Home

Foto & video 5202 x bekeken 16 reacties

Zelfgebouwde voermengwagen: Scoop

Veehouder Baerends bouwde zelf een zelfrijdende mengcombinatie van een oude trekker, doseerbak en opraapwagenbodems. De wagen is ook los bruikbaar.

Foto

 • De familie Baerends in Laag-Keppel (Gld.). Op de foto (vlnr) Janna (7), Annabel (42), Eddie (40), Douwe (5), medewerker Ronald Hagen (28) en Gijs (5). Dit bedrijf melkt op 120 hectare grond 175 koeien met drie melkrobots en houdt 145 stuks jongvee. Eddie Baerends zocht naar een goede oplossing voor het voeren van het vee. Het vullen van de 24 kuubs-voermengwagen met de verreiker viel namelijk tegen door de smalle, lange sleufsilo’s. Veel achteruitrijden, tijdverlies en morsen van voer was het gevolg. Oplossing zou een zelfrijdende voermengwagen kunnen zijn. Maar de aanschafprijzen van ruim 1,5 ton vielen tegen.  Foto’s: Michel Zoeter, tekst: Frits Huiden

 • Daarom besloot de veehouder er zelf een te bouwen.

 • ‘Scoop’ is op de zijkant geverfd, bedacht door een van de kinderen naar het favoriete autootje uit de animatieserie Bob de Bouwer. Baerends lachend: „Ik had de ‘C’ bijna vervangen door een ‘L’”

 • Als basis voor het voertuig dient een 27 jaar oude John Deere 4240 met fronthef, gekocht voor €7.000. Daar werd de cabine vanaf gehaald en de laadinrichting op teruggeplaatst.

 • De laadinrichting bestaat voorop uit een oude Trioliet UKW5000-doseerwagen. Deze werd voor €750 op de kop getikt. De as en dissel werden er vanaf gehaald. Achter de doseerwagen zijn twee Strautmann-opraapwagen-bodems gelast. Ook deze bodems met kettingen kosten €750.

 • Nadat het krabbord het voer heeft uitgekuild, lossen de opraapwagen-bodems het voer in de mengwagen. De hele laadinrichting is ruim 9 meter lang.

 • Voor de zijschotten langs de opvoerbodem zijn de vloerplaten uit Baerends’ oude Manus-carrouselmelkstal gebruikt.

 • De complete laadinrichting is in de front- en achterhef van de trekker geplaatst. Zo kan de voorkant met krabarm op de grond worden gezet bij het uitkuilen. Boven in de hef en met geheven krabarm kan de Scoop op ruim 4 meter uitkuilen.

 • Achter is de laadvloer door de achterhef voldoende ver boven de mengwagen te houden. Een vast frame houdt de laadinrichting op haar plaats. Voor scharniert de laadinrichting op de hefkogels en in het frame.

 • Om de laadinrichting te kunnen tillen kreeg de fronthef een extra hefcilinder, overgebleven van de doseerwagen.

 • De brandstoftank, die normaal in de grille van de trekker zit, is verplaatst naar de oude plek van de cabine.

 • De cabine is in zijn geheel op een frame boven de laadbodem gezet. Via een trapje kan de chauffeur erin komen.

 • Door hydrauliekslangen en bowdenkabels te verlengen is de cabine weer met de trekker verbonden. Vooral de bowdenkabel bleek met €1.100 prijzig. Hydrauliekventielen kosten zo’n €500 en klein materiaal €2.000.

 • Groot voordeel van de vinding is dat de wagen ook los te gebruiken is. Mocht de Scoop het op een dag niet doen, dan hoeven alleen de trekpen, aftakas en hydrauliekslangen maar losgekoppeld te worden. De verreiker met kuilsnijder blijven op het bedrijf.

 • Vanuit de cabine is er perfect zicht op het uitkuilen.

 • Naar achter is de wagen, behalve via de spiegels, echter moeilijk te zien.

 • Daarom plaatste Baerends een vlaggetje achterop de wagen en wordt nog een camera achterop aangesloten.

 • Met geheven laadinrichting is de Scoop te hoog voor de staldeuren. Daarom is er een stootlat opgehangen. Zo kan Baerends niet vergeten om de 4,5 meter hoge machine te laten zakken voor hij door de deur rijdt.

 • De wagen is in grote lijnen klaar, op wat kleine aanpassingen na. Behalve een nette afwerking wil Baerends het krabbord nog vervangen door een uitkuilbord met een snijmes voor een gladde kuilwand. Daarom worden er nu nog blokken gesneden uit de graskuil. Ook moet de cabine nog wat omhoog, want nu kan het voer nog wat opstropen onder de cabine. Om de zware combinatie wat stabieler te maken, wil Baerends de voorbanden vervangen door industriebanden met een dikkere canvas-laag.

 • Baerends was zo’n €12.000 aan onderdelen kwijt. Hoeveel arbeid erin zit, is niet bijgehouden. Er werd een half jaar telkens enkele uren of dagen aan gewerkt, tussen de zorg voor het melkvee door. Tekeningen of notities vooraf zijn er niet gemaakt. Baerends: „Gewoon goed opletten en labelen hoe je iets uit elkaar haalt, zodat je het ook weer in elkaar krijgt.”  Bekijk ook de video »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim

  petje af zo.n uitvinding is veelgoedkoper als een nieuwe ik wens jullie er veel plezier en geluk ermee ook met jullie bedrijf en natuurlijk jullie gezin grt wim het ga jullie goed

 • no-profile-image

  Bernhard

  Zeer knap gemaakt, leuke hobby natuurlijk, maar kijk aub uit met de kleintjes op t erf!

 • no-profile-image

  Agro

  Bruut systeem!

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Elke ondernemer (loonwerker) met personeel loopt tegenwoordig te zwoegen om alle veiligheidsregels na te leven. Dan vraag ik me altijd af hoe iets dergelijks wel kan. Verder vraag ik me af of deze constructie op de lange termijn nog steeds geodkoper is als je kijkt naar betrouwbaarheid, onderhoud etc. Ik zou zeggen schoenmaker blijf bij je leest....

 • no-profile-image

  wim

  hoi hier weer met wim houdt de kinderen er bij weg want ik zie wat er allemaal draai hier en daar het is zo gebeurdt dus de kinderen erbij weg a.u.b maar een mooie uitvinding petje af grt wim

 • no-profile-image

  Liever

  Wat een belachelijke uitvinding. Koop gewoon een trekker met voorlader of een verrijker erbij. Een stuk veiliger, handiger, goedkoper en sneller. Maar goed, je moet een hobby hebben.

 • no-profile-image

  de naaier

  ik vind het wel een stoer ding knap gemaakt hoor .maar ik denk als je dan 12000euro aan onderdelen uit geeft en je doet je uren erbij kun je misschien overwegen om een grote almann sjovel te kopen dan kun je in een smalle silo de giek er naast draaien en de meng wagen vol gooien ben je met de trekker ook weer wendbaarder maar goed dat is mijn gedachte,maar nogmaals veel voer plezier en UUT KIEKEN he

 • no-profile-image

  BOB EN ZIJN MATIES

  Waarom koop je gewoon niet een muck zoals die in bob de bouwer. die kan zich zelf heel gemakkelijk laden met zijn eigen voorlader. Het is ook nog heel veilig ook.
  Kijk voor een demostratie op http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=770439

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  prachtig dergelijke b(r)ouwsels van willy wortels die er gelukkig toch nog zijn. er wordt gezegd dat een hobby geld mag kosten, je kunt ook zeggen dat een hobby tijd mag kosten, in jullie geval schijnt het namelijk weinig geld gekost te hebben. wat betreft het gezeur over veiligheid: inderdaad kinderen moet je er ver bij uit de buurt houden, verder heeft niemand er wat bij in de buurt te zoeken. ik woon al 21 jaar in brazil en dan ga je over sommige dingen wel wat anders denken dan dat in nederland gedacht wordt. bijvoorbeeld schermkappen van aftakassen liggen binnen de korste keren in de recycling ,die rotdingen zitten altijd in de weg bij het smeren. groeten

 • no-profile-image

  Gerard

  Super!! Ik geniet altijd erg van dit soort dingen. Veel doen met weinig geld, kunnen de meeste mensen niet meer!!
  Ook nog eens heel duurzaam door hergebruik van van alles en nog wat.

 • no-profile-image

  theo

  Leuk idee, maar daar is ook alles mee gezegd
  Ten eerste de instap in de cabine niet echt arbo, wel belangrijk als je met personeel werkt .
  Het zicht rondom is slecht voor zo'n log geheel.
  Moet altijd recht staan met voer laden anders valt het voer langs de wagen.
  Het duurt een minuut voor het voer via de bodemkettingen in de wagen is, dan wordt het ook pas gewogen.
  Er wordt heel hard geroepen van een voercombinatie van 12000 euro, vergeet je getrokken mengwagen niet en je hebt als basis toch een machine van 30 jaar oud. en om dan meteen te zeggen dat je hem af kan koppelen...., iets wat je dagelijks nodig hebt moet het gewoon doen!!

  Waarom dan geen jong gebruikte / gereviseerde zelfrijdende mengwagen?

 • no-profile-image

  veehouder

  als je zo het rendement van de melkveetak ophoog moet krikken kun je beter vandaag nog stoppen en ook nog zeer onprakties .wel respekt voor hoe het gemaakt is ik zou het nooit doen.

 • no-profile-image

  Niek

  Volgend jaar juli over de crossbaan bij de Zwarte Cross??

 • no-profile-image

  geert

  Het is idd knap gemaakt maar de boer kan volgens mij zijn tijd beter ergens anders in steken. Volgend jaar meedoen met de zwarte cross want ergens anders wil niemand toch met zo'n gevaarlijk ding werken.
  De veehouder moet vooral denken aan de veiligheid van zichzelf en zijn kleine kinderen.
  Daarna in de schrootbak ermee~!

 • no-profile-image

  Auke

  He worteltje,

  Je zegt dat dit maar 12000 euro heeft gekost.
  Maar dan moet je de voermengwagen ook nog mee rekenen. en die ziet er ook nog vrij nieuw uit.
  Je hebt er ook veel eigen uren in zitten. En die moet je ook mee rekenen. Want je hebt ook personeel aan het werk.
  En wat zal het onderhoud wel niet kosten??

 • no-profile-image

  Kobonde

  Wat is het toch ontzettend jammer dat er altijd zoveel negative kritiek komt.
  En dan ook nog anomiem wat een sukkels.
  Ik vind het een prachtig ding.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.