Home

Foto & video 1 reactie

Burgers bezoeken varkens

Ad en Jolanda van Duijnhoven stelden hun bedrijf afgelopen weekend open voor publiek tijdens het weekend van het varken. Ze kregen veel uiteenlopende vragen.

Foto

 • Ad en Jolanda van Duijnhoven hebben een vermeerderingsbedrijf in Oss (N.-Br.) met 1.050 zeugen. De vleesvarkens worden op twee andere locaties afgemest. De familie doet dit jaar voor de eerste keer mee met het Weekend van het Varken. Dit weekend werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Het doel is om belangstellenden kennis te laten maken met de varkenshouderij.

  Foto's: Bert Jansen, tekst Guus ten Hove

 • Vanaf het brandschone erf nemen Willie en Justin Keijers een kijkje in de voerkeuken. Naast de keuken hangt een handig informatiebord.

 • Keijers vindt het belangrijk dat zijn zoon weet wat een varkensbedrijf is. Dat hoort bij de opvoeding: „Op deze manier probeer ik Justin waardering voor de boerenstand bij te brengen. Daarom gaan we ook vaak naar een melkveebedrijf dat meedoet aan de Campina-boerderijdagen.”

 • De skybox biedt een mooi uitzicht op de dragende zeugen. De dieren liggen in groepjes van acht bij elkaar. • In dezelfde ruimte is te zien hoe een luchtwasser werkt. Vier grote ventilatoren drukken de stallucht door het waspakket.

 • Voor de gelegenheid heeft Van Duijnhoven vijf biggen tussen een paar balen stro in de werktuigloods gezet. Kinderen vinden het prachtig. De andere dieren konden alleen vanachter glas worden bekeken.

 • Daniëlle en Bob Oorsouw zijn voor de eerste keer op een modern varkensbedrijf en vragen Van Duijnhoven het hemd van het lijf. Daniëlle zou de varkens graag buiten zien lopen en vindt dat de zeugen zielig uit de ogen kijken. Na afloop zeggen moeder en zoon wel beter te begrijpen waarom het op deze manier gaat. Ze vinden de open dag dan ook een goed en leuk initiatief.

 • Om in de toekomst vaker groepen te kunnen ontvangen, bouwde Van Duijnhoven een prachtige bezoekersruimte boven de kraamafdelingen. Dat kostte hem enkele tienduizenden euro’s. In deze ruimte wil hij schoolklassen gaan ontvangen binnen het project klasseboeren.

 • Vanuit de bezoekersruimte is er mooi zicht op de kraamhokken.

 • De buren Bep van Dommelen (links)en Theo van den Bergh zijn zelf jarenlang werkzaam geweest in de agrarische sector. Van den Bergh als varkenshouder en Van Dommelen bij Encebe Boxtel en Varkens K.I. Noord-Brabant. Ze zijn onder de indruk van het bedrijf. „Vergeleken met de stallen van 20 jaar geleden hebben de varkens een beter onderkomen”, vindt Van den Bergh. „Toen lagen ze in kleinere, bedompte hokken.”

 • Op het erf staat een vrachtwagen om varkens te transporteren en een bulkauto van de mengvoerleverancier. Op die manier krijgen bezoekers een completer beeld van de sector.

 • Stichting Varkens in Zicht stelde een luchtkussen beschikbaar voor de kinderen.

 • Bezoekers waren vrij om over het bedrijf te lopen en overal naar binnen te kijken. Hier kijken twee meiden bij een kraamafdeling naar binnen.

 • De publieke belangstelling viel zaterdag, met circa 100 bezoekers, wat tegen. Zondag was het iets drukker. Toen kwamen er 150 belangstellenden op de open dag af. Ondanks de ietwat tegenvallende opkomst is Van Duijnhoven wel tevreden. ,,Ik had nu wel alle tijd om vragen te beantwoorden. De mensen die geweest zijn, hebben zeker een beter beeld van de varkenshouderij gekregen.” Lees meer over de open dag in Boerderij nr. 50 van 14 september.

Eén reactie

 • no-profile-image

  mario

  zeer leuk echt geweldig mooi om dit te zien ga zo door

Of registreer je om te kunnen reageren.