Home

Foto & video 2432 x bekeken 2 reacties

Graan gaat vlot de grond in

De laatste weken is enorm veel graan gezaaid. Boerderij wierp een blik op de activiteiten op het veld in Zeeland. Veel akkerbouwers zaaiden slakkenkorrels met de tarwe mee.

Foto

 • Op een perceel dat hij twee dagen eerder ploegde, zaait Jan Bosselaar in Oudelande (Zld.) een perceel tarwe met Residence. De structuur op de luzernestoppel is mooi. Wel zaait de akkerbouwer slakkenkorrels mee.  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Anton Dingemanse en Hilko Bos.

 • Bosselaar en zijn zoon Louran voeren de grondbewerking en het zaaien in twee werkgangen uit, met relatief lichte trekkers. De trekker voor de kopeg staat op kooiwielen, de trekker voor de zaaimachine op dubbellucht.

 • Op 12 oktober zaaiden vader en zoon de eerste wintertarwe, in de laatste week van oktober zat alle 25 hectare er in. Het ideale zaaimoment, volgens de akkerbouwer.

 • Ko Dieleman uit Kamperland zaait 13 hectare tarwe in de Jacobapolder.

 • De luzernestoppel is voor het ploegen en zaaien nog gedraineerd.

 • Dieleman zaait op dit perceel de rassen Julius en Residence. Tegelijk zaait hij slakkenkorrels mee.

 • Dieleman kopegt en zaait in een werkgang.

 • De grond komt er mooi bij te liggen.

 • Loonbedrijf Marcusse zaaide voor Wim Luyk in Colijnsplaat 6 hectare Residence. De zaaibank hangt in de fronthef van de blauwe Valtra. Het zaad wordt door de buis langs de trekker naar achteren geblazen.

 • Het perceel zit er bijna in, alleen de laatste slag langs de sloot moet nog gezaaid worden. De spitmachine is voorzien van een kopeg om een zo fijn mogelijk zaaibed neer te leggen. Het zaad wordt niet via zaaikouters gezaaid, maar wordt breedwerpig neergeworpen vanuit de slangen achter op het frame.

 • Maarten Meulenberg in Wolphaartsdijk zaait 30 hectare wintertarwe van de rassen Residence, Globus en Julius.

 • Meulenberg gebruikt een Kverneland-zaaicombinatie met schijfkouters. Dit werkt goed om de korrel op de wat zwaardere grond goed in de grond te krijgen. Op dit bonte perceel wisselen zwaardere en lichtere hoeken elkaar af.


 • Meulenberg senior is klaar met ploegen en komt even kijken terwijl zoon Maarten de zaaimachine bijvult. Overigens gaan ook hier slakkenkorrels mee. Meulenberg senior stelt dat wanneer een luzernestoppel geploegd is, deze daarna meteen gezaaid moet worden. Blijft het land eerst een paar dagen liggen, dan wordt de wortel van de luzerne hard en moeilijk klein te krijgen.


 • De zaaicombinatie van Johan Mol in Kattendijke valt vooral op door de bijzonder brede banden, zowel voor als achter.


 • Een ander punt is de fronttank: die loopt niet op een bandenstel, maar op een metalen pakkerrol. Deze drukt de grond tussen de banden aan. Bij deze combinatie wordt de grond over nagenoeg de hele breedte aangedrukt. Bovendien zorgt de rol ervoor dat de tank laag bij de grond blijft: dit is goed voor het overzicht.

 • Biologisch akkerbouwer Alex van Hootegem in Kruiningen zaait een perceel in waar peen stond.

 • De combinatie is RTK-gps gestuurd.

 • Een hele batterij werktuigen, beginnend met een woeler en een kopeg.

 • Van Hootegem werkt met vaste rijpaden. Bij het inzaaien wijkt hij hier iets van af, doordat achter bredere banden zijn gemonteerd die breder zijn dan de vaste rijpaden.

 • Chauffeur Izak Dekker van loonbedrijf Van den Dries in ‘s-Heerenhoek zaait Residence op een perceel van Van den Dries. Achter de John Deere hangt een Gramegna-krukasspitter van 3,5 meter breed.

 • Het perceel ligt tegen een watergang die het waterschap vorig jaar heeft uitgebaggerd. Dit leverde over de hele lengte een slibpakket op van 1,5 meter hoog en 6 à 7 meter breed. Vorig jaar ontving Van den Dries hiervoor schadevergoeding. Dit jaar plantte hij er aardappelen. Dat ging, maar het rooien ging eigenlijk niet. Nu bij het zaaien heeft Van den Dries voor de zekerheid op de slibstrook een extra trekker ingezet. Overigens is niet de hele strook ingezaaid: ongeveer 4,5 meter blijft noodgedwongen braak.


 • Ook achteraan deze spitter een rotorkopeg voor een fijner zaaibed.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  ik wou graag iets meer zien over de voorbereiding van de percelen, zoals onkruid bestrijding, bemesting etc.

 • no-profile-image

  Willeke

  Hoe meer granen hoe beter en dan een variatie natuurlijk.
  Goed = goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.