Home

Foto & video 914 x bekeken

Rondleiding bij Pöttinger

De Oostenrijkse fabrikant Pöttinger organiseerde een open dag voor dealers, importeurs en pers. Bekijk hier het verslag van een rondje door de fabriek, het testcentrum en het demoveld.

Foto

 • De Oostenrijkse fabrikant Pöttinger organiseerde vorig jaar herfst een open dag voor dealers, importeurs en pers. Bekijk hier het verslag van een rondje door de fabriek, het testcentrum en het demoveld.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Om de fabriek in Grieskirchen (Oostenrijk) draaiende te houden is er 5.000 ton ijzer in voorraad. Dagelijks gaat er 60 ton doorheen. Op de negen productielijnen worden hier dan dagelijks ongeveer 140 machines van gemaakt.

 • Ongeveer de helft van de voorraad bestaat uit plaatstaal. De platen bevinden zich in een geautomatiseerd magazijn.

 • Robots leggen het plaatstaal vervolgens op de snijders.

 • Door deze manier van werken kunnen de machines 24 uur per dag draaien zonder dat er personeel aan te pas komt.


 • Razendsnel worden de onderdelen uitgesneden. Op kleine puntjes blijven de onderdelen vastzitten aan de plaat, zodat de robots de platen als geheel weer terug in het magazijn kunnen leggen. Als de onderdelen voor productie nodig zijn, of als er tijd over is, haalt een werknemer de delen los.

 • Ook de zetrobot kan 24 uur per dag door. Hier is de machine bezig met de chassisbalk van een rotorkopeg.

 • Naast de hooibouwmachines bouwt Pöttinger ook grondbewerkingsmachines. Deze ploeglichamen komen gemonteerd binnen vanuit de Bayerischen Pflugfabrik in Landsberg am Lech (D.). Pöttinger nam dit bedrijf lang geleden over. Nog steeds worden daar de componenten gebouwd. In Vodnany (Tsjechië) staat ook nog een Pöttinger-fabriek. De zaaimachines worden gebouwd in de voormalige Rabe-fabriek in Bernburg (D.).

 • Alle fabrieken beschikken over een KTL-lakinstallatie.

 • Bijzonder is dat Pöttinger ook voor derden werkt. Zo worden bijvoorbeeld veel onderdelen van kraanfabrikant Palfinger (foto) en motorenfabrikant KTM gelakt in de Pöttinger-fabrieken.

 • Een andere activiteit van Pöttinger is het produceren van afvalcontainers.

 • Waar de meeste fabrikanten kiezen voor heftrucks, rijden bij Pöttinger vooral trekkers op het fabrieksterrein.

 • Een gigantisch gebouw springt direct in het oog. Het lijkt wel een parkeergarage. Vroeger stonden hier tot wel 4.500 machines te wachten op een klant. Nu gaat alles op bestelling. Het gebouw is nu grotendeels onderdelenmagazijn.

 • Pöttinger streeft ernaar zo veel mogelijk testwerk digitaal te volbrengen. Het bedrijf gebruikt software om krachtberekeningen uit te voeren op 3D-modellen van onderdelen of complete machines. Dit is vele malen goedkoper dan het bouwen en telkens aanpassen van prototypes.

 • Uiteindelijk bouwt de fabrikant natuurlijk wel een prototype. Die wordt dan getest in een modern testcentrum. Op verschillende testbanken wordt de praktijk gesimuleerd.

 • Naast het productieproces liet de fabrikant ook noviteiten zien. Zo was op het demoveld de nieuwe, bredere Terrasem (C9) in actie te zien. De werkbreedte van de Terrasem-serie is hiermee opgekrikt naar 9 meter.

 • De getrokken ploegen kregen onlangs al een upgrade. Een zwaardere kop maakt ze nu geschikt voor trekkers tot 265 kW (360 pk).

 • Pöttinger maakt niet alle machines zelf. De fabrikant koopt de hakselaars in bij een Italiaanse firma. De persen en wikkelaars worden bij het eveneens Italiaanse Gallignani ingekocht.

 • Geen machines voor de Nederlandse markt, deze getrokken hakselaars.

 • Nieuw voor seizoen 2011 is deze hark: de Top 852C. De machine beschikt over een forse bodemvrijheid van 60 centimeter bij het uitliften op de kopakkers. Op deze manier wordt het al gemaakte zwad nooit geraakt. De machine is een smallere uitvoering van de 972C.

 • De Alpha-motion-frontmaaiers zijn vooral optisch aangepast. Ook de bodemaanpassing bij extreme omstandigheden (bergen) is nu beter door een grotere uitslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.