Home

Foto & video 8 reacties

Fotowedstrijd deel 3

In Boerderij was onlangs al het eerste resultaat te zien van ingezonden foto’s voor de fotowedstrijd. In deze internetreportage meer mooie foto’s.

Foto

 • “Ons zoontje is nu al gek op trekkers. Dus toen we gingen hooien moest hij daar natuurlijk bij zijn. Zes maanden oud en hij zit hier op de eerste rij. De beste plek!” vertelt Willemijn de Jong in Donkerbroek (Fr.).

 • Ad Vennix in Middelbeers (N.-Br.) stuurde deze foto van Tim, Renske en Hein van familie Vennix. De kinderen zijn bezig met het binnenhalen van de aardappeloogst op hun boerderij. “Kinderarbeid, maar dan wel in de goede zin van het woord”, vindt hij.

 • In het Groningse Winsum maakt Sieta Stavenga deze foto tijdens de tarweoogst op 2 september. “We hebben zelf een melkveebedrijf, een akkerbouwer oogst de tarwe. Dit jaar met een nieuwe combine. Wij als gezin met vijf kinderen gaan altijd even kijken. De jongens zijn altijd onder de indruk van de machines en de meiden vinden het prachtig als we op het land gaan eten of koffie drinken. Een van onze jongste jongens zit bij zijn oom Erik op de schouders. We zijn bij de visite weggegaan om naar papa in het land te kijken. Zeg nu zelf, wat is belangrijk?”

 • Emma (5), Britt (1), Jens (1,5) en Niels (3) komen allemaal uit de stad, namelijk uit Rotterdam en Middelburg (Zld.). “Maar ze logeren maar wat graag op de boerderij”, vertelt oma José Baecke in Vogelwaarde (Zld.). Hier zitten de vier kleinkinderen in een container met bruine bonen.

 • Op deze foto lijkt Jens de kwaliteit van de bonen nog eens te controleren, terwijl Niels overzicht over het oogstwerk houdt. Op de achtergrond houdt opa een oogje in het zeil.

 • De foto die in de wedstrijd de derde prijs behaalde. “Op een mooie zomeravond is de laatste tarwe geoogst met onze nieuwe combine; een Claas Tucano. We konden daarnaast genieten van het mooie uitzicht met een prachtige zonsondergang”, vertelt Elza van Tol in Waddinxveen (Z.-H.).

 • Stro laden op een warme zondagmiddag bij familie Vollebreght. Het hele gezin helpt mee.
  Bram (5) stuurt, met zijn zusje Tessa (3) naast hem, precies langs de balen, zodat papa ze op de wagen kan gooien. Mama legt de balen goed en Clemens (7) telt ze. Hij heeft het eerste ritje mogen sturen. Astrid Vollebreght maakte de foto vanuit het keukenraam. Familie Oudshoorn in Westbeemster (N.-H.) stuurde hem in.

 • Terwijl op de achtergrond de stro-oogst in volle gang is, staan een paard en een veulen onder de bomen in alle rust mee te kijken. Ingestuurd door Margreet Oldhoff in Blokzijl (Ov.).

 • Familie Meulenberg in Wolphaartsdijk (Zld.) geeft een inkijkje in de lunchpauze, voorzien van de volgende uitleg: “Tijdens het oogsten van het graan moet er natuurlijk ook gegeten worden. En dat doen vader, broers en kleinkind uiteraard op het land. Hoe klein of groot je ook bent!”

 • “Haastige spoed... Na het inkuilen was er nog wat gras op het land blijven staan. Toen mocht Ymten Geart het gras maaien. Zijn ‘pake Douwe’ haalde het op met de opraapwagen voordat de dikke bui eraan kwam.” Familie Steensma in Warfstermolen (Fr.) stuurde de foto.

 • Klaas Roelof Wassenaar, 20 maanden oud, wil niks missen van wat zijn vader doet. “Zo ook met het oogsten van aardappelen. Het mooiste plekje is natuurlijk de stoel van ‘heitie’, dan heeft hij mooi overzicht over alles”, laat familie Wassenaar in Nes (Fr.) weten.

 • Roel Eppink stuurde een serie oogstfoto’s uit Oost-Duitsland. “In totaal waren vier Claas Lexions 550 op een perceel van 200 hectare bezig met dorsen. Het weer zat mee, dus kon ik een paar mooie plaatjes schieten,” vertelt hij.

 • Hier nog een plaatje van het lossen door twee combines tegelijk in dezelfde wagen.

 • Familie Meijer in Heiloo (N.-H.) stuurde een paar foto’s van het hooien. “De foto's zijn al van een paar jaar geleden. We hadden zelf het park gemaaid en er kleine baaltjes hooi van geperst. Vrienden uit de buurt wilden graag helpen, dat viel voor sommigen niet mee. De eigen kinderen waren erbij en reden altijd mee. Het zijn heel dierbare foto's, omdat het geluk er van afspat”, gaf ze als toelichting.

 • Hennie Peeks in Garminge (Dr.) laat zien dat je met tarwestro nog andere dingen kunt doen dan verhakselen of oppersen. “Wij hebben een akkerbouwbedrijf met onder meer graan. Van het graan kun je ook oogstsymbolen maken. Zie hier mijn Corndolly (oogstpop). Ik heb er mijn hobby van gemaakt. Vlechten met stro. Het is al een heel oude traditie.”

 • Gijs Schelhaas (14) in Geesbrug (Dr.) laat goed zien hoe hectisch het oogstseizoen soms verloopt. “Deze foto is genomen op 5 september 2011 tijdens het uien inschuren. We waren begonnen om 9 uur ’s ochtends en gingen door tot 3 uur ‘s nachts om voor de regen alle uien in de schuur te krijgen. De hele familie en de buren hebben geholpen om de uien op tijd binnen te krijgen.” En dan natuurlijk het allerbelangrijkste: ‘het is gelukt’.

 • “Onze kleinzoon Thijs neemt even een momentje rust voordat de volgende kar met grasbalen volgeladen wordt,” vertellen opa en oma De Gooijer in Kockengen (U.).

 • Ook deze foto is kenmerkend voor seizoen 2011. “Op de foto zijn wij Bintje-aardappelen aan het rooien, met op de achtergrond een flinke bui op komst. De aardappelen gaan bij ons de opslag in, dus ze mogen niet nat worden”, schreef Twan van der Heijden in Soerendonk (N.-Br.) erbij.

 • Niels Burggraaf in Noord-Sleen (Dr.) stuurde deze foto van twee volle kipwagens die staan te wachten tot de vrachtauto’s arriveren om geladen te worden.

 • Ook deze foto komt van Niels Burggraaf. “Hier zijn we met twee rooiers aan het rooien, om elkaar te ondersteunen. De rooicombinaties zijn van twee verschillende boeren, maar op deze manier kregen we de vrachtauto's sneller vol.”

 • J. Westhof in Warns (Fr.) stuurt een foto van Jan, Bouke en Jozeph die met drie authentieke combinaties bezig zijn in de grasoogst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Agrarier

  Foto 7 en 14.
  Gevaarlijk,tuurlijk gaat het vaak goed, maar het hoeft maar eens mis te gaan.

 • no-profile-image

  Stijn Derks

  @agrarier op foto 7 zal toch iemand de balen goed moeten leggen ?

 • no-profile-image

  Agrarier

  @Stijn,

  ja en? Daarom is het verantwoord om een kind te laten rijden? Al is de snelheid langzaam, is het nog steeds gevaarlijk!

 • no-profile-image

  student

  Jong geleerd oud gedaan.
  Bijna alle foto's vallen wel mee qua hoe gevaarlijk het is.
  Alleen foto 10 vind ik zeer gevaarlijk. Die oude bok op de fendt met opraapwagen kan met zijn stijfe bonken ook van de koppeling afglijden.

 • no-profile-image

  Agrarier

  Student, daarom ben jij nog student, blijkbaar nog veel te leren! Foto 10 past niet met jou tekst.

 • no-profile-image

  Student2

  bovendien is je spelling verkeerd, het is stijve en geen stijfe:P

 • no-profile-image

  brabant

  van wie is die fendt op foto 10, hoe kan ik die vinden op tractorfan

 • no-profile-image

  brabnt

  Wat voor bandenmaat ligt er onder die 300 vario op foto 10

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.