Home

Foto & video 2749 x bekeken

Bollen planten op rupsen

Bij Germaco bv staat niet alleen de trekker met de plantmachine op rupsen, maar ook de trekker voor de spitcombinatie. Beide maken lange dagen in de plantperiode.

Foto

 • Het is een indrukwekkend gezicht als de spittrekker op rupsen met een bandenpakker in de fronthef van Germaco bv in Bovenkarspel (N.-H.) komt aanrijden. De machine legt de grond klaar voor het bollen planten op een perceel bij Nagele (Fl.).  Foto’s: Sytze Bakker, tekst: Sytze Bakker en Hilko Bos.

 • Marc de Wit runt het bedrijf Germaco samen met zijn broers Gerard en Cees. Marc bestuurt de planttrekker. Germaco teelt dit jaar 155 hectare tulpenbollen, waarvan 85 in de Noordoostpolder en 10 in Zeeuws-Vlaanderen. In de tweede helft van november worden de laatste bollen geplant.

 • De John Deere 7920 die voor de Falc-krukasspitter met frees en aandrukrol staat, stond in eerste instantie op brede banden. Toen die versleten waren, zette Germaco de trekker op Sourcy-rupsen. De achterste rupsen zijn 80 centimeter breed, de voorste 60. De spitmachine werkt hier ongeveer 28 centimeter diep. Hoewel de tarwestoppel zich goed laat bewerken, is de grond na twee natte jaren behoorlijk taai.

 • Antoon Kok, werkzaam bij Germaco, is chauffeur op de spittrekker. Hij stuurt met een gps-stuurhulp.

 • De broers De Wit zijn zeer te spreken over de rupsen. “Zelfs als we op versgeploegde grond gaan spitten, is nadien geen enkele spoorvorming te zien,” zegt Marc. De rupsen zijn op speciaal verzoek versterkt. “Het zijn toch grote krachten die uitgeoefend worden bij het draaien op zulke brede rupsen. Bovendien hakt de spitfrees er qua gewicht ook behoorlijk in.”

 • De Wit gebruikte de wielen in de fronthef vooral toen de trekker nog op wielen stond. Er hing toen 2 ton frontgewicht aan. Maar als de spitmachine in de grond zakte, maakten de voorwielen zeker op versgeploegde grond diepe sporen. Door de neuswielen met frontgewicht te laten zakken, werden de voorwielen ontlast en werd de hele werkbreedte aangedrukt. Dat laatste kan De Wit nu nog doen, maar het is niet meer zo nodig.

 • De spitcombinatie is opgebouwd uit een krukasspitter, een frees en een aandrukrol. Op lichte grond is de frees eenvoudig achter de spitmachine weg te halen, omdat deze met vanghaken vastzit. De rol kan dan rechtstreeks aan de spitmachine gemaakt worden.

 • Germaco heeft bewust gekozen voor een Falc-krukasspitter. Het merk alleen al omdat het veruit het zwaarste merk was. “Dat moet wel degelijk zijn”, is de redenatie. Een roterende spitmachine ziet Marc de Wit niet zitten. “Die mengt de grond te veel. Dat is mooi voor het klaarleggen voor de winter of het zaaien van wintergraan, maar wij willen de fijne grond juist rond de bollen leggen.” Dat lukt met de krukasspitter beter.

 • Draaien op de rupsen is geen probleem, maar het vergt wel even handigheid.

 • De spitmachine is klaar op dit perceel. Hij trekt nog een baantje voor de werkgangen langs.

 • De planttrekker, een John Deere 6920 S, staat op 40 centimeter brede Westtrack-rupsen en stuurt automatisch via RTK-gps. De bollen worden in het dubbele net geplant.

 • De machinist op de planter, Marijn Mol, houdt het planten scherp in de gaten en bedient de verschillende functies.

 • De rollen net worden met een speciale klem in de voorlader op de planter gelegd. Achter in de trekker zit een palletdrager om de kisten van en naar het land te brengen.

 • Als de rol met net bijna leeg is, naait Marc de Wit de nieuwe rol vast aan de oude.

 • Aan het einde van de werkgang moet het net met de hand doorgesneden worden.

 • De bollen zijn ontsmet. Dit gebeurt met een soort ontsmettingsschuim. Dit wordt door de kisten heen geperst. Een van de voordelen hiervan is dat veel minder oplossing nodig is dan bij dompelen.

 • De bedden die een dag eerder geplant zijn, zijn nog wit van de vorst.

 • De broers De Wit zijn zuinig op de rupsen, die rijden bijna niet op de weg. Hooguit een kilometer. Verder gaan de trekkers op de dieplader. Ook worden de rupsen elke dag gesmeerd en schoongemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.