Home

Foto & video 5692 x bekeken 21 reacties

Bietenblad hakselen in Valthermond

Loonbedrijf Thole uit Musselkanaal heeft zijn hakselaar aangepast om bietenblad vrij van grond te oogsten. Zo staat die niet op brede banden, maar cultuurbanden op afstand.

Foto

 • Op initiatief van investeringsmaatschappij NOM, Kenniscentrum Agro Noordoost-Nederland en de Agenda voor de Veenkoloniën is donderdag 24 november op proefboerderij Kompas in Valtermond (Dr.) een nieuwe techniek getest om suikerbietenblad vrij van grond te oogsten getest. De provincies Groningen en Drenthe financieren het project.

  Tekst: Martijn Knuivers, foto’s: Jan Sibon

 • Het blad werd gemaaid en gehakseld met een maishakselaar.

 • Loonbedrijf Thole uit Musselkanaal heeft hiervoor zijn hakselaar aangepast. Zo staat die niet op brede banden, maar cultuurbanden op afstand.

 • Het lukt om bietenblad vrij van grond te oogsten. Hierdoor kunnen de inhoudsstoffen van bietenblad benut gaan worden voor de humane voeding en voor andere biologische processen, waardoor het restproduct bietenblad een positieve waarde krijgt, en daarmee de teelt van suikerbieten.

 • De gemaaide bieten ogen na het maaien als een zeer slecht geklapt gewas. Schade aan de bieten is er vrijwel niet.

 • Even een verstopping verhelpen.

 • In het bietenblad zit veel water, wat dan wel vervoerd moet worden en bij de vergisting weer als digestaat vrijkomt. Vandaar dat gezocht is naar een methode om het bietenblad te ontwateren en een meerwaarde te halen uit de sappen die vrijkomen bij het afpersen van het verse bietenblad en die door het inkuilen ontstaan. De hakselaar kan het bietenblad verkleinen zonder dat sappen verloren gaan.

 • Op het erf van PPO is een kuil gemaakt met landbouwplastic, zodat de sappen uit het bietenblad niet kunnen weglekken in de ondergrond. Het sap van vers bietenblad bevat eiwitten, en uit het leksap van de kuil kunnen bioplastics gemaakt worden. Ook kunnen uit bietenblad eiwitten voor humane voeding gewonnen worden of kan het bietenblad vergist worden voor bio-energie.

 • In vroegere jaren werd bietenblad ingekuild om te gebruiken als veevoer. De laatste jaren zijn proeven gedaan om uit bietenblad biogas te winnen. Uit een hectare bietenblad kan zo’n 1.750 kuub groen gas gewonnen worden.

 • Tot slot werden de bieten van PPO-Valthermond gerooid. Deze gaan binnenkort naar Suiker Unie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  Leve da landbouw .Alleen dat de boeren het nu in hand moeten houden ,nu gaan we dadelijk meer krijgen voor het blad als van die gangsters van het suikerfabriek ,die nu de hoge winsten maken ;
  Rendement dit jaar aan 27 europer ton zal .Wie weet krijgen we dan weer boven de 50 euro de ton ,als we weer geen domme contrakten afsluiten bij de fabrieken .Voorzitter van bietensindicaat ,word wakker en denk niet alleen aan jou salaris maar kom nu op voor de boer en laat dat qouta verdwijnen
  Wij boeren en Boerinnen ja deze laatstens weten beter wat toekomst is
  niet ons laten binden met alle contrakten

 • no-profile-image

  arie maas

  lijkt mij een zinloze en kosten verhogende actie volgens mij word er alleen de bovenste stukjes van het blad gehakseld de masa blijft nog op de biet staan

 • no-profile-image

  gert

  suikerbieten varkens zijn er gek op ik voeder ieder jaar meer dan 2ha is niks goedkoper en de betaine heb je gratis erbij, (google kijken)ja ik weet het jullie kennen dat niet . maar ja, ze houden liever de boeren dom. maak een ander maar verder rijk.

 • no-profile-image

  jaco

  is het geen idee om een loofklapper aante passen voor de hakselaar? zo dat het goed gekapt is
  net zo iets als de claas DIRECT DISC ??

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Kennelijk hebben de "onderzoekers" zich niet even verdiept in de historie mbt de suikerbietenoogst. Tot en met de 80er jaren was het in veel gebieden gebruikelijk om naast de bieten ook het blad (+ kop) te oogsten en te gebruiken als veevoer, al dan niet ingekuild. Hiervoor werd een scala aan machines gebruikt die het blad ook oogsten zonder vervuiling met grond. Elke normale ontbladeraar kon met een afvoerband worden uitgerust om het blad in een naastrijdende wagen te deponeren. WKM ontwikkelde de 6 rijige kopper met of zonder hakselaar voor dit doel. En zelf rooiende boeren gebruikten vaak een maaikneuzer van Taarup of Gyro of JF (ja wie weet nu eigenlijk nog wat dat voor een ding is) om de bieten te ontbladeren en blad te winnen. Wat een zinloze actie om het met een hakselaar en Kemperbek te willen doen. Veel te duur, veel te zwaar en de Machine laat ook nog eens meer dan de helft van het blad staan. Dom, dom dom!!!

 • no-profile-image

  patatje

  ANNE@Haspengouw ; Jou verhaal klopt voor de bieten die in België geleverd worden. In Nederland is de bietenprijs 40% hoger.(Coöperatie).

 • no-profile-image

  Toon

  @Jan je hebt helemaal gelijk wat de oogst betref, en het was nog goed voer ook nog ,de stieren en koeien broken bijna letterlijk de stal af als je ze het bietenblad met kop voerde zo lekker vonden ze het

 • no-profile-image

  kobonde

  Hier in Denemarken word de Taarup maaikneuzer nog steeds gebruikt en die pakt veel meer van het blad dan die kemper bek de bieten zijn er hier nu wel uit anders had ik een foto gemaakt.

 • no-profile-image

  arie maas

  jan helemaal met je eens Maar zoals gewoonlijk, kom met een goed verhaal en je vind wel ergens een of ander "overheids" (NOM) potje etc en een paar duur betaalde grapjassen die denken het wiel uit gevonden te hebben en dus hun zakken vullen SCHANDE !

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Arie, naast de door jouw genoemde misstanden, snap ik ook die loonwerker absoluut niet. Dat die niet wijzer is en zich zo voor het karretje laat spannen. Hij mag misschien gedacht hebben van alles wordt mooi betaald, reken een giga tarief voor de hakselaar, verkoop ze het hele zootje gebruikte woelen voor nieuwprijs etc etc maar zoiets moet je toch niet willen ? Temeer omdat er zoveel simpelere technieken voor handen zijn. Dikke min voor Firma Thole wat mij betreft

 • no-profile-image

  kobonde

  Beste Jan
  Ik vind het jammer dat deze loonwerker door her slijk haalt hij doet gewoon wat hem gevraagd word. voor de rest ben ik het met je eens ik kots van duur betaalde consultens die niks anders doen om projekten te bedenken waar ergens en potje geld kan worden losgeweekt

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste Kobonde, Ik geef toe dat mijn vorige reactie wat fel was en het was geenzins mijn bedoelijng om de betreffende loonwerker door het slijk te halen maar het is gewoon mijn mening en mijn gevoel wat ik krijg bij het lezen van dergelijke dingen. Net als jij kan ik ook totaal geen sympathie opbrengen voor dergelijke "onderzoekers" en/of "consultants" die veel te vaak nodeloos veel geld over de balk smijten en dat in tijden dat iedereen overal de broekriem moet aanhalen en op allerlei gebieden gekort moet worden op de uitgaven tbv mensen die dat niet verdiend hebben. Onnodig voorbeelden te noemen. Ik kan best begrijpen dat een loonwerker in dit geval toch gewoon doet wat hem gevraagd wordt, het is uiteindelijk wel zo als hij het niet doet doet iemand anders het waarschijnlijk wel maar als er nooit iemand is die zegt van: hè, dit doen we maar even niet want het is gewoon verspilling van gemeenschapsgeld, dan komt er nooit een eind aan deze onzin en dan blijf jij er ook tot in lengte van dagen van kotsen. En in dit geval had men dus ook voor een veel simpelere en waarschijnlijk veel beter werkende oplossing kunnen kiezen om gehakseld bietenblad aan een hoop te krijgen, zoals reeds vermeld in mijn eerste reactie. Nogmaals, het is niet mijn bedoeling geweest om de genoemde firma in diskrediet te brengen maar ik vind het moreel gewoon niet goed wat daar gedaan is.

 • no-profile-image

  Paul a'Campo

  De gras-maiskneuzer van Thole werd getest op het winnen van bietenblad vrij van grond en het kneuzen zonder sapverlies. De bestaande bietenoogstsystemen, oogsten het blad niet schoon van grond hetgeen de vervolgstappen, het winnen van eiwitten en biopastics in de weg staat. De twee hectare bietenblad is ingekuild en de sappen worden inmiddels onderzocht op het winnen van de genoemde producten.
  De discussie over het winnen van eiwitten en bietenblad wordt voortgezet op de as Noordelijke Conferentie Biobased Economy op 15 december 2011 te Heerenveen. Uiteraard wordt daar ook gesproken 'Hoe een bietenrooier uit te rusten, zodat het bietenblad geoogst kan worden zonder grond en zonder sapverlies'.

 • no-profile-image

  arie maas

  ach het is maar net wat je geloven wilt, als het maar "groen" is dan mag het wat kosten. Maar als ik zo de foto's bekijk heb ik toch het idee dat e.a niet zo soepeltjes verloopt zie foto,s 3 en 6

 • no-profile-image

  Zandboer

  Wees blij dat er iets ondernomen wordt. Een kans voor duurzame hergebruiken van plantresten is toch prima? We kunnen blijven klagen en nietsdoen, dan zijn we over 10/20 jaar naar de knoppen. Soms moet je even verder kijken dan de dam, om later ook nog te kunnen boeren. Prima initiatief, geen discussies over food/fuel/feed, maar maximaal gebruik van groen materiaal

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste Zandboer, het gaat er mij (en anderen) niet om dat er niks geprobeerd zou mogen worden, wat de doelstelling ook moge zijn, maar het punt is in dit geval dat er m.i. nodeloos veel geld gespendeerd wordt aan het aanpassen van een machine om bietenblad te oogsten terwijl er genoeg bestaande technieken voorhanden zijn om dat te doen. Het gaat in dit geval om slechts 2 ha. Met een simpele maaikneuzer was dat klusje ook in een halve dag gepiept. En ik denk dat, in tegenstelling tot wat Paul a'Campo stelt, dat een maaikneuzer ook in staat is het bietenblad zonder grond te oogsten. Kwestie van hoog genoeg afstellen en toerental. Maar goed, misschien heb ik het daar mis. Verder is het zo dat je kunt proberen om van alle gewassen alle resten te oogsten voor gebruik ten behoeve van bepaalde toepassingen ( in uw woorden: maximaal gebruik van groen materiaal) maar dan loop je op een gegeven moment ook vast met de organische stof voorziening in de grond en dan wordt het ook moeilijk om in de toekomst verder te boeren.
  M.vr.gr.

 • no-profile-image

  peter

  gaat wel erg makkelijk allemaal, als ik vroeger een spoor door het land reed die niet perse noodzakelijk was mocht ik de rest van de week niet op de trekker, laat het hem niet zien, haha! hoe gaan jullie de organische stof trouwens weer aanvullen??

 • no-profile-image

  peter

  als m'n vader dat zag bedoel ik uiteraard.

 • no-profile-image

  Zandboer

  De aanpassing van een ander stel voorwielen op dubbellucht en achter een smal bandje zullen de wereld niet hebben gekost. Een proef inzetten met net te vuil materiaal kan tienduizenden euro's kosten en een groeiseizoen. Dus dit lijkt me dan een goede investering. De banden komen zo te zien gewoon van de twee fase rooitrekker van Thole.
  Indien er meer afgevoerd wordt, kan er wellicht ook meer aangevoerd worden. Qua organisch materiaal stelt bietenblad overigens vrijwel niets voor. En anders compost of stromest, i.p.v. mest met geld toe in het najaar. Qua OS stelt drijfmest echt geen drol voor in de voorziening, dus geld is de reden, voor alle klagers die dat niet zo zien verwijs ik graag naar diverse artikelen op kennisakker.

 • no-profile-image

  arie maas

  ja zandboer leuke verhalen, het ene voer je af, bietenblad en het andere moet je weer aanvoeren kan dit niet helemaal volgen wat dacht je in dit geval van extra brandstof verbruik, structuur schade door extra over het land crossen, etc. Maar zoals wel vaker als het een "groen" verhaaltje is worden soms voor het gemak andere directe en indirecte kosten "vergeten" Verder ben ik het volledig met Jan Zonderland eens

 • no-profile-image

  Zandboer

  Wel, er zijn extra inkomsten uit het gewas, dus extra kosten zijn dan niet zo erg. Extra afvoer is te compenseren door bijvoorbeeld compostaanvoer. Verdere uitleg staat in een nieuwe oogst artikel. Leuk plusje op het saldo van de bieten. Structuurbederf hebben we zelf in de hand. Altijd maar wachten op de laatste kilo, terwijl met mooi weer de rooiers stil staan. Af en toe hand in eigen boezem is ook niet verkeeerd. Ben groot voorstander van dit soort proeven, het nuttig uitputten van elementen in een plant. Extra waarde eruit halen is een must voor de toekomst. Want met de huidige productiekosten in Nederland zullen we het met enkel de bulk niet makkelijk krijgen.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.