Home

Foto & video 2 reacties

Spontane ploegwedstrijd met oudjes

Op een braakliggend terrein bij Wolphaartsdijk (Zld.) werd onlangs een spontane ploegwedstrijd georganiseerd. Alle deelnemers reden met oldtimers, en dat is genieten.

Foto

 • Onder de rook van Oud-Sabbinge bij Wolphaartsdijk (Zld.) is onlangs een spontane ploegwedstrijd met oldtimers georganiseerd. Dit gebeurde op een ongeveer 3 hectare groot perceel, dat bestemd is om bos te planten. Adrie van Strien, gepensioneerd boer en hobbyploeger, organiseerde de wedstrijd.
  Op deze foto ploegt Cees de Looff. Hij is regerend Nederlands kampioen en ploegt met een Ferguson en een Kverneland tweeschaar rondgaand gedragen ploeg.  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Anton Dingemanse en Hilko Bos.

 • Van Strien (links), die hier een onderonsje heeft met Bertus Huijbregts, kreeg toestemming van gemeente Goes, eigenaar van dit perceel, om het te ploegen. Vervolgens is Van Strien zijn ploegmaten gaan bellen en ongeveer tien dagen later vond de wedstrijd plaats.
  De lat lag ondanks het spontane karakter erg hoog: van de 15 deelnemers zijn er negen kampioen of kampioen geweest.

 • Peter Beex ploegt met een Bolinder-Munktel 350 uit de jaren zestig met een getrokken rondgaande tweeschaar McCormick-ploeg uit de jaren vijftig. Beex was Nederlands kampioen.

 • Wim van der Bliek ploegt met een Allis-Chalmers-model U met een getrokken rondgaande tweeschaarploeg van hetzelfde merk, beiden uit de jaren veertig.
  Model U kwam in 1929 op de markt en kon als een van de eerste trekkers geleverd worden met luchtbanden (vliegtuigbanden). Tot dan reden alle trekkers op stalen wielen, vaak voorzien van stalen pinnen die het wegdek danig teisterden, maar de boer wilde niet zomaar aan de luchtband.
  Om de luchtband en model U te promoten, werd begin jaren dertig een trekkerraceteam opgericht met opgevoerde U-modellen. Dit team hield door de hele VS races en demonstraties. Op de zoutvlakten van Utah werd uiteindelijk een snelheid gehaald van 107,8 kilometer per uur. De campagne had tot gevolg dat in 1937 ongeveer de helft van alle nieuw verkochte trekkers was voorzien van luchtbanden.

 • Frans Das ploegt, evenals Nico Nagelkerke, met een Ferguson 35. De ploeg van Das is een Kverneland tweeschaar rondgaande gedragen ploeg.

 • Nagelkerke ploegt met een Cappon, een schaarwentelploeg. Hij was Zeeuws kampioen. Wedstrijdploegen houdt in dat er veel gemeten moet worden. Hier controleert Nagelkerke of hij goed uitkomt met de laatste slagen.

 • Toon de Nijs ploegt met een McCormick uit de jaren zestig en een Maring-schaarwentelploeg uit de jaren vijftig.

 • Jan-David Driesprong is Zeeuws kampioen 2011 en ploegt met een Cormick 432 met een Rumptstad- schaarwentelploeg.

 • Bertus Huijbrechts is regerend wereldkampioen en ploegt hier met een Cormick 436 met een Rumptstad tweeschaar rondgaand gedragen ploeg. Huijbrechts is niet met deze combinatie kampioen geworden.

 • Vader Cees en zoon Pieter Koeman ploegen met een Caterpilar D4 rupstrekker en een McCormick vierschaar getrokken rondgaande ploeg. Beide machines zijn ongeveer van 1947. Deze combinatie werd ondermeer gebruikt om de IJsselmeerpolders te ontginnen. Pieter bestuurt de trekker en Cees bedient de ploeg bij de laatste werkgang. Vader en zoon doen buiten mededinging mee, ze zijn de enige in hun categorie. De trekker is een diesel, waarbij een boxermotor als startmotor dient. Deze moet met de hand (trekkoord) gestart worden.

 • Piet Kuipers ploegt met een Deutz uit de jaren vijftig en een Rumptstad-tweeschaar-wentelploeg. Ook Kuipers was Nederlands kampioen.

 • Bas Martens heeft als trekker een Steyr 180a uit 1956 en een getrokken tweeschaar rondgaande ploeg van het merk en type Ransomes Litrac uit 1948. Ook Martens was Nederlands kampioen.

 • Jan Reijnen heeft een Hanomag R40 met als bijzonderheid een dak: deze kon als optie worden geleverd. De trekker heeft ook een plateau achter de stoel, zodat je toch vanaf de trekker machines kunt bedienen. Dat is vooral bij precisiewerk een voordeel. De ploeg is een getrokken Ransomes tweeschaar rondgaande ploeg.

 • Organisator Adrie van Strien deed uiteraard zelf ook mee met een Hanomag R27 en een getrokken tweeschaar rondgaande Cockshut, een Canadese ploeg.

 • Van Vooren ploegt met een John Deere-trekker en ploeg uit de jaren veertig. De trekker is met de naast elkaar geplaatste voorwielen bedoeld voor rijenteelt.

 • De ploeg is een getrokken tweeschaar rondgaande ploeg en heeft als bijzonderheid strokenristers.


 • Het winnende ploegwerk van Wouter van Dijke, voormalig Zeeuws kampioen. Van Dijke rijdt met een Fiat Som 50 uit de jaren zestig met Ransomes tweeschaar rondgaande ploeg uit de jaren vijftig. Hier kijkt hij samen met collega-ploegers voldaan uit over zijn werk.

 • Het hele perceel moest zwart worden opgeleverd. Na de wedstrijd werden de niet geploegde hoeken achter elkaar geploegd.


 • De voormalige eigenaar, Zandee, kwam ook een kijkje nemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Overal waar de auteur het heeft over wentelploeg moet "kantelploeg" staan. Maar goed dat even terzijde. Jammer dat er weinig te zien is van het ploegwerk zelf, net als bijv. foto 17. Dat is een heel mooi plaatje.

 • no-profile-image

  Henk de Troije

  Anthon,
  Mooie foto's van een mooie ploegwedstrijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.