Home

Foto & video 9210 x bekeken 1 reactie

Negen rotorkopeggen op de pijnbank

De rotorkopeg is een veelgebruikte machine op akkerbouwbedrijven. Reden voor het Franse vakblad La France Agricole en Boerderij negen kopeggen aan een test te onderwerpen.

Foto

 • De rotorkopeg is een veelgebruikte machine op akkerbouwbedrijven. Reden voor het Franse vakblad La France Agricole en Boerderij negen kopeggen aan een test te onderwerpen. Getest zijn 3 meter-kopeggen in heavy duty-uitvoering met een pakkerrol. Aan de test namen Alpego, Amazone, Kuhn, Kverneland, Lemken, Maschio, Pöttinger, Sulky en Vogel&Noot deel.

  Foto's: La France Agricole, tekst: Martijn Knuivers.

 • De rotorkopeggen zijn in april 2011 getest op leemachtige grond in Noord-Frankrijk in het departement Aisne, dat aan België grenst. Het testperceel bestaat uit 75 procent leem, 14 procent klei en 1,5 procent organische stof.

 • De negen rotorkopeggen zijn beoordeeld op constructie, afstelmogelijkheden en afstelgemak, bodembewerking, onderhoud (zoals tanden wisselen) en effecten op de bodem. Hiervoor werden het bodemoppervlak en de verdeling van de kluitgrootte in de bewerkte laag onderzocht. Na het zeven van grondmonsters uit de bewerkte laag werden de mate van verkruimeling en de gesteldheid van het bodemoppervlak bekeken.

 • Alle eggen zijn getest achter een John Deere 6930 van 114 kW (155 pk).

 • De Alpego 300 RH heeft 12 rotoren. De zelfsmerende bak kan 184 kW aan. De bak biedt twee snelheden en de mogelijkheid de draairichting om te keren.

 • Tussen de rotortandhouder en de rotoraandrijving zit een flinke doorgang (15 centimeter).

 • Bij 540 toeren per minuut ontstonden er iedere halve meter rijen met kluiten, bij 1.000 toeren per minuut niet. De verkruimeling is bovengemiddeld goed.

 • De Amazone KX 3000 heeft tien rotoren. De KX met stekende tanden kan zowel onbewerkte als geploegde grond bewerken.

 • De werkdiepte instellen gaat via een staaf met elke kwartslag een verschillende dikte (genummerd, om afstellingsfouten te voorkomen), die in vier gaten kan worden gestopt. Dit is goed voor 16 werkdieptes.

 • Net als bij Alpego zijn de tanden bevestigd met een asje, geborgd met borgpen. De as moet van bovenaf worden verwijderd. Voordeel: de as kan niet op de grond vallen. Nadeel: as verwijderen is lastiger, vooral als de eg vol grond zit.

 • De Kuhn HR 3000 heeft tien rotoren. Het is een eenvoudige, robuuste machine.

 • De hoogte instellen van de egalisatieplaten gaat via een pen/gat-systeem voor grofinstelling, gecombineerd met een spindel voor fijnafstelling erna.

 • Tanden met flens in rotorhouder geklemd. Na verwijderen van de borgpen kan de flens omlaag getrokken worden (of valt vanzelf omlaag), waarna de tanden naar buiten worden geschoven.

 • De Kuhn gaf van alle eggen de meeste kluiten groter dan 50 millimeter (19,4 %) en het kleinste aandeel fijne grond.

 • De Kverneland NG-S 101 is 4 meter breed en heeft 16 rotoren. Kverneland kon niet tijdig een 3 meter-versie leveren en leverde daarom een starre 4 meter-rotorkopeg. Qua constructie is deze gelijk aan de 3 meter-versie.

 • De balk hangt op drie punten aan het frame. Dankzij twee veren kan de balk wijken voor obstakels.

 • De Lemken Zirkon 10/400 is net als de Kverneland een 4 meter-machine met 16 rotoren. Ook Lemken kon niet tijdig een 3 meter-exemplaar leveren en kwam daarom met een 4 meter-versie aanzetten.

 • De Zirkon is de enige geteste eg waarvan het toerental in de versnellingsbak met een hendel kan worden geschakeld. Bij de andere machines moeten tandwielen in de bak verwisseld worden.

 • De egalisatieplaat is aan een rol gemonteerd. De hoogte wordt versteld met een tandheugel. De heugel kan zakken als hij niet geblokkeerd is.

 • De Maschio Orso 3000 Plus is 3 meter breed en heeft 12 rotoren. De Italiaanse rotorkopeg heeft veel centraal geregelde afstellingsmogelijkheden.

 • Doordat de balk direct aan de rol zit, volgt deze makkelijk obstakels. De werkhoogte wordt geregeld met een enkele spindel.

 • De Orso heeft een snelwisselsysteem, waarvoor een speciale sleutel nodig is. De tanden worden op hun plaats gehouden door een as, gemonteerd op een veer. Steek de punt van de sleutel in het asgat en draai een kwartslag. Hierdoor wordt de veer gespannen en glijden de tanden naar buiten.

 • De Pöttinger Lion 3002 is 3 meter breed en heeft 10 rotoren. De Oostenrijkse fabrikant gaat voor eenvoud. De Lion 3002 is makkelijk afstelbaar.

 • De egalisatieplaat is via een arm verbonden aan de rol en volgt zodoende de werkdiepte (12 posities). Fijnafstelling van de hoogte kan door de plaat handmatig via pen/gat wat hoger of lager te zetten (vijf posities).

 • De tanden worden vastgezet door een asje van onderaf, met borgpen erdoor. Verwijderen van de asjes gaat makkelijk. Als het asje niet wordt tegengehouden, kan dit vallen en zoekraken. De tand schuift daarna simpel uit de houder.

 • De Sulky Cultiline HR 300.17 is een 3 meter-rotorkopeg van 3 meter met 12 rotoren. Aandrijflijnen betrekt Sulky van de Italiaanse fabrikant Frandent.

 • Tanden vervangen gaat met een grote T-sleutel. Met de T-sleutel worden een flens en een vierkante houder die in elkaar grijpen, verwijderd. Neem hierna de tanden door het midden uit de houder. Een pluim voor veiligheid, want ook bij niet goed terugplaatsen van de flens slingeren de tanden niet bij draaiende rotor.

 • Het afstellen van de hoogte vereist veel kracht. Kwestie van links en vervolgens rechts tillen en een pen in één van de zeven gaten stoppen. Voor het afstellen moet je op de machine klimmen, want vanaf de zijkant kun je er niet bij.

 • Tot slot de Vogel&Noot Arterra Grip 300. Een rotorkopeg van 3 meter breed en 12 rotoren. De buisvormige, gebogen stangen en achterop geplaatste versnellingsbak geven de Vogel&Noot een moderne look.

 • De egalisatieplaat zit via twee armen aan de voorkant van het frame vast. Deze is zodoende zelfinstellend, met zes posities om te blokkeren.

 • De Arterra werkt met een traditioneel tandenwisselsysteem met een asje met borgpin voor iedere tand. Asje moet van bovenaf verwijderd worden; weinig ruimte. In de test was de eerste tand zonder problemen te verwijderen, maar de tweede stootte tegen de zijkant van het frame. Aangezien de rotor niet met de hand kan worden verdraaid, moest de rotorkopeg kort worden aangezet, waardoor de tand in de goede positie kwam.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Peer

  Op de laatste foto> bij een john deere zal je het aftak as in de trekker op neutraal moeten zetten. om deze vrij te kunnen draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.