Home

Foto & video

Goedkope speeltjes soms nog beter en leuker

Een greep uit de speeltjes die zich momenteel in de gemiddelde varkensstal bevinden. Wat vindt het varken hiervan, hoeveel punten op de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) levert het op en wat kost het?

Foto

 • Dit varkensspeeltje heeft subfokker van Topigs 20, Chris Jenniskens (42) uit Overloon, zelf bedacht. Het is een ketting die aan twee ijzeren buizen hangt op zo'n tien centimeter van de hokafscheiding. Daartussen zit een ketting van een meter met daaraan een paar stukken haspelslang. “Het hangt nu een maand in de stal en mijn ervaring is dat vooral de oudere varkens (boven 20 kilo) het leuk vinden om mee te spelen. De jonge biggen doen er niet veel mee.” Jenniskens kan met dit afleidingsmateriaal geen punten halen op de maatlat omdat niet 40 procent van de dieren in het hok er tegelijk mee kan spelen. Het maken van dit speeltjes is vrij eenvoudig en de subfokker verwacht dat de haspelslang niet snel slijt.

 • Vleesvarkenshouders Rudy en Remco Beulink (35) uit Zelhem hebben zojuist te horen gekregen dat de door hen ontwikkelde strokoker opgenomen is in de Maatlat Duurzame Veehouderij. De strokoker is geschikt voor biggen,vleesvarkens en zeugen en werd al geaccepteerd in het Good Farming Starconcept van Vion. Volgens Beulink leidt de strokoker tot een beter welzijn bij de varkens, zoals minder staartbijten, en is het praktisch voor de varkenshouder. Hun meestgebruikte variant met een 1 centimeter dikke pvc-buis gaat volgens de Beulinks lang mee. Dunnere wanddikte of RVS uitvoering zijn ook te verkrijgen. Prijzen liggen ongeveer tussen 16 en 19,50 euro.

 • Vermeerderaar Bert van den Branden uit Beveren-Waas (België) ontwikkelde de Sika 1 (voor biggen) en 2 (voor vleesvarkens). Het product is sinds januari 2011 gepatenteerd.“Het grote voordeel van het speeltje is dat het rolt en rammelt. Dat prikkelt ze om er mee te gaan spelen. Ze kunnen ook in het afleidingsmateriaal bijten.” De Sika is gemaakt van pvc/polyethyleen, een ketting en bijtblok (teflon 500). Van Den Branden denkt dat het speeltje minimaal vijf jaar meegaat. Hij scoort 3 punten op de maatlat en kost € 15.- (Sika 1) en € 17,50 (Sika 2) per stuk.

 • Vleesvarkenshouder Helm Verhees (49) uit Liessel heeft gele boemerangs in de stal hangen. “Ze spelen er veel mee. Als ik binnenkom zijn ze er altijd mee aan het rommelen.” Volgens Verhees vormen de gele hangers geen belemmering in zijn bedrijfsvoering. Hij heeft de gele boemerangs pas sinds december omdat hij een nieuwe stal heeft gebouwd. “Ik kan dus niet zeggen of ze duurzaam zijn.” De leverancier van de gele hangers is Agro Verhen uit Helmond. Ze scoren 3 punten op de maatlat en kosten € 4,95 per stuk exclusief ketting.

 • Vleesvarkenshouder Jos Bessembinder (50) uit Holten heeft deze schuurborstel van Laka bv als eerste uitgeprobeerd in zijn stal. Ze bevallen erg goed. “Ik heb ze nu twee jaar en ze zijn nauwelijks gesleten. Bij sommige collega's heb ik zo'n schuurborstel wel eens gezien na een jaar en dan was er soms alleen nog een plankje over. De vleesvarkens vinden de borstel leuk en zitten er veel met hun snuit aan. Dat vinden ze blijkbaar lekker.” Om te profiteren van de VAMIL/MIA-regeling gaat Bessembinder in zijn nieuwe stal ook schuurborstels plaatsen. Hoeveel punten de borstel oplevert op de maatlat kan Laka bv niet zeggen. Hij kost € 7,50 excl. BTW per stuk

 • Varkenshouder Kees de Groot (54) heeft bij zijn vleesvarkens de gele speelbal van Schippers Bladel liggen. De bal heeft een doorsnee van 30 centimeter. De bal bevalt niet zo goed. “Ze doen er te weinig mee. Hij belandt in een hoek en hij wordt steeds bruiner. Ik heb ze nog wel in de hokken liggen als afleidingsmateriaal, maar ze doen er niets mee.” De Groot heeft de ballen geïntroduceerd om met name staartbijten te voorkomen. Hij heeft de ballen niet aangeschaft om in aanmerking te komen voor punten op de Maatlat Duurzame Veehouderij. Deze gele speelbal kost € 10,85 per stuk.

 • Varkenshoudster Annechien ten Have heeft voor een aantal jaren geleden de Wroezelaar aangekocht. In de Wroezelaar ligt bij haar een mineralenblok waar de vleesvarkens aan kunnen knabbelen. “Hij is niet echt handig, vind ik. Hij gaat een beetje lastig open en dicht. Het is niet het leukste speeltje voor een vleesvarken en past niet bij zijn wroetgedrag.” Ten Have heeft dit afleidingsmateriaal in de stal hangen in het kader van het project Comfort Class. De Wroezelaar is verkrijgbaar via Schippers Bladel en kost € 35,- per stuk.

 • Bij vermeerderaar Hans Witte (45) uit Borssele spelen de biggen graag met de Bite rite. Het gaat om een soort uier met vier bijtstaafjes. “Hij bevalt goed, maar de 'spenen' van het ding slijten wel gauw. Toch werkt hij erg goed als de biggen bijterig zijn. Als ik hem laat zakken in het hok leiden ze de biggen goed af van elkaar.” Als de bijstaafjes kapot zijn, bestelt Witte nieuwe. De basis waar de staafjes inzitten heeft de vermeerderaar al zo'n tweeënhalf jaar. “Al moet ik de bijtstaafjes regelmatig vervangen, wat geld kost, dit afleidingsmateriaal bevalt me goed.” De Bite rite wordt onder meer geleverd door Van Osch stalinrichting in Uden. De biggenvariant (foto) kost € 17,50 en de vleesvarkensvariant € 30,- inclusief ketting, trechter en slangetjes.

 • Varkenshoudster Annechien ten Have heeft bij de speenbiggen zelfbedacht afleidingsmateriaal hangen. Het gaat om een RVS-buisje met een touwtje erdoorheen. “Iedere dag zitten ze op het touwtje te bijten. Ik moet dan ook elke dag het touw via het buisje doorschuiven zodat ze er weer op kunnen knabbelen. Voordeel van dit afleidingsmateriaal is dat het erg goedkoop is. Het kost in feite alleen touw. En je kunt het gemakkelijk zelf maken.” Ten Have heeft dit afleidingsmateriaal hangen in het kader van Good Farming Star van Vion. Vooral bij gespeende biggen werkt dit afleidingsmateriaal erg goed.

 • Vermeerderaar Karel ter Huurne uit Hengevelde heeft ruim honderd anti-stressballen met vanillegeur van Laka bv in zijn stal hangen. “Ik ruik de vanillegeur niet zo, maar de anti-stressbal is wel sterk.” Hij heeft de ballen al drie jaar en er is er nog geen een gesneuveld. Hij heeft de ballen in die tijd mede aangeschaft om in aanmerking te komen voor punten op de maatlat. “De zeugen vinden het leuk om mee te spelen. Ze weten ook heel goed hoe ze hem aan het slingeren moeten krijgen.” de bal hangt zo'n 80 centimeter van de grond bij Ter Huurne. Hoeveel de anti-stressbal oplevert aan punten op de maatlat kan Laka bv niet zeggen. De bal kost € 9,50 excl. BTW per stuk. De producten van Laka bv zijn van Polyethyleen en dus PCB-vrij.

 • Bij vermeerderaar Hans Witte (45) uit Borssele hangen balletjes aan een ketting als afleidingsmateriaal. Ze hangen zowel bij de biggen als bij de opfokbiggen en de zeugen. “Ze spelen er best veel mee, eigenlijk iedere dag klieren ze wel met het balletje,” aldus Witte. De varkenshouder heeft het balletje puur aangeschaft omdat het verplicht is om afleidingsmateriaal in de stal te hebben. Het balletje heeft hij in een grote partij aangekocht via Schippers Bladel voor drie jaar geleden voor ongeveer € 3,95 per stuk excl. BTW. Bij de zeugen is het balletje wel gevoelig voor kapotbijten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.