Home

Foto & video 1539 x bekeken 2 reacties

Stal nummer 7 vol vernuft

Harrie Kocks in Schoonebeek (Dr.) breidt uit met een zevende stal van 38.000 vleeskuikens. Hij voerde veel kleine aanpassingen door ten opzichte van zijn andere stallen.

Foto

 • Vleespluimveehouder Harrie Kocks in Schoonebeek (Dr.) legt de laatste hand aan een nieuwe stal voor 38.000 vleeskuikens. Hij had al 125.000 kuikenplaatsen in zes verschillende stallen, maar Harrie zette eigenlijk nooit meer dan 115.000 dieren op. Zijn milieuvergunning biedt ruimte voor 166.000 dieren, een nieuwe stal, stal nummer 7 met 38.000 plaatsen en een netto binnenafmeting van 22×80 meter brengt hem een eind in de richting.
  Foto's: Jan Sibon, tekst: Fabian Brockötter

 • De bouw van de nieuwe stal werd min of meer ingegeven door de verplichting van de gemeente Emmen om een tienjarenplan op te stellen. Dit werd meer dan een papieren tijger. ,,Na overleg met de boekhouder en Van Westreenen adviseurs hebben we een plan opgesteld. Dat geeft richting voor de toekomst. De nieuwe stal is de eerste stap, het verplaatsen van een werktuigenloods en het vervangen van twee oude stallen zijn volgende stappen. Tenminste, binnen de grenzen van het economisch haalbare”, stelt Kocks.

 • De vleespluimveehouder koos voor een grote voorruimte met lichtsluis. Dat maakt het laden van kuikens overdag gemakkelijker. In de voorruimte is bovendien plaats voor een nieuwe waterbron die de bestaande waterbron van het bedrijf aanvult. ,,In de winter heb ik bovendien ruimte om overdekt en lekker warm mijn laarzen af te spuiten”, aldus Kocks.

 • Het hele bedrijf wordt verwarmd door middel van een houtkachel. Als back-up wordt echter nog een cv-installatie bijgeschakeld. De houtkachel draait al jaren naar behoren, maar is nog van het type dat op zaagsel brandt. Die grondstof wordt steeds duurder, waardoor Kocks nu experimenteert met fijngehakselde houtsnippers als brandstof.

 • Hoewel zijn nieuwe stal geen zichtstal is, voorzag de ondernemer de muur tussen de voorruimte en de stal wel van een groot raam. ,,Mochten er toch geïnteresseerden de dam op komen, dan kan ik ze de dieren laten zien, zonder het risico van ziekte-insleep of verstoring.”

 • Stallenbouwer Van Pijkeren en de installateurs van de stalinrichting kregen te maken met een kritische ondernemer. Jarenlange ervaring in de zes oudere stallen op het bedrijf en in de vier stallen van zijn broer Arnold iets verderop, zorgden voor een aanzienlijk wensenlijstje. De stal staat bol van de kleine aanpassingen die het verschil maken. Kocks: ,,Het heeft de aannemers en de installateurs zo nu en dan wel doen zuchten, maar uiteindelijk zag iedereen het nut van de aanpassingen in.” Zo stond Kocks erop dat er veel meer gordingen in het dak kwamen dan gebruikelijk. Elke voer- en waterlijn heeft zo zijn eigen gording en elke lijn is apart met een eigen motor oplierbaar.

 • De lierbediening in de voerruimte zit naast de lichtschakelaars bij het raam waar Kocks de stal kan overzien. ,,Zo kan ik meteen het licht dimmen, mocht er iets misgaan bij het oplieren van de voerlijnen.”

 • Kocks bracht een extra haakje aan om de koorden van de ventilatiekleppen beter vast te kunnen zetten. De standaardbevestiging werkt jarenlang goed, totdat de koorden iets vet worden met als risico het plotseling dichtvallen van de kleppen en het wegvallen van de o zo belangrijke ventilatie.

 • Voor de nieuwe stal moest Kocks heel wat grond verzetten. Een deel ervan is terug te vinden in een aarden wal achter de stal. Deze moet de uitgaande ventilatielucht naar boven afbuigen en zorgt dat lucht niet neerslaat op het eigen erf.

 • Voor de nieuwe stal kreeg Kocks alleen maar een vergunning als hij het hemelwater op gepaste wijze zou bergen. Op aangeven van het waterschap zag hij zich genoodzaakt daarvoor een aparte vijver te graven.

 • Stal 7 is voorzien van een Agrosupply-warmtewisselaar, tunnelventilatie, vloerverwarming en onder meer butterflyvoerpannen. ,,Met een deel van de inrichting heb ik al ervaring, zoals met de butterflypannen. Hiermee moet je wel leren werken, maar als je eenmaal weet dat je ze op tijd moet openen en omhoog moet brengen, werken ze super.”

 • ,,Met de voerverwarming en de warmtewisselaar heb ik nog geen ervaring, dus daar ligt een uitdaging”, stelt Kocks. Voor een betere warmteverdeling voor de periode dat de vloerverwarming is uitgeschakeld, heeft Kocks verwarmingsbuizen langs de wanden laten aanleggen evenals forcasbuizen boven de drinklijnen. ,,Dit is een systeem met dunne buizen die veel warmte afgeven uit de tuinbouwsector. Zo vervang ik heaters”, legt hij uit. Om te voorkomen dat het drinkwater wordt opgewarmd heeft Kocks de mogelijkheid om de afstand tussen drinklijn en forcasbuis te verstellen.
  Koeling tijdens warme dagen gaat via waternozzels aan beide kanten van de stal en boven de tunnelventilatie, een systeem dat ook dienst doet bij het inweken tijdens de schoonmaak. ,,Dat maakt het werken gemakkelijker en dat is de drijfveer achter alle extra aanpassingen.”

 • Stal 7 is niet alleen nu nieuw en mooi, maar moet dat ook tijdens het gebruik ervan blijven. Water dat tijdens de schoonmaak langs de muren loopt, kan vlekken achterlaten. Tijdens een excursie in Polen zag Kocks een simpele, maar doeltreffende manier om lekwater van de muur af te houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Ziet er aardig uit. Komt hiervan nog een open dag?

 • no-profile-image

  Jan van Gorp

  Harrie,
  Prachtige stal. Helaas hebben we in het Zuiden a.s. vrijdag ook een open dag; anders waren we zeker komen kijken.
  Veel succes!!

Of registreer je om te kunnen reageren.