Home

Foto & video

Windhoos vernielt boerderijen

In luttele seconden werden gisteren in de gemeente Dinkelland (Ov.) vele boerderijen vernield door een windhoos. Melkveehouder Christiaan ter Horst zag vanuit de trekker hoe het dak van de stal en boerderij in elkaar zakte.

Foto

 • De ravage is enorm op het melkveebedrijf van Christiaan ter Horst (36) in Lemselo (Ov.). Maandagmiddag 13.15 uur kwam er een windhoos. In een mum van tijd zakte het dak van de loopstal in en waaiden honderden dakpannen van de oude boerderij.

  Tekst en foto's: Martijn ter Horst

 • Een geluk bij een ongeluk was dat de koeien tijdens de storm buiten stonden. In de muren van de stal zijn diverse scheuren ontstaan. Het dak is ontwricht, nadat het is opgetild door de wind en enkele millimeters verschoven is.

 • De achtergevel van de stal staat op instorten. De scheur rechts achter de stal is goed te zien.

 • Van de nok van de stal is weinig overgebleven. De weggewaaide platen lagen 50 tot 100 meter verderop.

 • Ook de boerderij uit 1924 moest het ontgelden. Honderden dakpannen werden naar beneden geblazen nadat de wind in de boerderij kwam. De voorgevel van de boerderij is ontzet en staat op instorten.

 • Vanaf de zolder is de ravage goed te zien. Het gebintwerk staat er nog, maar de panlatten zijn met de dakpannen van het dak geblazen.

 • De brokkensilo op de zolder bleef ongedeerd.

 • Zelfs het dakleer is van het platte dak afgewaaid. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

 • De kinderen van de familie Ter Horst kunnen even niet meer op de trampoline. Deze kwam na een vlucht door de lucht namelijk enkele tientallen meters verderop terecht op de grond. Op diverse plekken in het dak zaten grote gaten. Timmerlieden gingen aan de slag om het dak te repareren.

 • Het puin op de zolder werd naar beneden gegooid. Met 12 man sterk werd alle rotzooi opgeruimd.

 • De authentieke voorgevel van de boerderij is een paar centimeter naar voren gekomen toen de wind in de boerderij blies. De voorgevel is hierdoor afgeschreven en moet worden afgebroken, omdat het geheel nu op instorten staat.

 • De windhoos heeft in de omgeving meerdere boerderijen vernield. Bij de familie Veldhuis, 150 meter van het bedrijf van Ter Horst, werden de voorgevel en zijkant van het dak weggevaagd door de wind.

 • Nu de dakpannen weg zijn, komen de brokkensilo’s in beeld. Vlak voordat het donker werd heeft de familie Veldhuis het dak dichtgemaakt met dekzeil.

 • Ook de familie Hamzink, op 100 meter afstand van het bedrijf van Ter Horst, had veel schade aan de gebouwen. Een oude kastanjeboom viel op de woonboerderij. Ook hier deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

 • Op het erf van Ter Horst zijn tientallen eiken omgewaaid. In de omgeving waren diverse straten afgezet vanwege omgevallen bomen. In het nabijgelegen dorp Rossum werden ook diverse boerderijen beschadigd door het noodweer.

Of registreer je om te kunnen reageren.