Home

Foto & video

Vleesvarkenstak fors uitgebreid

De Wolswinkels in Renswoude (U.) bouwden een nieuwe stal voor 1.440 vleesvarkens. De bouw is een fikse uitbreiding voor het gemengde bedrijf, waar naast vleesvarkens ook biologische leghennen worden gehouden.

Foto

 • Thijmen (58) en Henri (27) Wolswinkel hebben in Renswoude (U.) een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd voor 1.440 dieren. De stalbouw betekent een forse uitbreiding van de vleesvarkenstak op het bedrijf. Voordat de bouw van start ging, bestond die tak namelijk uit 1.180 vleesvarkens. De nieuwe stal staat op de plek waar voorheen de oude schuur uit 1974 stond. Daarin werden 200 vleesvarkens gehouden. Met de nieuwe stal komt het totale aantal vleesvarkensplaatsen van het bedrijf uit op 2.420, waaronder 800 plaatsen in een huurstal in Renswoude. De familie Wolswinkel houdt ook nog 5.000 biologische leghennen.
  Tekst: Bouke Poelsma, Foto's: Koos Groenewold

 • De stalbouw ging eind augustus van start en is ondanks de vele regen volgens planning verlopen. De stal is 56 meter lang en 28 meter breed. De varkenshouders zijn goed te spreken over het vergunningaanvraagtraject. „We hadden onze vergunning zo binnen”, vertelt Thijmen Wolswinkel.

 • De varkenshouders moesten in hun bouwtekeningen rekening houden met een beekje. De stalmuren moesten hier minimaal 50 meter bij vandaan blijven. Ze kozen daarom voor een relatief korte, maar brede stal. „We hebben dan ook relatief diepe hokken”, zegt Henri Wolswinkel. Het beekje bevindt zich achter de stal. De varkenshouders hebben op de thuislocatie een milieuvergunning voor het houden van 3.000 varkens. In de toekomst is het daarom mogelijk om nog een zelfde stal bij te bouwen.

 • Frisse lucht komt de stal binnen via zogenoemde koekoeksgaten, op drie meter afstand van de stal. „Met deze manier van lucht inlaten hoef je geen rekening met de wind te houden. Je hebt ook geen onderdrukregelaar nodig”, zegt Henri Wolswinkel.

 • De lucht komt via het voerpad bij de varkens. De stal heeft tien afdelingen. De hokken zijn 5,10 meter lang en 2,10 meter breed. Via een automatisch rondpompsysteem verwarmen de zware varkens de vloer van de biggen. Hoewel de familie Wolswinkel de laatste rekeningen nog moet ontvangen, ramen ze de bouwkosten op €380 tot €400 per dierplaats.

 • De eerste biggen worden volgende week vrijdag 4 februari opgelegd. De mestput onder de stal is 1 meter diep. In de put kan zo’n 600 kuub mest worden opgeslagen.

 • Een overzichtsfoto van het luchtkanaal. De familie Wolswinkel heeft geen luchtwasser geplaatst. „Dat vonden we simpelweg te duur. Het was hier bovendien niet nodig. In de toekomst kunnen we eventueel gemakkelijk een wasser achter de stal plaatsen”, vertelt Henri Wolswinkel.

 • De voerweger staat op de verdiepingsvloer, in de voorzijde van de stal. De varkenshouders gaan werken met een computergestuurd droogvoersysteem.

 • Alle afdelingen zijn aangesloten op dit waterpaneel in de centrale gang.

 • In de voorgevel van de stal zit een raampje. Achter dat raampje wordt nog druk gewerkt aan het nieuwe kantoor van de familie Wolswinkel.

 • Voor de ingang van de stal ligt dit prachtige visitekaartje: een varken in de bestrating. Martijn Wolswinkel, de broer van Henri, is hier verantwoordelijk voor. Hij heeft de bestrating voor de stal voor zijn rekening genomen.

 • Martijn Wolswinkel heeft met Wollie Bestrating en Tuinaanleg zijn eigen bedrijf in Renswoude. Hij heeft de werkkleding van zijn vader en broer gesponsord.

 • Hier worden de 5.000 biologische leghennen gehouden. In deze stal worden al tientallen jaren kippen gehouden. De batterijhennen werden in 2002 ingewisseld voor Freiland-kippen. In 2006 schakelde de familie Wolswinkel over op biologische leghennen.

 • Deze kip is ingemetseld in de voorgevel van de stal. Henri Wolswinkel neemt in de toekomst het bedrijf van zijn vader Thijmen over. Hoewel hij meer op heeft met varkens, wil hij de kippen niet zomaar aan de kant schuiven. „In de toekomst zou ik de varkenstak liever gesloten willen maken dan dat ik de pluimveetak nog verder uitbreid”, zegt Henri. Dat is echter toekomstmuziek, zo beseft hij zelf ook. „Zo lang de schuur verder nog goed is, zie ik geen reden om de kippen weg te doen.”

 • Buurtbewoners kunnen iedere dag verse eieren kopen in de eierautomaat van de familie Wolswinkel…

 • …Van de automaat wordt regelmatig gebruik gemaakt.

 • Wie de nieuwe vleesvarkensstal van de familie Wolswinkel wil bezichtigen, kan vrijdag 28 januari terecht aan de Oude Holleweg 44 in Renswoude. Bezoekers zijn welkom van 13:00 tot 17:00 uur.

  In de papieren versie van Boerderij leest u volgende week meer over het bedrijf van de familie Wolswinkel en de opmerkelijke omweg van bedrijfsopvolger Henri.


Of registreer je om te kunnen reageren.