Home

Foto & video 1 reactie

Mechanisatietentoonstelling Lisse

Een verslag van de 61ste Mechanisatietentoonstelling in Lisse. Iets minder dan 100 standhouders tonen hun nieuwste specialistische machines voor de bollenteelt.

Foto

 • De 61ste Mechanisatietentoonstelling wordt gehouden in de hallen van bloemen- en plantenhandelaar Bakker Hillegom in Lisse. Op een oppervlakte van 12.000 vierkante meter tonen iets minder dan 100 standhouders hun nieuwste specialistische machines voor de bollenteelt. Aangezien de vele verschillende soorten en rassen ieder om een eigen bewerking vragen, wordt vrijwel iedere machine op klantspecificatie gebouwd. Vaak is er geen tweede van te vinden.
  Foto's: Fotopersbureau Dijkstra, Tekst: Matthijs Verhagen

 • SchoutenBercomex is de nieuwe bedrijfsnaam van de gezamenlijke bloembollenactiviteiten van Schouten Sorting Equipment en Bercomex. Het bedrijf staat op de beurs met een vernieuwde kistenvuller van het type KBB. De machine is opnieuw ontworpen, waardoor de productie efficiënter plaats kan vinden.

 • Nieuw is ook deze machine om lelies te verenkelen. Het bedrijf heeft inmiddels octrooi op de werking ervan.

 • Niet nieuw, wel apart, is deze ploegvorenbak van mechanisatiebedrijf Arjan van Lierop uit Lisse. Het systeem doet denken aan de Ferguson-grondbakken van weleer. De bak wordt door bollentelers gebruikt om de grond van de beginvoor naar de open eindvoor te rijden, zodat het volledige veld geplant kan worden.

 • Mechanisatie Haarlemmermeer heeft een nieuwe diepteregeling voor haar diverse bollenplantmachines ontwikkeld. Twee ultrasone sensoren kunnen de gebruikelijke tastwielen vervangen. Eventueel kan er een derde sensor op de trekker gemonteerd worden, zodat de hoogte bij rijpaden gecorrigeerd wordt. De hoogtesensoren sturen alleen de hoogteregeling van de trekkerhef aan. De automatische waterpasfunctie op de planter past de hoogte van het wielstel aan, zodat de machine vlak blijft.

 • Het bedrijf levert ook al langer de grote voorscharen voor Lemken-ploegen. Nieuw is dat de voorscharen ook als vierde ploeglichaam zijn te gebruiken. De laatste voor van het in dit geval derde ploeglichaam wordt hiermee gedeeltelijk dichtgegooid. Bij een 40 centimeter diepe ploegbewerking wordt de toplaag dan beter ondergewerkt en blijft de trekker bovendien vlakker.

 • Ook veel fabrikanten van verwerkingslijnen zijn aanwezig op de beurs, vaak met indrukwekkende stands. Zoals hier de stand van machinebouwer Akerboom uit Noordwijkerhout.

 • Een stapelaar van het bedrijf in actie.

 • Mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst importeert al langer de Mazzotti spuitmachines, maar heeft nu een eerste Mazzotti Ibis 2000LP-zelfrijder met 2.500 liter-tank afgeleverd. Het bedrijf bouwt de complete spuittechniek van een Kverneland Vicon Phoenix getrokken spuit op het zelfrijdende Mazotti-chassis. De machine met 33 meter-bomen weegt bedrijfsklaar 4.500 kilo en heeft een bodemvrijheid van 1,05 meter. De vanaf-prijs bedraagt €115.000.

 • Alle belangrijke functies zijn elektronisch te bedienen tijdens het vullen van de fustreiniger.


 • Bij het drogen en bewaren van bollen zijn gelijkspanningsventilatoren de nieuwe standaard. De techniek is bekend van de aardappelbewaring. Op de foto een EBM-ventilator. Met een potmeter is de snelheid te regelen; een frequentieregelaar is niet nodig.

 • WDM Mechanisatie in Noordwijkerhout bouwt deze indrukwekkende beddenrooier. De machine komt vooral tot haar recht in kassen, waar zij tot de eindgevel kan rooien dankzij de vooruitstekende rooibek. De machine is gebouwd voor het rooien van tulpen, narcissen en lelies. Ook vaste planten kunnen ermee gerooid worden.

 • De rupsmachine is PLC-gestuurd. Reinigingsmatten, rollen en snelheid kunnen via het touchscreen-scherm (proportioneel) ingesteld worden. Voor de aandrijving zorgt een 37 kW (50 pk) Perkins-motor. Dit eerste model wordt binnenkort uitgeleverd.

 • Claas-dealer Gebr. Heemskerk B.V. in Nieuw-Vennep spoot zelf deze Kioti compacttrekker over in de Claas-kleurstelling. Er liggen dus geen overnames op wereldniveau aan ten grondslag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Mazotti Ibis gebouwd met Vicon/Rau onderdelen? Kan me de zelfrijder van Vicon/Rau van zo'n 10 jaar terug nog herinneren. Ook die heette Ibis. Is daar een relatie?

Of registreer je om te kunnen reageren.