Home

Foto & video

Duitser verdubbelt aantal plaatsen

Klaus en Annegret Klein Hesseling verdubbelen de capaciteit van hun vleesvarkensbedrijf in Bocholt-Sporke (D.), net over de grens bij Aalten (Gld.).

Foto

 • Klaus (42, op de foto) en Annegret (37) Klein Hesseling hebben in Bocholt-Sporke (D.) een nieuwe stal gebouwd voor 1.530 vleesvarkens. Op vrijdag 27 augustus houdt de familie Klein Hesseling open dag aan de Kreuzkapellenweg 25, net over de Duitse grens bij Aalten (Gld.).
  Tekst: Bouke Poelsma en foto's: Hans Prinsen

 • De nieuwe stal is 63 meter lang en 33 meter breed en kost €510 per plaats. De nieuwe stal betekent een ruime verdubbeling van het aantal vleesvarkensplaatsen. Inclusief de uitbreiding heeft de familie Klein Hesseling nu plaats voor 2.710 vleesvarkens.

 • De stal bestaat uit 12 afdelingen, met 12 hokken. De stal wordt op 10 september officieel in gebruik genomen. De Topigs-biggen zijn afkomstig van een Duitse vermeerderaar uit Ahaus-Graes (D.). De dieren worden geslacht bij Westfleisch in Coesfeld (D.).

 • De stalbouw ging in februari van start. Om inspiratie op te doen, nam Klaus Klein Hesseling voor de bouw een kijkje in drie Nederlandse stallen. Zijn aandacht ging daarbij vooral uit naar de dichte vloeren. De varkenshouder zag met eigen ogen dat het gros van de biggen ‘gewoon’ mest op de roostervloer en niet op het dichte gedeelte.

 • In Duitsland is het verplicht om in de hokken een extra drinknippel te plaatsen.

 • De Groba-brijvoerbakken staan kaarsrecht overeind. „Waterpas”, aldus Klein Hesseling, die zelf ook een aardig woordje Nederlands spreekt. De besturing van de brijbakken werkt luchtdrukgestuurd. Zo heeft de varkenshouder geen elektriciteit in de hokken.

 • De kunststofdeuren van de hokinrichting zijn gemakkelijk met één hand te bedienen.

 • Klein Hesseling hecht veel waarde aan een schone stal. De vloer van de hokken ligt 2 centimeter lager dan de vloer in de voergang. Zo hoopt hij de voergang schoon te houden.

 • De voergang ligt zo’n 5 centimeter hoger dan de vloer in de centrale gang. Bij het schoonspuiten van de centrale gang loopt het afvalwater zo niet de afdelingen binnen.

 • Een overzichtsfoto van de centrale gang. Rechts op de foto is het hoogteverschil van de vloeren in de centrale gang en de afdelingen zichtbaar.

 • In de centrale gang kan Klein Hesseling het afvalwater gemakkelijk weg laten stromen.

 • Het is erg licht in de stal. Alle afdelingen beschikken over vier ramen, waardoor licht van buiten naar binnen komt. Vanuit de centrale gang heeft Klein Hesseling via twee ramen per afdeling zicht op de dieren.

 • De stal is mooi afgewerkt. De raampjes in de deuren aan de voor- en achterzijde van de stal dragen bij aan het fraaie aanzicht van de stal.

 • Klein Hesseling heeft gekozen voor praktische schuifdeuren in de stal. De deuren hangen in een rails van rvs. De varkenshouder heeft flink geïnvesteerd in duurzaamheid. Per afdelingsdeur was hij €300 kwijt.

 • Op deze weegschaal worden de dieren gewogen. Op de achtergrond is de watertoevoer voor de afdelingen zichtbaar. Vanuit hier worden ook de andere stallen op het bedrijf van water voorzien. In deze ruimte kan Klein Hesseling ook medicatie toevoegen. Links op de foto is de technische kamer zichtbaar.

 • De verse lucht komt aan de noordkant van de stal naar binnen. Het gordijn stuurt de luchtinlaat, afhankelijk van de over- of onderdruk in de stal. De lucht komt onder de voergang de afdelingen binnen.

 • Op het staldak is de biologische luchtwasser van Devrie zichtbaar.

 • Een close-up van de ventilatoren van de luchtwasser.

 • Een kijkje in de biologische wasser.

 • Klein Hesseling heeft gekozen voor houten spanten.

 • De toevoervijzels….

 • …voor de voerweger.

 • De zes nieuwe voersilo’s staan mooi opgesteld.

 • Naast de varkenstak heeft Klein Hesseling ook nog eens 85 hectare graan- en maisland. Hij verbouwt zo zijn eigen voer. De opbrengst gaat naar mengvoederfabrikant Bela Thesing. De varkenshouder rijdt de opbrengst zelf naar de fabriek. Het voer haalt hij later met zijn eigen bulkwagen weer op. Zo bespaart hij transportkosten. Klaus en Annegret worden op hun bedrijf bijgestaan door de moeder van Annegret. Gedrieën verzorgen zij de arbeid op het bedrijf. Klaus werkt daarnaast ook nog 15 uur per week in een fabriek.

 • In de stal heeft Klein Hesseling zo’n 800 kuub mestopslag. Dat is genoeg voor een ronde. Achter de stal heeft de varkenshouder daarom nog een grote mestsilo geplaatst.

 • Een helft van het dak is bezaaid met zonnepanelen. De maximale opbrengst hiervan is 130 kilowatt (kW) per uur. Klein Hesseling beurt €0,37 per kW.

 • De organisatoren van de open dag hebben rekening gehouden met dorstige bezoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.