Home

Foto & video 1978 x bekeken

Bij loonwerkers in de schuur (deel 1)

Loonwerkers in de polder maken zich op voor het nieuwe seizoen. Wat doen ze nu in de schuur? Welke investeringen staan op de planning? Een rondje.

Foto

 • Loonwerkers in de polder maken zich op voor het nieuwe seizoen. Wat doen ze nu in de schuur? Welke investeringen staan op de planning? Een rondje.
  Loonwerkers Chris Schilder en Corné Vinke zijn druk doende om alle machines te voorzien van nieuwe bestickering. Dit gebeurt vanwege het samengaan van de twee bedrijven tot één loonbedrijf met de naam Cintegro. Ze hebben plannen om te investeren in een twee of vierrijige aardappelrooier en een maaidorser met een maaibord van 6 of 7 meter. Afgelopen najaar zijn de kosten echter fors hoger geweest dan normaal, de geplande investeringen hangen dan ook deels af van de afwikkeling van deze extra kosten. Hamvraag blijft hoe en of dit in de toekomst door te berekenen is aan de klant.
  Foto's: Sytze Bakker

 • Marcel Nijboer last op de locatie in Ens een bietenlichter op, die afgelopen najaar behoorlijk versleten was.

 • Zzp’er Matthijs Jansen is bezig met het vastzetten van een zon onder de Big Six-bietenrooier.

 • De hakselaar krijgt ook een grote onderhoudsbeurt.

 • De Tectron op locatie Luttelgeest wordt klaargemaakt voor het rooien van zilveruien. René Hanse vervangt de axiaalset voor een normale rollenset .

 • Simon Koopmans en Klaas Mink plegen onderhoud aan de opschepmachine, een serieuze nevenactiviteit van het loonbedrijf.

 • Bij Loonbedrijf Piet de Rijke is zoon Rob de Rijke nu het aanspreekpunt. Piet heeft het stokje overgedragen aan zijn zoon om zichzelf meer toe te spitsen op het akkerbouwbedrijf. De Rijke heeft plannen om te investeren in een getrokken tweerijige aardappelrooier, waarbij hij een van de tweerijige zelfrijders inruilt. Verder wordt de negenrijige Vervaet-bietenrooier ingeruild voor een smallere zesrijige Vervaet met een grotere bunker. Bij de huidige hoge bietenopbrengsten kan de machine dan toch het perceel rond. Ook schaft De Rijke twee kipwagens van 23,5 kuub aan. Het afgelopen najaar is ondanks de natte weersomstandigheden redelijk goed verlopen, al waren de kosten wel hoger dan normaal.

 • Ook bij De Rijke is het nu tijd voor onderhoud. Henk Ruitenbeek last een grondschuif op.

 • Een zaaielement wordt nagekeken op slijtage.

 • Een blik op het machinepark van Loonbedrijf De Rijke.

 • Erik Wieringa van loonbedrijf Oegema Wieringa heeft geïnvesteerd in een nieuwe Krone 1290XC-grootpakpers. Hij wil misschien nog een witlofzaaier aanschaffen. Hier wordt de Kaweco-mesttank nagekeken. Afgelopen seizoen heeft Wieringa de vaste klanten op tijd kunnen helpen. Hij kan de hogere kosten zonder problemen relatief verrekenen.

 • Henk Strijker vervangt de vele oliefilters van de bietenrooier.

 • Hier en daar zijn geleiders boven de zonnen vervangen door zelfgemaakte onderdelen.

 • Verschillende delen zijn gelast en bijgeslepen, vandaar dat de ramen van de cabine afgeschermd zijn.

 • Tom van Unen van loonbedrijf Van Unen uit Emmeloord kijkt een zaaischijf na. Er zijn plannen om een wortelrooier aan te schaffen. Ook wordt het gps-systeem van Trimble uitgebreid. Afgelopen najaar kenmerkte zich in het meermalig wisselen van rooimatten en axiaalsets door het wisselende weer.

 • Fokke de Boer voorziet een wortelruggenfrees van nieuwe freeshaken. Eigenlijk had de machine inmiddels al in actie moeten komen om ruggen klaar te maken voor vroege Bio-wortels. De frees ziet er goed uit, maar de grond is toch nog te nat .

 • De 6 meter brede witlofruggenvormer staat ook weer klaar.

 • Onder een rotorkopeg is het soms lastig sleutelen.
  Binnenkort volgt deel 2 van deze fotoserie

Of registreer je om te kunnen reageren.