Home

Foto & video 1529 x bekeken

Zeldzame gigant rooit witlof

De Belgische witlofwortelenteler Dirk Van Caester demonstreerde zondag 20 november in de omgeving van Kruishoutem (B.) zijn tot witlofwortelenrooier omgebouwde Holmer.

Foto

 • De Belgische witlofwortelenteler Dirk Van Caester demonstreerde zondag 20 november in de omgeving van Kruishoutem (B.) zijn tot witlofwortelenrooier omgebouwde Holmer. Van Caester teelt jaarlijks zo’n 150 hectare witlofwortelen.  Foto’s en tekst: Joost Stallen

 • Van oorsprong is de machine een aardappelrooier. Hiervan zijn er maar drie gebouwd. De andere twee zijn actief in de omgeving van Sint Maartensdijk (Zld.). De Holmer wordt aangedreven door een 353 kW (480 pk) sterke krachtbron.

 • De machine staat op flinke banden: die zijn voor 105 centimeter breed en achter 100 centimeter. Het product gaat over de volle breedte naar achteren, dus ook boven over de voorwielen: hier net links op de foto te zien.

 • Alle wielen zijn stuurbaar, waardoor Van Caester in hondengang kan rooien. Dat verdeelt het gewicht van de machine zoveel mogelijk over de hele werkbreedte. Het leeggewicht van de machine is ongeveer 28 ton.

 • De machine rooit zes rijen per werkgang, de ruggen liggen op een onderlinge afstand van 60 centimeter. Per rug groeien twee rijen witlof.

 • De rooier is uitgevoerd met gps en met camera's op alle transport- en zeefbanden. Zo heeft de chauffeur continu overzicht over alle onderdelen.

 • Voorheen had de Holmer ook een loofklapper, maar die is verdwenen. In plaats daarvan gaat de loofverwijdering in een aparte werkgang. “Dat doen we al 15 jaar zo, omdat dat heel nauwkeurig moet gebeuren. Onder goede omstandigheden als nu zou tegelijk koppen en rooien goed kunnen, maar onder mindere condities kun je dat vergeten,” zegt Van Caester.

 • De machine is op een aantal punten aangepast, om in plaats van aardappelen witlofpennen te kunnen rooien. Zo zijn de oorspronkelijke van spijlen voorziene zeefbanden vervangen door blokmatten, en zijn de invoerrollen op de rooi-unit ingewisseld voor trommels. De wortels komen in een voorraadbunker, goed voor 12 à 13 ton wortelgewicht. De rooier is 3,60 meter breed. Transport over de weg mag, met een vergunning.

 • De bunker van de rooier houdt 12 tot 13 ton wortelen. Het leegdraaien van de voorraadbunker is minutenwerk. Van Caester lost de wortelen in een AVR-hooglosser, al kan hij er een volle bunker niet ineens in lossen.

 • In de AVR-oogstwagen gaat zo'n 7 ton wortelen, die rechtstreeks in een vrachtwagen gelost kunnen worden.

 • Tegen de koude voeten hebben de Belgen trouwens beproefde middeltjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.