Home

Foto & video 2 reacties

Trio trekkertest; meer details

Boerderij testte drie 88 kW-trekkers van merken die behoren tot de marktvolgers. Het gaat om de Kubota MX130 X, de Lindner Geotrac 124 en de Zetor Forterra 125.

Foto

 • Boerderij testte drie 88 kW-trekkers van merken die behoren tot de marktvolgers. Het gaat om de Kubota MX130 X, de Lindner Geotrac 124 en de Zetor Forterra 125. Hun naam heeft minder faam dan enkele grote Westerse merken. Interessante technieken maken het drietal toch zeker de moeite waard.
  Tekst: Frits Huiden, Foto’s: Ralf Heil

 • De trekker-groepstest is een combinatie van statische metingen van teststation DLG in het Duitse Gross Umstadt en praktijkwerk. De veldtesten vonden plaats op een boerderij in Munster (Dld.). Boerderij voerde de test uit met collega-bladen Farmers Weekly, Top Agrar en La France Agricole. • De Japanse Kubota MX130 X is met 97 kW (132 pk) de zwaarste Kubota tot nu toe. De Kubota M130X piekt met zijn unieke Bi-Speed en achttrapspowershift. Schakelen mag soepeler en de grote 6,1 liter-motor een tikkeltje potenter. • Bi-Speed geeft de trekker extra elan; boven een stuurhoek van 35 graden draaien de voorwielen factor 1,6 sneller en trekken daardoor de neus door de bocht. De trekker draait dan bijna om zijn as, wat 2 meter op de draaicirkel scheelt. In de vooras zit een 100 procent werkend differentieel met automatiek via snelheid en stuurhoek. Ondanks de grote wielbasis heeft de trekker door de portaalvooras ook zonder Bi-Speed een kleine draaicirkel (10,25 m). • Maar liefst acht powershifttrappen zijn te schakelen met knoppen in de armleuning of op deze prominente groepenpook. Irritant is de pieptoon die elke schakeling bevestigt. Tussen de vierde en vijfde powershifttrap schakelen twee koppelingen, zodat dit verzet wat langer duurt. Er zijn zeven versnellingen tussen 4 en 12 kilometer per uur. • Het interieur herinnert aan een Nissan Sunny of Toyota Corolla uit de jaren tachtig door ouderwetse schakelaars en de beige bekleding. De ruimte in de cabine is gemiddeld, maar het dak is vooral voor lange chauffeurs te laag, zeker bij voorladerwerk. Een dakraam ontbreekt. De zijconsole is in orde en de functies zijn duidelijk gegroepeerd. Het modern ogende display in de zijconsole is door de beperkte functies vrij nutteloos. • Luxe: de draaibare Grammer-stoel heeft een armleuning met bediening voor powershift en hefinrichting en een voetpedaal klapt de stuurkolom weg. • De Lindner Geotrac 124 staat bol van de luxe. De geveerde vooras en -cabine geven veel comfort. De codering van knoppen en de ergonomie kunnen beter. • In de zijconsole zit elektronische bediening van zowel de achter- als fronthef. Handig is de armleuning met joystick voor allerhande functies. Probleem is echter de verwarrende of ontbrekende codering in de hele cabine. • De Lindner is het meest comfortabel in de test dankzij de geveerde Carraro-vooras (24 smeernippels!), de luchtgeveerde cabine en de dansonderdrukking op de elektronische hef. De draaicirkel is net iets korter dan de Kubota zonder Bi-Speed (10,20 m). • De Geotrac heeft een strak design, is goed afgewerkt en oogt zeer modern door zijn led- en xenon-lampen. • Het zicht rondom is goed. Ondanks het lage dak ook naar boven, voor voorladerwerk, door de 35 centimeter brede doorlopende voorruit. Naar achter-boven zit de airco het zicht op een kipper in de weg.


 • Het interieur oogt modern door het dashboard waarin de IBC-terminal van Bosch huist. Via knoppen en een scrollknop zijn hydrauliekfuncties af te stellen op tijd en flow, de aftakasautomatiek in te stellen, de handleiding op te roepen en is zelfs met een camera te kijken. • Op de lange rechterarmleuning staat een hoge verreikerjoystick met daaromheen allerhande knoppen voor functies: powershift, rijrichting, hef en hydraulische ventielen. Handig, maar een slotfunctie ontbreekt. Daardoor zijn bij hobbelige bediening van de powershift ook de hydrauliekfuncties per ongeluk te activeren. • De pure basismechaniek op de Zetor Forterra komt ver in deze test. Stilte, onder last keren en een spaaraftakas zijn nog wensen.

 • De wat ouderwetse cabine is ruim met een lengte van 1,6 en een breedte van 1,4 meter. Veel bergvakken zijn er niet, maar door het grote vloeroppervlak kan er makkelijk een gereedschapskist mee. Subjectief is hij de luidste en dat blijkt ook uit de metingen: 80 dB(A). Het zicht rondom is prima. De vanghaken van de hef zijn in de onderste positie minder goed te zien en naar voren stoort de lage console voor de verwarming en airco enigszins.

 • De olieopbrengst is met 72 liter gelijk aan die van de Kubota. De drie mechanische hydrauliekhendels liggen op de zijconsole. De bediening gaat vrij zwaar en huist wat ver van de bestuurder. De codering van de ventielen is goed en is zowel op de achterbrug als op de hendels in de cabine gelijk. • De codering van werklampen en andere knoppen op het dashboard is onduidelijk en bij aan/uit-lampjes soms slecht te zien. • De Zetor heeft na de Kubota met 5,5 ton de meeste hefkracht onderin en piekt met 6,6 ton bovenin. De uitrusting van de hef is summier. Onder zijn Cat II-vanghaken geplaatst en alleen de rechterhefarm is in hoogte te verstellen. De stabilisatoren hebben alleen een spindelverstelling, die door vuil snel kan vastlopen. • Er zijn slechts twee toerentallen, 540/1.000, die alleen te selecteren zijn door de zesbaans stomp op de achterbrug om te draaien. Wel heeft de Forterra ook een rijaftakas. Handig is dat deze ook stilstaand is te gebruiken als de groepenhendel in neutraal staat. Hierdoor is met de complete transmissie inclusief powershift en omkeerhendel de aftakas te schakelen. Handig bij mest mixen of het losdraaien van een verstopte pick-up van een pers. • De veelbesproken grote bijrijdersstoel maakte plaats voor een bescheidener wegklapbaar zitje voor het spatbord. Deze hangt helaas een beetje af.

 • In Boerderij 12/13 van 4 januari is het uitgebreide testverslag te lezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  DE kubota met 6.1 ltr motor is redelijk vooral als ik kijk wat kubota voorheen hier bracht en nog steeds brengt .Hier worden ze veel gezien bij gemeentes en parken bij boeren toch nog weinig of als werf trekker wat men vaak vind te licht van gewicht en te laag koppel door motoren van kleine inhoud en de onderdelen zijn behoorlijk aan de prijs maar tot nog toe zijn ze niet te overladen met electroniek De Zetor vindt ik hier een goede keus alleen ik hoor graag hoe het in NL is maar hier zijn ze niet erg waarde houdend De Lindner is voor zover mij bekend hier niet te koop

 • no-profile-image

  bluepower

  Voor hetzelfde geld koop je een MF uit de 5400 serie. Heeft een veel fijnere bak, de dyna4. En op elke hoek van de straat zit wel een goede MF dealer. Thuis gebruiken we een 5445 met frontlader en het is gewoon een heerlijke trekker. Iedereen rijdt er ook zo mee weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.