Home

Foto & video 7 reacties

Oogst in Canada

In de tweede week van oktober was het in Canada volop oogsttijd. Boerderij.nl maakte een impressie.

Foto

 • De rode maple leaf staat in de Canadese vlag. Enkele soorten van de esdoorn kleuren, veelal begin oktober, geel en rood. Veel Nederlanders hebben familie, vrienden of streekgenoten in Canada wonen, want vooral voor de landbouw was en is Canada een populair emigratieland. In de tweede week van oktober reden wij ten westen van hoofdstad Toronto en bezochten diverse plaatsen in de streek tussen de grote meren.
  Foto's en tekst: Robert Prins

 • Vooral als de nachten kouder worden en de zon overdag nog sterk is, levert dat mooie plaatjes op, zoals hier bij Hamilton, dichtbij Toronto. Veel landbouwers en loonwerkers hebben echter niet zo genoten van deze pracht want door het prachtige weer was het volop oogsttijd.

 • Het aardige van een groot land is de vrijheid van handelen. Niet dat er met de regels of politie valt te spotten, maar in kleine gebruiken zien 'Nederlandse' ogen het gemak van ruimte.
  Achter deze pick-up truc zijn wagens geknoopt die bij de sojabonenoogst worden gebruikt.

 • De sojaboon (kortweg beans genoemd in Canada) vormt een belangrijke teelt. Akkerbouwers en veehouders verbouwen dit gewas, dat belangrijk is voor de eiwit- en olieproductie. Na enkele matige jaren in prijs zijn de laatste twee jaar de bonen goed betaald.

 • Grote combines gaan dag en nacht (avond) door met de oogst. Het viel op dat meer noordelijk meer sojabonen waren geoogst dan 100 kilometer zuidelijker. Dat komt door het verschil in rassen. Door de zuidelijke ligging is het langer warm en kunnen laatrijpe en productievere rassen worden geteeld. Zelfs voor Canadese begrippen wat het een prachtige week, met temperaturen omstreeks 25 graden en volop zon.

 • De tractors met volle karren soja bonen reden af en aan naar verzamelpunten. Op de voor- en achtergrond is de geoogste snijmaïs zichtbaar. De High Moisture Corn was voor een groot deel geoogst. De CCM-oogst was net begonnen terwijl de droge maiskorrels tot half november geoogst kunnen worden.

 • Al rijdend door het land kom je vele silo’s en verwerkingsplaatsen, zoals deze, tegen. Hier worden de karren met bonen heengebracht, om vervolgens gedistribueerd of verwerkt te worden.
  Naast de olie die de sojaboon bevat, moet de peulvrucht voor het veevoer eerst worden geroosterd, zodat het eiwit goed beschikbaar komt en de gifstoffen verdwijnen.

 • Op het land blijft maar weinig bonenstro achter. Dit droge product wordt geperst om vervolgens als strooisel gebruikt te worden.

 • Direct na het oogsten begint het klaarmaken voor en zaai voor het volgende gewas. Geploegd land in het najaar wordt bijna niet gezien. Met eggen en zaaimachines wordt de wintergraan in de grond gestopt. Grote tractoren en machines met veel capaciteit rijden over het land om het zaaigoed voor de regen in de grond te krijgen

 • Voor de (melk)veehouders was het de kans op de vierde snede luzerne (of alfalfa). De melkveehouders hadden gemiddeld een goede opbrengst dit afgelopen jaar. Het koude en natte voorjaar van 2011 bleek een goede basis voor voldoende groei.

 • Na het maaien wordt het product niet geschud, maar met een opraper met zijtransportband op een brede wiers gelegd. Het gewas wordt opgeraapt omdat een zwadhark te veel stenen in het product zou brengen.

 • De loonwerker komt met hakselaar en twee vrachtwagens. Transport met vrachtwagens gaat sneller dan met een tractor. Het land en grond zijn stevig genoeg voor voldoende draagkracht.
  Hier wordt overigens gras geoogst. Nederlanders, maar ook traditionele Mennonieten, hebben een voorkeur voor gras. De grasteelt stelt wel eisen aan een goede watervoorziening in de warme zomers.

 • Bij het inkuilen maken boeren veelal gebruik van tractoren die de kuil aanrijden. De zware machines, voorzien van extra gewicht en dubbellucht, zorgen voor veilig aanrijden.
  Omdat luzerne bij de oogst nog vrij vochtig is, levert het verdelen en aanrijden van het gehakselde product weinig problemen op.

 • Al met al een mooie tijd voor Kyle Martin, die met vriendin Heidi hier op de tractor zit. Ze werken lange dagen. Schaften en koffiedrinken gebeurt op de tractor, want tijd om even stil te staan is er nauwelijks. Een koffiepauze is toch al niet de gewoonte in Canada.

 • Het laatste jaar wordt ook anders geoogst, namelijk ook zonnestralen en warmte. Panelen zoals deze zijn recentelijk in grote aantalen geplaatst bij boerenbedrijven en ondernemers. Deze wijze van energieopwekking kan op steun rekenen, in tegenstelling tot windmolenparken; daartegen is veel verzet.

 • Zonnepanelen op daken komen veel minder voor, terwijl de slachtkuikenstallen prima geschikt zijn als plaatsingsruimte en voor stroomgebruik. De overheid stimuleert zonne-energie met een forse subsidie, maar ook in Canada is deze regeling al minder aantrekkelijk gemaakt. Daarbij komen problemen met de teruglevering van stroom. De bekabeling van de energietransporteur voldoen niet altijd aan de eisen en capaciteit, zodat de stroom niet teruggeleverd kan worden. Dat betekent: geen inkomsten voor de eigenaar van de zonnecollector.

 • Na de oogst begonnen de veehouders met mest uitrijden over de stoppel. De winter kan van november tot april duren, waarbij vorst, sneeuw en dooi elkaar regelmatig afwisselen. Daarbij werd regen voorspeld. Menig Nederlandse veehouder zal opkijken van de hoog geplaatste ketsplaat die in Canada gebruikt wordt bij de mestverspreiding.

 • Regenen kan het ook in Canada. Na een week prachtig weer viel in 48 uur twee inch regen, circa 50 millimeter. Het land weer verzadigd met vocht, de boeren weer rustig en koud. Met een temperatuur van iets boven de 10 graden kon de muts weer op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Het gebruik in de luzerne van een zwadkeerder die ook voor het wiersen wordt gebruikt i.p.v. een hark is vooral om blad verlies te voorkomen

 • no-profile-image

  ziet

  Mooi!

 • no-profile-image

  cp

  Ik heb ook wel met een dubbele sprintmaster gewerkt in de alfalfa maar hij wil er ook nog wel eens overheen schieten.

 • no-profile-image

  -

  Mooie foto reportage!!!!
  In welke plaatsen hebben jullie de foto's gemaakt? ook omgeving Embro / Woodstock??

 • no-profile-image

  Robert Prins

  De foto's zijn gemaakt ten westen van Toronto nabij Hamilton, London, Goderich, Mt. Forest.

 • no-profile-image

  Jan Willem Linthorst

  ik dacht dat er ook foto's gemaakt zijn rond Listowel

 • no-profile-image

  cashcropper uit wingham

  mooie reportage! nu maar hopen dat de regen stopt, want er viel nog eens 3 inch later!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.