Home

Foto & video 1 reactie

Vicon viert verjaardag met parade

Vicon bestaat 100 jaar. Daarom reed er door de fabriek in Nieuw-Vennep een parade van oude machines. Een impressie van de mijlpalen in de geschiedenis van het merk.

Foto

 • Oprichter van Vicon is Hermanus Vissers. Hij ging begin 1900 als loonwerker aan de gang met deze McCormick-graanmaaier. De graanmaaier maait en bindt het graan in schoven. De machine werd eerder door drie paarden voortgetrokken, maar sinds de Tweede Wereldoorlog kan er ook een trekker voor. Behalve er mee werken deed Vissers samen met zijn zonen ook de verkoop en reparatie van deze machine.  Tekst en foto’s: Frits Huiden

 • Vicon, dat staat voor Vissers Constructie Nieuw-Vennep, bouwde ook aardappelpootmachines. Deze eenrijige versie kon eenvoudig worden uitgebreid naar meerrijige machines. In 1946 nemen de Hermanus’ zonen Herbert en Bas de pootmachine mee naar de Jaarbeurs in Utrecht en verkopen er gelijk 1.000 van.

 • Vicon is natuurlijk beroemd geworden van de harkkeerder ofwel Acrobaat. Deze is voorop de trekker gebouwd en werd gemaakt vanaf 1962. Tineke Verburg, die de parade aan elkaar praat: “Ik heb begrepen dat al veel boeren met zo’n combinatie in de sloot hebben gelegen.”
  De harkkeerder is een uitvinding van boer Cor van der Lely in Maasland. Vicon nam de vinding in productie. Saillant detail is dat Lely later beroemd werd van de Astronaut melkrobot. Die werd in dezelfde tijd geïntroduceerd als de Prolion melkrobot. Deze robot is deels ontworpen door Vicon, maar in de testfase al verkocht.

 • Behalve Lely helpt ook toenmalig akkerbouwer Cornelis Steketee uit Zeeland Vicon aan een cashcow. Deze eenrijige bietenrooier heeft roterende bietenlichters, bedacht door Cornelis. Ze wrikken de bieten uit de grond en maken deze tegelijk schoon. De aangedreven lichters stuwen de machine voorwaarts, waardoor hij ook op natte grond prima uit de voeten kon. In 10 jaar tijd werden er maar liefst 2.500 machines verkocht.

 • De pendelstrooier is een van de bekendste Vicon-machines. De Italiaanse kunstmesthandelaar Luigi Steffenino bedacht het apparaat en Hermanus’ zoon Joop Vissers zag het in 1954 staan op een beurs in Verona (It.). Door de wielaandrijving kan de strooier zowel door een paard als trekker worden voortgetrokken. Sinds 1966 is de strooier met een polyester kuip te koop. Wereldwijd zijn tot nu toe meer dan een miljoen pendelstrooiers van Vicon verkocht.

 • Vicon bouwde ook een zelfrijdende aardappelrooier. In het frame is hier een Lamborghini trekker gezet. De rooier is in 1975 gebouwd en werd tot vorig jaar nog gebruikt.

 • Boeren maar vooral loonwerkers zullen zich de Vicon-grootpakpers herinneren. De HP1600 uit de jaren tachtig maakte 500 kilo zware, vierkante balen die werden samengebonden met ijzerdraad. Het is een van de eerste machines die elektronisch wordt aangestuurd. Deze pers werkt na 25 jaar nog steeds in de praktijk bij loonbedrijf De Vries in Stolwijk.

 • Buiten stonden de nieuwe machines opgesteld. Deze pers uit de fabriek van het Italiaanse Gallignani stond als primeur op de AgroTechniek Holland in Biddinghuizen.

 • Een echte primeur is deze tripleschijvenmaaier zonder kneuzer. De frontmaaier stond ook op de ATH. De achtermaaiers zijn beide van het type Extra 390.

 • Onder leiding van de fanfare werd de verbouwde fabriek geopend. Hier op de achtergrond de opraapwagen die Vicon van Veenhuis koopt. Hij krijgt binnenkort andere kappen over de invoer, zodat het VMR-logo verleden tijd is.

 • De hallen in Nieuw-Vennep zijn efficiënter ingedeeld, zodat er minder met halffabricaten heen en weer gereden hoeft te worden tussen coatstraat en assemblagelijn.

Eén reactie

 • no-profile-image

  D.A. VAN WILLIGEN

  KLEINE CORRCTIE NAV AFBEELDIN3

  VICON BOUWDE 4 MODELLEN VAN DE HARK
  VOOROP=HKE
  ACHTEROP IN DE HEF =HKX (ACROBAAT)
  GETROKKEN in 2 soorten=HKG

  VANDAAR MIJN REACTIE

Of registreer je om te kunnen reageren.