Home

Foto & video 1406 x bekeken

Goed spenen basis gezonde vleesvarkens

Goed gespeende biggen vormen voor Hub Timmermans de basis voor een gezonde varkensstapel. Door gericht te voeren zijn nauwelijks medicijnen nodig.

Foto

 • Hub Timmermans (28) exploiteert samen met zijn vader Hub In Mariahoop (L.) Middenheidehof vof. Het bedrijf kent twee takken: akkerbouw en een gesloten varkensbedrijf. Die telt, verdeeld over vier locaties (drie in Nederland en één in Duitsland) circa 100 zeugen en 1.800 vleesvarkens. Ze spenen 27,5 biggen per zeug per jaar. Op de 40 hectare zandgrond teelt Timmermans asperges, suikerbieten, wintertarwe, cichorei, mais en voor de conservenindustrie erwten en bonen.

  Foto's: Marcel van Horn, tekst: Guus Queisen

 • De medicijnverdeler gekoppeld aan de waterleiding gaat schuil onder enkele dikke spinnenwebben. Sinds Timmermans extra aandacht besteedt aan het spenen van de biggen is het medicijngebruik minimaal. Hooguit twee keer per jaar verstrekt hij de biggen via de waterleiding nog een medicijn.

 • Zes dagen vóór het spenen zet hij een rond voerbakje met Biggenspeen-stimulanskorrel van Isidorus Mengvoeders bij de biggen.

 • Deze korrels overgiet hij met water met een elektrolytenmix-oplossing. Dit ter voorkoming van diarree en ter verbetering van de smaak.

 • 5

 • De eerste dag slurpen de biggen alleen het water met opgelost voer uit de bak, daarna vreten ze ook het voer.

 • Als het even kan, verhuist Timmermans de koppels vanuit de kraamstal rechtstreeks naar een van zijn vleesvarkensstallen. Biggen die langer in hun vertrouwde omgeving vertoeven, hebben volgens hem minder last van omschakelproblemen en dus van stress.

 • Door de ombouw van een vleesvarkensafdeling naar een biggenstal beschikt Timmermans bovendien over een ruim aantal biggenplaatsen.

 • Om de biggen makkelijker te selecteren voorziet de varkenshouder de beertjes van een rood oorlabel.

 • De gelten krijgen een geel oormerk.

 • Een houtkachel zorgt voor de noodzakelijke warmte voor de vloerverwarming in de stallen. Het hout komt deels uit eigen bos.

 • Het bedrijf van Timmermans ligt pal aan de Duitse grens. De grenspaal staat 200 meter van de boerderij.

 • Timmermans huurt op drie locaties stallen voor zijn vleesvarkens. Twee in Nederland en een in Duitsland. Een van de locaties is die van de buurman. De Nederlandse locaties voldoen niet aan de vanaf 2013 geldende huisvestingseisen. Timmermans moet om die reden de gehuurde stallen op termijn afstoten.

 • De stallen op de thuislocatie bouwde Timmermans sr. eigenhandig, tussen de 20 en 35 geleden. Hij gebruikte vooral Duitse bouwmaterialen. De stallen hebben daardoor ook een Duitse uitstraling. Timmermans dubt over de toekomst van deze stallen: afbreken en vervangen door nieuwbouw voor de zeugen en vleesvarkens? Of de zeugenstallen in 2013 ombouwen tot vleesvarkensstallen?

 • Met het oog op de toekomst startte de vof eind augustus 2010 met de bouw van een nieuwe vleesvarkensstal voor 1.600 vleesvarkens in het LOG Putbroek bij Montfort (L.).

Of registreer je om te kunnen reageren.