Home

Foto & video 2064 x bekeken

Fotowedstrijd deel 1

In Boerderij was onlangs al het eerste resultaat te zien van ingezonden foto’s voor de fotowedstrijd. In deze internetreportage meer mooie foto’s.

Foto

 • Een bijzondere foto uit Oekraïne, gemaakt in de tweede helft van juli. Willem Nammensma van Mriya Agro Holding vertelt: “Deze foto is deze week genomen tijdens het dorsen van onze graanpercelen. De opbrengst van deze percelen was redelijk goed en dit gaf meteen de nodige logistieke problemen. Meer graan, meer combines. Maar de verwerking is nog hetzelfde gebleven, dat betekent dus wachten op vrachtwagens.”

 • Nog een foto van Willem Nammensma in Oekraïne: “Deze foto is genomen bij een pompstation. Daar moest een locale boer eerst even zijn oude combine voltanken, voordat deze het eigen graan kon dorsen!”

 • Mathijs Gelderblom in Aalten (Gld.) stuurde deze foto van wintergerst dorsen met een Claas Lexion 430 met Geringhoff-maaibord. De foto is genomen op 12 juli 2011, de combine is van loonbedrijf Schuller uit Barlo (Dld.).

 • Janny Druijff stuurde foto’s van het oogstfeest van Koetsenvereniging d'Olde Mölle in Bathmen (Ov.). Deze foto is gemaakt in juli 2010 tijdens een oogstdemonstratie.

 • Pascal en Isabel maakten ’s avonds laat foto’s van de tarweoogst in het Belgische Veurnel, met een New Holland 8080 en een John Deere 6520.

 • Bij de oogst van deze Jetset-plantuien in Biervliet (Zld.) was het duidelijk nog droog, zoals op deze foto van Michiel Buijsse goed is te zien.

 • Bij de graszaadoogst van maatschap Van Summeren uit Elsendorp (N.-Br.) wordt even genoten van een kopje koffie, achterin de auto. Het perceel ligt in de plaats Zeeland, en dat ligt weer in de provincie Brabant.

 • Gerda Boon uit Ede (Gld.) stuurde deze foto in van de maisoogst in december 2010 onder wel heel bijzondere omstandigheden. De foto eindigde uiteindelijk in de top 10.

 • Deze koe van familie Van Veldhuijsen in Lunteren (Gld.) lijkt zelf te willen controleren of de kuil goed is aangereden.

 • Deze foto van Toon Scholten haalde de tweede prijs in de fotowedstrijd. Scholten gaf het volgende commentaar bij de foto: “In het Aaltense Heurne zijn de families Hoftijzer en Heersink druk doende oude landbouwmachines draaiende te houden, zoals onder meer trekkers (Farmalls), een binder en een Steenman-dorsmolen. Als het weer goed is en het graan droog genoeg, wordt de hele familie opgeroepen om de handen uit de mouwen te steken.’
  Op de foto staat Wim Heersink boven op de dorsmolen rogge in te voeren tegen een decor van de ondergaande zon.
  Het is stoffig werk. Zijn sjekkie brandt niet, die is alleen om op te kauwen.

 • Een bijzondere activiteit vastgelegd door Sandra van Santen en John van Wijk uit Odijk (U.). De foto, die de top 10 haalde, was voorzien van het volgende commentaar: ‘Afgelopen vakantie, juli 2011, zijn wij naar Ontario, Canada, op vakantie geweest. Daar hebben wij rondgereden met de auto en kwamen onderweg in St. Jacobs deze veehouder (mennonite) tegen die het graan van het land afhaalt.

 • Dolinda Oskam uit Lexmond (Z.-H.) stuurde deze foto in van het aanrijden van de kuil door de loonwerker, ’s avonds laat en met twee trekkers.

 • Ook deze foto is van Dolinda Oskam. Ze vertelt: “Dit is onze Trix, vaste bijrijdster tijdens alle oogstmomenten. Maaien, schudden, wiersen, met de opraper rijden, greppelen, kunstmest zaaien, zij gaat altijd mee. De ideale bijrijdster, altijd gezellig en levert nooit commentaar.”

 • Pieter Brands stuurde deze foto van zijn International 745xl met PZ hs360. “Deze combinatie wordt vooral gebruikt om bij hobbyboeren te hooien. Soms staat er een MF 35X voor de schudder. Zo proberen wij hobbyboeren van dienst te zijn.” Met de combinatie zijn kleine percelen goed te bereiken, worden minder sporen gereden en blijft de chauffeur minder vaak in de afrastering hangen.

 • Vanuit Ballum, op Ameland, stuurt Lianne Hartelo van maatschap Kanger deze foto. “Hier worden de eerste balen geperst met onze tweede nieuwe Lely-pers.”

 • “Mais hakselen, te mooi werk om uit te besteden”, meldt Marco Jansen in Sinderen (Gld.).

 • Stro persen op zondagmiddag, tussen de buien door en tussen de windmolens, met een typische Duitse combinatie en prachtig stapelwerk. Kelly Engelen uit Ohé en Laak (L.) maakte deze foto, net over de grens in Duitsland.

 • “2011...Een zomer van vangen en grijpen. De kipper had hier een lek...”, meldt familie Barmentloo in Wilp (Gld.). Een herkenbaar plaatje voor veel akkerbouwers. Al zit de winst niet in die paar kilo’s, laten liggen is geen optie. Ook voor deze foto een top 10-notering.

 • Harm Jan Hijlkema uit Westeremden (Gr.) stuurde deze foto van het opladen van wintertarweschoven. Hij vertelt: “Zaterdag 20 augustus werden deze werkzaamheden verricht door leden van Stichting Dorsgarnituur Marne-Halfambt. Het is de bedoeling dat deze schoven op 10 september worden gedorst met de dorsmachine tijdens het oogstfeest in Den Andel.”

 • “Het gras is net geschud en niets is zo mooi om er dan mee te spelen”, vertelt Marita Hammink in Almelo (Ov.). Op de foto staat haar zoontje Finn, 21 maanden oud.


 • Nog een top 10-notering, ingestuurd door Irene Davidse uit Wolphaartsdijk (Zld.). “Er waren maar een paar mooie dagen tijdens dit dorsseizoen. Dus tijdens het dorsen van het graszaad even een pauze voor een lekker diner in de vorm van een picknick op het land. Hond Joep vond het zeker zo gezellig!”

Of registreer je om te kunnen reageren.