Home

Foto & video 2173 x bekeken 2 reacties

Hennep in mais voorkomen

Als hennep wordt ontdekt in je mais, ben je als boer strafbaar. In Limburg is een project om wietteelt in mais tegen te gaan. Veehouder Toon Loonen is deelnemer van het eerste uur.

Foto

 • Toon Loonen (48) heeft in maatschap met zijn vrouw José (47) een melkveebedrijf in Heide (L.). De maatschap melkt 110 melkkoeien en houdt 65 stuks jongvee. Alle vee is roodbont en nog met 60 procent MRIJ-bloedvoering. De productie bedraagt 7.600 kilo melk met 4,50 procent vet en 3,65 procent eiwit. Het melkquotum is 850.000 kilo.
  Bij het bedrijf horen 55 hectare grond. Hiervan is 35 hectare grasland, 7 hectare suikerbieten en 6 hectare verpacht. 7 hectare heeft Loonen geruild met een collega. Daarop teelt hij mais. Om te voorkomen dat criminelen in die maispercelen hennep gaan telen, doet Loonen mee aan het project Het Groene Goud.  Foto’s: Bart Nijs en LLTB. Tekst: Jacco Keuper

 • Mais biedt al in juli zoveel beschutting dat je al snel uit het zicht bent als je er een paar rijen in loopt. Het is daarmee een ideaal gewas voor criminelen om hennep in te telen. Loonen wil criminaliteit van het platteland weren en geen wiet in zijn percelen. Daarom doet hij al een aantal jaar mee aan Het Groene Goud, een project van de gemeenten, politie, justitie en de Belastingdienst om hennepteelt in Limburg en Oost-Brabant te ontmoedigen. Via de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is de landbouw betrokken bij het project. Deelname aan het project is voor LLTB-leden gratis. Niet-leden betalen € 250 per jaar.

 • Meedoen is betrekkelijk eenvoudig. Via zijn standsorganisatie krijgt Loonen de aanmeldformulieren. Bij de aanmelding moet hij de coördinaten opgeven van percelen waarop hij mais teelt. Deze coördinaten zijn dezelfde als die hij bij de Gecombineerde opgave moet doorgeven. ,,Ik heb nog oude DR-kaarten liggen van mijn percelen. Daarmee kan ik de x- en y-coördinaten eenvoudig vinden.”

 • Van de LLTB krijgt de maisteler een oranjegele jerrycan. Die moet hij op een lange paal midden in het perceel zetten. Het opvallende stuk plastic heeft twee functies. Het is een baken dat vanuit de lucht duidelijk te zien is. Vanuit een politiehelikopter is daardoor duidelijk te zien dat het bewuste maisperceel van een projectdeelnemer is. Daarmee wordt het extra goed in de gaten gehouden. Dat maakt het perceel voor criminelen meteen een stuk minder interessant. Vorig jaar werden in Limburg ruim 40.000 hennepplanten opgespoord, maar slechts een handvol bij de deelnemers aan het LLTB-project.

 • Zelf moet de maisteler ook zijn perceel in de gaten houden. Je hoeft volgens Loonen niet het hele perceel te doorkruisen om een oogje in het zeil te houden. Er zijn verschillende tekenen die op hennepteelt kunnen wijzen. Allereerst is dat het zien van activiteit: auto’s die stoppen bij het perceel of bandensporen op bepaalde plekken. Ook paadjes waarop veel gelopen wordt, kunnen erop duiden. Daarnaast laten criminelen soms benodigdheden bij de teelt slingeren, zoals bakjes waarin de hennepplanten zijn vervoerd.

 • Als eigenaar of gebruiker van het perceel ben je aansprakelijk voor wat er op jouw perceel gebeurt. Dus als hennep tussen de mais wordt aangetroffen, is de maisteler in principe ook verdachte van crimineel gedrag. Hoewel de juridische staat van deelnemers aan Het Groene Goud niet anders is, hebben zij vooraf duidelijk te kennen gegeven niet met wietteelt geassocieerd te willen worden. Dat geeft extra zekerheid en een geruster gevoel.
  Dit jaar heeft de LLTB overigens extra veel bakens uitgedeeld. Niet alleen omdat het aantal deelnemers flink steeg, de oranje jerrycan bleek een gewilde supporterstrofee rond het WK-voetbal.

 • Vanaf het moment dat de mais in bloei schiet tot na de oogst controleert de politie dus van bovenaf. Vanuit de helikopter hebben de dienders uitstekend zicht op de percelen. LLTB-bestuurder Toon van Hoof verbaast zich er dan ook over dat mensen nog steeds proberen hennep te telen in het gebied. ,,Je gaat geheid voor de bijl.”

 • Bij dit achteraf gelegen perceel aan de bosrand was het raak. Op bijna een kwart van dit perceel groeide meer dan alleen mais.

 • Zo ziet hennep in het gewas eruit. De criminelen trekken om de paar maisplanten er één uit en planten een hennepplant. Als dat plantje wat groter is, maken ze om de hennep heen wat meer ruimte door nog enkele planten te verwijderen. Zo kan het parasiterende gewas ongemerkt groeien.

 • Dit is wat er gebeurt als hennep wordt ontdekt. Het schrikbeeld van menig maisteler: terwijl je op het politiebureau zit om je te verantwoorden, of kort daarna, wordt de hennep, maar ook de mais onder politietoezicht ondergefreesd. Deelnemers aan het bakenproject ontvangen in dat geval een schadevergoeding voor het gewas en hoeven ook geen ruimkosten te betalen.  Bekijk ook de video »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Waarom alleen bij zo project mee doen schade vergoeden??
  Beetje omgekeerde wereld, laten ze die criminelen de zakken leeg trekken en als schade vergoeding gebruiken.

 • no-profile-image

  marnix

  Ikzelf ben wel benieuwd naar de (toegevoegde) voedingswaarde van hennep in het rantsoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.