Home

Foto & video 1389 x bekeken 8 reacties

Frontploegen met Överum

Överum heeft al enkele jaren een frontploeg in het programma. In Nederland is dit jaar de eerste afgeleverd. Een combinatie van twee scharen voorop en vier achterop.

Foto

 • Överum heeft al enkele jaren een frontploeg in het programma. In Nederland is dit jaar de eerste afgeleverd. Een combinatie van twee scharen voorop en vier achterop. Drie scharen voorop is ook leverbaar. Met de vraag naar grotere ploegen, vijf scharen en meer, komt de frontploeg weer in de belangstelling. Voordeel daarvan is vooral een betere balans van de trekker. Zo’n 25 jaar geleden verdween de frontploeg weer net zo snel als dat hij opkwam, maar onder andere betere fronthefinrichtingen en kopakkermanagement op de trekker maken de frontploeg weer interessanter.  Tekst: Martin Smits, foto’s: Penn Communicatie


 • Een frontploeg werkt naast de trekker en loopt voor op een steunwiel. De zijdelingse aanbouw oefent een torderende kracht uit op de trekker. Dat heeft in het verleden wel eens scheuren in het gietwerk van een trekker opgeleverd. De huidige generatie trekkers is er naar verwachting beter tegen bestand.

 • Te sturen valt er niet veel. De ploeg bepaalt zelf zijn gang. Dat betekent dat de afstelling nauw luistert. Net als bij een achterploeg kun je bij een frontploeg de treklijn en de breedte van de eerste schaar instellen.

 • De breedte van de eerste schaar wordt ingesteld door een draadspindel. Dat werkt niet met een slede waar de ploeg evenwijdig over opzij schuift, zoals bij veel ploegen achter de trekker, maar doet effectief hetzelfde.

 • De treklijn wordt ingesteld door de hoek te verstellen die de zoolijzers maken ten opzichte van de hartlijn van de trekker. Deze instelling bepaalt of de ploeg lekker stabiel loopt, of juist de trekker opzij wil duwen.

 • Överum heeft momenteel alleen frontploegen met een hydraulische obstakelbeveiliging in zijn programma. Technisch heel mooi, maar voor Nederland meestal niet nodig en ze maakt de ploeg ook wat duurder.

 • Bij de zwaardere loopwielen werkt Överum met een soort schijfrem in plaats van een schokbreker, om bij het wentelen het wiel te dempen.

 • De diepte van het loopwiel wordt bepaald door een draadeind dat de slag beperkt. Instellen is dus een kwestie van het draadeind verdraaien, met (iets) geheven ploeg.

 • Over de kwaliteit van ploegwerk heeft niet iedere boer dezelfde mening. De een wil graag gesloten ploegwerk, de ander ziet liever een wat open structuur. Bij deze ploeg is op verzoek van de klant een stuk uit de schaartjes van de voorscharen gesneden, om te zorgen dat een zware groenbemester niet volledig onderin, maar juist wat meer verdeeld door de geploegde grond komt te liggen.

 • Vanuit de trekker is er met een frontploeg wat minder zicht op de open voor. Dat maakt corrigeren om recht te rijden iets lastiger. Overigens valt er door sturen niks te corrigeren. Dat moet met de vario op de ploeg achter.

 • De ploeg achterop heeft variabele snijbreedte. De draaipunten van de vario liggen naast de ploegbalk. Överum kiest ervoor om niet aan de framebalk te lassen en daar ook zo weinig mogelijk gaten in te boren.

 • Op de achterploeg staat een uitgesneden metalen plaatje dat de ingestelde werkbreedte aangeeft. De frontploeg is met bouten in te stellen op een snijbreedte verstelbaar in drie posities: 40, 45 of 50 centimeter

 • Slijtage van het draaipunt op een vario-ploeg is altijd een heikel punt. Deels een kwestie van goed smeren, maar ook van een goed gelagerde constructie. Överum zet de kop van de bout door het draaipunt vast, om te zorgen dat de bout niet gaat meedraaien en dus altijd draait op de gesmeerde lagerbus.

 • De ploeg is uitgerust met tipkouters en in dit geval met alleen een schijf op de achterste schaar. Volledig met schijven kan, maar om ook op de eerste schaar (van de achterploeg) een schijf te kunnen monteren is een langere bok nodig.

 • Met het XL-rister maakt Överum een ruimte van ongeveer 45 centimeter in de open voor.


 • Het eindresultaat. Als de beide ploegen goed zijn afgesteld, oogt het ploegbeeld alsof er met een zesschaar is geploegd. De twee voren van de frontploeg zijn niet als zodanig herkenbaar. In brandstofverbruik en benodigde trekkracht blijkt een frontcombinatie gunstig uit te pakken. Met twee scharen extra neemt de werkbreedte met de helft toe en het brandstofverbruik (per uur) met ongeveer 25 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Duur frontgewicht

 • no-profile-image

  genieter in

  Zit niet zo te zeiken, Jos. Dit is een mooie reportage, veel detailinfo, zo moet je er meer brengen.

 • no-profile-image

  r.r

  tot dat er een klein beetje regen valt.
  dan kan de trekker het niet meer over brengen op de grond.

 • no-profile-image

  Betweter

  @ Jos: een frontgewicht is pas duur, alleen maar onbruikbare ballast wat toch extra vermogen vraagt.
  @ R.R.: Dat blijft toch altijd zo, of het nu een 3-schaar achterin is of een halfgedragen 7-schaar. Als het te nat is, moet je helemaal niet ploegen.

 • no-profile-image

  r.r

  @betweter. is niet helemaal waar. je zit gewoon met het probleem dat je geen gewicht op de trekker. om dat er een ploeg voor op zit je kan gewoon minderlang door ploegen bij de kleigrond.

 • no-profile-image

  dirk

  Lijkt me niet eens zo'n een raar systeem dit, je bent wel flexibel. 'k Heb het alleen nog nooit gezien in werkelijkheid. Wij halen onze laatste schaar eraf als het te zwaar gaat, frontploeg afkoppelen gaat makkelijker denk ik. Hieronder staat een reactie over dat het een duur frontgewicht is(??), maar het is er wel eentje die je capaciteit vergroot als de omstandigheden het toelaten. Ook de reactie uit Blaricum is totaal onzinnig, om te ploegen heb je veel tractie nodig, dus met een ploeg achterop moet er gewicht in de neus als het zwaarder gaat op de klei. Met dit systeem gooi je mooi de frontploeg eraf als het te zwaar gaat en doe het frontgewicht weer in de neus. Blaricum heeft totaal geen akkerbouw,
  dus deze meneer kan dat ook niet weten.
  En het is waarschijnlijk goedkoper om er een front 2schaarploeg bij te kopen dan dat je je 3schaar wilt verruilen voor een nieuwe 5schaarploeg.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Wat het doorploegen onder natte omstandigheden betreft dat hangt van de banden af, wat we rice tires noemen gaan zelfs ik zou zeggen beter bij nat weer de hoge nokken zakken dan dieper in de grond maar goed voor de grond is een heel ander verhaal.Ik denk ook dat een front ploeg in combinatie met een ploeg achterop beter is als front gewichten dat exta gewicht (door de gewichtsoverdracht van de fronthef) is er alleen als je nodig hebt

 • no-profile-image

  rr

  handig zo'n frontploeg, als het blubberen en braggelen wordt, doe je hem omhoog en heb je gelijk goed druk op je voorbanden. Is het een paar uur later weer droog of ben je een dl-natte plek voorbij dan doe je hem weer omlaag. Omwisselen voor echte frontgewichten is dan ook niet meer nodig. Meestal heeft de vooras te weinig druk bij ploegen. Stelregel is dat een trekker zijn eigen gewicht kan trekken, verzwaren bij ploegen is dus vrijwel altijd zinvol. Water/antivries in de banden is in deze context waarschijnlijk nog de beste oplossing.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.