Wat Huub hier bedoelt is ook weer een voorbeeld dat men niet alle mogelijkheden van de toegepaste moderne (RTK-GPS)techniek benut en dus niet het hoogst mogelijke rendement uit de investering haalt. Op de foto's is te zien dat de man aansluitende werkgangen maakt met de zaaibedcombinatie i.p.v. een of meerdere werkgangen over te slaan. Op die manier zou hij op de kopakker in een keer kunnen draaien zonder terug te hoeven steken. Veel makkelijker, spaart tijd en minder verdichting van de kopakkers.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.