Home

Foto & video

Fotowedstrijd deel 4

In Boerderij was onlangs al het eerste resultaat te zien van ingezonden foto’s voor de fotowedstrijd. In deze internetreportage meer mooie foto’s.

Foto

 • Rinke Dekker in Kallenkote (Ov.) stuurde een bijzondere fotoserie in, en vermeldde dat ze ondanks de slechte zomer eind juni toch nog konden hooien. Hier is het goede teamwork tijdens het stapelen te zien.

 • De oldtimer wordt even schoongebrand, terwijl het zij-aanzicht verder toont hoe hoog er intussen al gestapeld is. De wagen lijkt wel door te buigen, of is dat verbeelding?

 • Dit is uiteindelijk de winnende foto van de fotowedstrijd geworden. Vooral omdat iedereen die de foto ziet zich afvraagt hoe het mogelijk is met zo’n hoog gestapelde wagen te rijden. Voor Rinke Dekker telt vooral één ding: “Weer een nieuw record hooistapelen; 20 lagen!!”

 • “Boer en boerin in spe; de tweeling Nika en Jens ‘helpt’ ook graag mee met hooien, laat Rinke Dekker nog weten.

 • Auko Sikkenga in Bedum (Gr.) stuurde twee totaal verschillende foto’s in. Deze koeienfoto stuurde Auko voor de grap mee, met het bijschrift: ‘Misschien dat ze bij jullie op de redactie ook zo verlangen naar een mooie nazomer’.

 • Op de andere foto van Auko, genomen op 20 augustus, is het dorsen te zien bij de familie Schuiling in Bedum. “Zij dorsen met een New Holland Clayson M89, nog een echte oldtimer maar groot genoeg voor de 5 hectare tarwe die ze hebben. Aan publiek was ook geen gebrek. Drie kinderen zaten in de kipper met graan te spelen, terwijl de anderen het dorswerk bekeken. Ik vind de oude stoffige combine wel een mooi contrast geven met de strakke nieuwbouwhuizen (slechts twee jaar oud) op de achtergrond”, vertelt Auko.

 • John Theelen in Koningslust (L.) stuurde deze foto van Jamie en Jesse Theelen, die toe stonden te kijken toen de loonwerker op 4 juni het hooi kwam persen. “Natuurlijk helpen ze vader ook mee met het gras maaien en draaien.”

 • Willie Wilting in Nieuwlande (Dr.) stuurde een serie foto’s met de volgende uitleg: “Nadat Edith Jongeneel klaar was met gras schudden, had ze zin in een appel die ze van de appelboom ging plukken.”

 • “Ze kon er gemakkelijk bij, want Herman van der Vinne had een van de ronde balen precies onder de appelboom gelegd.”

 • “Vanaf de ronde baal had ze een mooi uitzicht over der werkzaamheden, die Kees Muller en Herman van der Vinne aan het verrichten waren.”

 • “Een mannengroep onder leiding van Theo Giesen in Gendringen (Gld.) heeft geregeld geoefend in handmatig dorsen, met de dorsvlegel. Zondag 21 augustus heeft deze groep een demonstratiedag gegeven in het Openluchtmuseum in Arnhem. Met uitleg van Theo Giesen aan het publiek hebben Gerrit Rompelaar, Bennie Reintjes, Jan Sessink en Wim Lohschelder nog eens het hele ritueel gedemonstreerd: met de vlegel dorsen en alles eromheen. Over de belangstelling was zeker niet te klagen!” Aldus een enthousiaste Toos Lohschelder uit Megchelen (Gld.).

 • “Vader Martin en zoon Jasper helpen elkaar met de bietenoogst.
  Een van de Cormick's wordt daarvoor gebruikt,” vertelt Martin Bonenkamp in Markelo (Ov.).

 • Nog een foto van Martin Bonenkamp, dit keer van het aardappel rooien.

 • De derde foto van Martin Bonenkamp toont de familie en de buurjongen tijdens de pauze bij het aardappelrooien. Daarbij vermeldt Bonenkamp een komisch detail: “De kruiwagen fungeert als stoel bij aardappelmoeheid.”

 • Gerrit Walgemoed in Brummen (Gld.) stuurde meerdere foto’s in van het hooien met oude machines. Op deze foto werkt Walgemoed met zijn fjordenpaarden Uddo en Zilla voor de acrobaat.

 • Hier is Walgemoed met paard Uddo aan het schudden. “Ik oogst elk jaar, al ongeveer 20 jaar, tot nu toe op deze ‘ouderwetse’ manier en nog altijd oefen ik deze hobby met veel plezier uit,” aldus Gerrit Walgemoed.

 • Deze foto lijkt uit de toom te vallen, toch hoort deze er bij volgens de familie Beerepoot in Schoonloo (Dr.). “Wij ‘oogsten’ het hele jaar door paardenmest. Nu hebben we drie eigen paarden en zes pensionpaarden. Daarnaast hebben we een gastenverblijf waar we regelmatig mensen ontvangen die met hun paarden op vakantie komen. Iedere week scheppen we de mest uit het weiland en zijn daar dan per keer ongeveer twee uur mee bezig. Zo blijft het land netjes en de wormendruk laag. Daarbij leggen we eventuele losgeschoffelde graszoden ook weer op hun plaats.” Op de foto Jan en Mary Beerepoot en opa Kees de Heer.

 • “Wij hebben dit jaar voor het eerst 3,5 hectare hennep verbouwd. Een mooi en bijzonder gewas om te zien en wij gaan het dit najaar aan de koeien voeren,” aldus familie Tijert in Neede (Gld.). Maar dat hennep soms rare dingen met je doet, laten bijgaande foto’s wel zien.


 • 19
  P8181046

  Soms zegt een foto nu eenmaal meer…

 • Hier is wel meteen goed te zien hoe hoog het gewas geworden is.


 • Als laatste: een vracht hennep wordt gelost op het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.