Home

Foto & video

Ploegen met Traction Control

Pöttinger introduceerde in februari 2009 het Traction Control-systeem. Dat zorgt voor een hydraulisch instelbare hoeveelheid gewichtsoverdracht van de ploeg naar de trekker.

Foto

 • Pöttinger introduceerde al in februari 2009 het Traction Control-systeem, dat bestaat uit een tuimelstuk in de kop van de ploeg. Dit zorgt voor een hydraulisch instelbare hoeveelheid gewichtsoverdracht van de ploeg naar de trekker. Traction Control is bedoeld voor vijf- en zesschaar volledig gedragen ploegen. Het is een constructieve oplossing voor het iets korter zetten van de topstang om gewichtsoverdracht te creëren. Het systeem staat als optie voor €772 bij Pöttinger- importeur Duport op de prijslijst.


  Foto’s: Wick Natzijl, tekst: Martin Smits

 • Bij een goed afgestelde vijfschaarploeg ligt de topstang min of meer los. Vaak wordt een sleufgat gebruikt om bewegingen voor- en achterover van de trekker niet door te geven aan de ploeg. Het gevolg is wel dat naarmate de ploeg langer wordt hij zich steeds meer gedraagt als een getrokken werktuig. Vooral op zware grond onder natte omstandigheden is het dan een hele kunst om voldoende trekkracht over te brengen.

 • Een hydraulisch belast tuimelstuk (geel) zorgt dat de ploeg met een instelbare kracht aan de topstang trekt. De pen kan nog steeds in een sleufgat bewegen en hoort in het werk in het midden te staan. Bij een vijfschaarploeg geeft dat op zware grond merkbaar meer trekkracht. In getallen uitgedrukt hangt dat af van de omstandigheden. Het instituut voor landbouwtechniek in Wenen heeft het over een besparing van circa 2 liter diesel per hectare.

 • De druk wordt met de trekkerhydrauliek ingesteld, maximaal 150 bar. Te veel druk betekent dat de ploeg te veel wordt ontlast en zelfs uit de grond kan komen. Een accumulator zorgt dat de enkelwerkende cilinder werkt als een veer.

 • Gewichtsoverdracht van de ploeg naar de trekker betekent dat de vooras ontlast wordt. Mede daarom is voldoende frontgewicht een voorwaarde. Maar bij een vijfschaar of langer is genpeg frontgewicht ook vanwege de balans van de trekker in transport een heikel punt.

 • De aanspanning is niet uitgerust met een snelkoppelsysteem, maar kan wel op twee hoogten worden gezet. Rechtsboven zit de spindel voor overbuik-overrugverstelling. Helemaal boven in zit de hendel om de kop te blokkeren bij transport op het steunwiel.

 • Instellen van de werkbreedte eersteschaar en treklijn werkt met twee spindels, volgens een constructie die is gebaseerd op het principe van het Lemken Optiquick-systeem.

 • De voorscharen zijn alleen in diepte te verstellen. Dat gaat best handig met behulp van een pen. Deze is zonder gereedschap los te maken en te verzetten in gaten per 2 centimeter.

 • Pöttinger levert de ploeg af met een grote sleutel voor het instellen van treklijn en breedte eersteschaar, maar levert daarnaast ook nog een ratel met dop 30 en 24 voor het afstellen van de schijf. Dat alles zit in een degelijke koker, die goed op de ploeg wordt opgeborgen.

 • Het loopwiel wordt begrensd door een draadeind. Met de ploeg iets geheven is dat makkelijk te verdraaien. Om kanten af te ploegen vinden sommige gebruikers een hydraulische instelling prettiger. Dan kun je makkelijk vanaf de trekker iets aanpassen om de laatste voor wat minder diep te maken.

 • De Pöttinger-ploeg kan in transport ook op het steunwiel lopen. Dan moet de topstang los en moet het steunwiel worden verzet. Dat is een kwestie van een pen versteken. Geen grote klus, maar in de praktijk gebeurt het maar weinig. Op een wat hol liggend wegdek rijdt dat vaak ook niet lekker.

 • Boerderij zag de ploeg met Traction Control aan het werk bij loonbedrijf de Vlijt in Noordbeemster. Op pittige Beemsterklei waar dieper ploegen dan 20 tot 22 centimeter geen optie is.

 • Omdat maar 20 centimeter diep geploegd kan worden, staat de ploeg vrij smal op maar 33 centimeter. Hier is ook goed te zien dat de grond niet lekker glijdt, maar aan het rister blijft plakken.


Of registreer je om te kunnen reageren.