Home

Foto & video 5113 x bekeken 9 reacties

Hakselaar rijdt in hondegang op rupsen

Grasdrogerij Hartog in Abbekerk bouwde drie hakselaars in eigen beheer om tot zeswielers met knikbesturing. De vierde hakselaar is net af, en die staat op rupsen.

Foto

 • Grasdrogerij Hartog in Abbekerk werkt met twee hakselaars om gras, luzerne en mais te hakselen. Het zijn niet zomaar standaard hakselaars. De afgelopen jaren bouwde de drogerij drie ervan in eigen beheer om tot zeswielers met knikbesturing. De vierde hakselaar is net af, en die staat op rupsen.
  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Frits Huiden

 • Hartog nam een Claas Jaguar 960 van 650 pk als uitgangspunt. Eerst werd de hakselaar in tweeën gezaagd en de motor 1 meter naar voren geplaatst. Die ruimte was er in het frame, omdat dezelfde hakselaar ook met twee motoren te koop is.

 • Gekozen is voor 3 meter lange Claas-rupsbanden van 90 centimeter breed uit Paderborn. De rupsen zijn hydraulisch geveerd, waarmee de combinatie 40 kilometer per uur over de weg kan rijden. Alleen voor de lange afstanden gaat de hakselaar op een dieplader.

 • Technisch Directeur en mede-eigenaar Frank Ligthart bouwde alles in eigen beheer, zonder ook maar iets op tekening te zetten. Achter de hakselaar is via knikbesturing een volgwagen gebouwd met twee rupsen. Deze zijn via een draaikrans verbonden met het onderstel, waardoor de rupshakselaar ook nog eens in hondegang rijdt.

 • Volgens eigenaar Wil Hartog heeft de combinatie, die leeg 28 ton weegt, door de rupsen en de hondegang een acht maal lagere bodemdruk dan zijn bekende zeswielige hakselaarcombinaties. • Claas gebruikt dezelfde rupsen onder zijn combines, maar niet onder de hakselaars. Om de rupsen aan te drijven zijn er extra hydropompen bij de motor geplaatst en kreeg elke rups een eigen hydromotor.

 • Op de volgwagen is een haakarmsysteem gebouwd om 40 kuubs containers op te pikken en af te zetten.

 • Als een container vol gehakseld is, zet Hartog ze neer om een volgende container op te pakken.

 • Een vrachtwagen komt de volle containers oppikken…

 • … en rijdt deze met twee tegelijk richting drogerij.

 • Het systeem is al getest in het kwetsbare luzerne, maar ook tijdens de natte omstandigheden in de maisoogst komen de rupsen goed van pas.

 • De grasdrogerij draait zes dagen per week 24 uur per dag door. Hakselen gebeurt vijf tot zes dagen per week alleen overdag. Sinds de hakselaar vanaf juli in gebruik is genomen, heeft deze al 500 uur gedraaid.Laatste reacties

 • no-profile-image

  bodemleven

  Nu we ieder jaar met extremere weersomstandigheden krijgen te maken
  is dit natuurlijk een geweldige combi.

  Maar helaas, willen de meeste veehouders de mais zo goedkoop mogelijk in de kuil, en
  laten ze liever hun dure grond de vernieling inhelpen, zodat loonwerkers niet zn investeringen kunnen doen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bodemleven, ga de afgelopen 5 jaar eens na hoe vaak het te nat is tijdens de maisoogst. Ik kom op 1 jr en dat was in 2010. In alle andere jaren is de mais onder goede omstandigheden geoogst zonder stuctuurbederf. Hoeveel mag het dan extra kosten??

 • no-profile-image

  arie maas

  typisch een kortzichtige reactie van een veehouder. Pas op de grond, je kunt het niet vervangen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Niks kortzichtig, of een veehouder niet met z'n grond begaan is en dit alleen aan akkerbouwers voorbestemd is. Hoe kortzichtig kun je zijn

 • no-profile-image

  roy

  mooi systeem voor degene die mais wil hakselen op de lagere gronden. Ik ben benieuwd wat de extra kosten zijn tov regulier hakselen. Ik verbouw de mais op hogere grond en verbouw bewust gras op de lagere gronden. Tot nu toe gaat dat goed zodat ik me hierin niet verdiep. Ondernemen is keuzes maken en achteraf weet je of je het goed gedaan hebt! Wat maakt het uit of je akkerbouwer of melkveehouder bent?

 • no-profile-image

  student

  Dure hobby die rupsen. Wat kost dat allemaal wel niet. Je kunt beter maar met gewone trekkers lekker door de blubber walsen. Dat is veel mooier. Altijd dat gezeur over structuurschade

 • no-profile-image

  dirk

  Is een mooie combi, die speciaal is gebouwd om luzerne te oogsten, dat gewas kan heel slecht tegen berijden. Een jaar of 15 geleden hadden ze ook een rupshakselaar van Mengele bij Hartog, maar vanwege de hoge slijtage aan de rupsen werd die machine minimaal gebruikt.
  Naast luzerne is deze machine dus ook mooi inzetbaar bij slecht berijdbare grond met de maisoogst. Voor een "gewone loonwerker" is zo'n machine waarschijnlijk veel te kostbaar.

 • no-profile-image

  dirk

  En die student uit Leiden is waarschijnlijk afgestudeerd aan de kleuterschool.

 • no-profile-image

  piet

  Ik denk afgestudeerd in wageningen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.