Home

Foto & video

Zes weegstrooiers uitvoerig getest

Boerderij heeft zes strooiers aan een uitgebreide strooiertest onderworpen. Getest zijn weegstrooiers van Amazone, Bogballe, Bredal, Rauch, Sulky en Vicon op 36 meter strooibreedte.

Foto

 • Boerderij heeft samen met Farmers Weekly, Top Agrar en La France Agricole zes strooiers aan een uitgebreide strooiertest onderworpen. Getest zijn weegstrooiers van Amazone, Bogballe, Bredal, Rauch, Sulky en Vicon op 36 meter strooibreedte.

  Tekst: Martijn Knuivers, Foto’s: Henk Riswick

 • Kunstmestfabrikant Yara sponsorde de internationale strooiertest met 20 ton kwalitatief goede KAS. Dit is een veelgebruikte kunstmestsoort met mooi ronde korrels, geschikt om 36 meter breed mee te strooien. • Getest is in de onafhankelijke strooierhal van het Bygholm Researchcentrum in de Deense plaats Horsens. Bygholm is onderdeel van de Deense Universiteit van Aarhus.

 • De hal bevat een geijkt meetsysteem. Haaks op de rijrichting zijn opvangbakken geplaatst. Onder de vloer zitten geijkte weegsensoren. Zo zijn snel en nauwkeurig strooigrafieken te genereren. • De ervaren Bygholm-strooierdeskundigen zijn betrokken bij de opzet en uitvoering van de test. Van links naar rechts Hans Skovsgaard, Krister Persson en Kalle Antonsen.

 • Alle strooiers worden achter een oude Volvo BM 2650 gehangen. In strooierhallen wordt vaak met oude, betrouwbare trekkers gewerkt. De elektronica in moderne trekkers kan slecht tegen het fijne, agressieve kunstmeststof.

 • Voorafgaand aan de test worden de strooiers volgens handleiding afgesteld.


 • Met een waterpas wordt gekeken of de strooier perfect horizontaal staat. Sommige strooiers moeten juist onder een hellingshoek staan.

 • Na elke run genereert een Bygholm-medewerker een strooigrafiek.

 • Deze geeft perfect de verdeling van de kunstmest weer. • Alleen het Bygholm-team en de redacteuren van Boerderij, Top Agrar, Farmers Weekly en La France Agricole kregen gedurende de test de grafieken te aanschouwen. De fabrikanten niet, om beïnvloeding van de test door de fabrikanten te voorkomen.


 • Gedurende de test kregen de fabrikanten geen inzage in de strooigrafieken, alleen van de bakkentest, zoals in hun handleiding is omschreven. De strooierdeskundigen kunnen namelijk aan de hand van de grafieken de strooier perfect afstellen. Echter, een boer op het veld heeft geen geijkte strooierhal. Die moet het doen met een bakkentest. Een strooigrafiek is veel verfijnder. De Rauch-deskundige twijfelt bij het zien van het strooiresultaat in de bakkentest. Is het strooibeeld goed, of zou het nog beter kunnen?


 • De test leverde verrassende resultaten op. Lees alles in Boerderij nr. 21 van 22 februari.

Of registreer je om te kunnen reageren.