Home

Foto & video 1 reactie

Blikvangers in Hardenberg

De Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Hardenberg (Ov.) staan bekend als relatiebeurs. Niettemin waren er veel interessante producten te zien.

Foto

 • Jelte Reesink biedt met KI-Mobiel ondersteuning aan bedrijven met bedrijfs-ki. In de aanhanger zit apparatuur voor sperma-beoordeling, om te verdunnen en af te vullen. Bezoekers konden in en om de aanhanger alles bekijken.
  Foto's: Jan Sibon, tekst: Kees van Dooren

 • Farmaceut MSD toonde hun nieuwe Ent-o-maat. Dat is een mobiel apparaat om kippen te vaccineren. Door de borst van een (opfok) kip tegen het apparaat te drukken, activeren drie sensoren de twee naalden. Die injecteren de kip vervolgens op exact de juiste plaats en diepte in het spierweefsel, aldus MSD. Het apparaat is geschikt om alle gangbare injecties toe te dienen. De prijs bedraagt rond de €5.000.

 • Vanaf volgende week biedt veevoederbedrijf Duynie tarwegistconcentraat Bergapro aan. Volgens Duynie kan bij dragende zeugen en vleesvarkens 10 procent van het mengvoer worden vervangen door dit eiwitproduct. De basisprijs voor het zuiden van Nederland komt op €1,20 per procent drogestof.

 • In de Topigs-stand wordt het meten van de spek- en spierdikte getoond bij fokvarkens op kernfokbedrijven. Bij dieren in de berenlijn wordt dit al jaren gedaan, in de zeugenlijn is het relatief nieuw. De informatie wordt gebruikt om de karkaseigenschappen van het eindproduct te verbeteren.

 • Firma Rievo toonde de Appollo 2. De Italiaanse fabrikant heeft de software en besturing van de kippenvangmachine flink uitgebreid. Gegevens over onder meer de laadtijd en kilo’s vlees per stal zijn daardoor direct inzichtelijk voor de gebruiker. De machine is vanaf begin volgend jaar verkrijgbaar in Nederland en gaat circa €140.000 kosten. Door de vernieuwde vularm verbeteren tevens het dierenwelzijn en de vleeskwaliteit, aldus Rievo.

 • Big Dutchman toonde de Natura-Smart volière voor legkippen. Deze wordt in Duitsland al verkocht. De Natura-Smart biedt kippen op iedere etage een nest, voer en water.

 • Volgens farmaceut Elanco heeft 65 procent van de varkensbedrijven te maken met Mycoplasma, de veroorzaker van enzoötische pneunomie. Dat geeft luchtwegkwalen. Het bedrijf heeft een test ontwikkeld die naar eigen zeggen de kiem vroegtijdig en nauwkeurig signaleert, zodat die effectief is te bestrijden.

 • Hardenberg is vooral een relatiebeurs. De kop van jut mag dan niet ontbreken. Ook zie je bezoekers massaal met tassen, emmers, pennen en ander weggeefspul rondsjouwen.

 • Vanuit Duitsland is ook de nodige belangstelling voor de beurs in Hardenberg. Allerlei Duitse bedrijven, variërend van veevoerfabrikanten tot stalinrichters en fokkerijorganisaties, waren dit jaar weer present.

 • Volgens Smits techniek is het met de Laka-droogvoerbak mogelijk om meer dan 40 procent CCM in het rantsoen op te nemen, zonder dat het voer in de bak blijft hangen. De varkens bewegen de hele voorkant boven de klepel, zodat het voer gegarandeerd doorloopt.

Eén reactie

 • no-profile-image

  piet pelle

  Ik zag op de beurs ook vele hongerige boeren. Net alsof ze al maanden te weinig eten krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.