Home

Foto & video 1 reactie

Vader en dochter in de varkens

Omdat dochter Sabine ook in het ouderlijk bedrijf wilde, bouwde de familie Hüppe in het Duitse Hörstel een vleesvarkensstal met 1.500 plaatsen.

Foto

 • Franz-Josef Hüppe (53) heeft met zijn dochter Sabine Bäumer (29) een bedrijf met 200 Topigs 20-zeugen, 1.500 vleesvarkens en 42 hectare akkerbouw in Hörstel (Noordrijn-Westfalen, D.). Sabine heeft met haar man Henrik ook nog een loonbedrijf.
  Tekst en foto's: Martin ten Hooven

 • In 2007 is de familie overgestapt op Topigs 20-zeugen van Topigs SNW. Technische resultaten: levend geboren biggen per zeug per jaar 31,7, uitval in de zoogperiode 19 procent, gespeende biggen per zeug per jaar 25,7. De speenleeftijd is 28 dagen.

 • De uitval in de zoogperiode is met 19 procent bijzonder hoog. De sterk verouderde kraamhokken zijn daar debet aan. De kunststof roosters zijn te glad, waardoor veel biggen worden doodgelegen. Dit is de belangrijkste oorzaak van uitval. De biggen hebben een verwarmde plaat en er hangt de eerste dagen een lamp boven het biggennest.

 • De zeugen liggen in verschillende stallen waar vroeger het melkvee en de vleesstieren stonden. De zeugen hebben bij de trog een ketting als afleidingsmateriaal aan de boxafscheiding. Hüppe wil de kraamafdelingen renoveren.

 • Alle zeugen worden met de hand gevoerd, zonder voorraadvoedering. Omdat de zeugen in sommige afdelingen met de kop naar de muur staan, is er tussen twee hokken een smalle ruimte vrij om dichter bij de trog te kunnen komen. Zo hoeft Hüppe niet in de hokken te stappen.

 • Een groep net gedekte gelten ligt in voerligboxen met uitloop. Die staan altijd open. Beweging voor de dieren is beter voor de ontwikkeling van het beenwerk.

 • Alle zeugen worden met Piétrain geïnsemineerd of gedekt. Ongeveer 95 procent van de worpen komt voor uit kunstmatige inseminatie. De rest komt voor rekening van de twee Piétrain-beren in de dekstal. De opfok van de gespeende biggen gebeurt in een huurstal op een kilometer afstand.

 • In 2008 is een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd met 1.500 plaatsen. Sabine Hüppe is verantwoordelijk voor de vleesvarkens en koopt de biggen van haar vader. De zeugen- en de vleesvarkenshouderij zijn twee afzonderlijke rechtspersonen.

 • De technische resultaten in de vleesvarkenshouderij zijn als volgt: groei per dier per dag 790 gram, voederconversie 2,8, uitval 1,2 procent en indexpunten per kilo geslachtgewicht 0,981. Het gemiddelde geslacht-gewicht is 95,4 kilo.

 • De varkens krijgen drie-fasenvoedering. Het rantsoen bestaat uit tarwe en gerst, aangevuld met meerdere eiwit- en mineralenkernen. De hamermolen maalt de grondstoffen. De kegelmenger mengt de verschillende grondstoffe, waarna ze de stal ingaan.

 • In elk hok staan voor 25 varkens twee droogvoerbakken met drinknippels. De varkens kunnen onbeperkt voer opnemen.

 • De afdeling bestaat uit zes hokken voor elk 25 varkens. Bij opleg worden de varkens verdeeld over vijf hokken. Enkele weken na opleg haalt Sabine de 25 lichtste varkens uit deze vijf hokken en legt ze in het lege hok. Zoals in bijna alle Duitse stallen, bestaat de vloer uit volledig rooster.

 • In Duitsland is het verplicht om daglicht toe te laten in de stallen. In de ramen aan de zuidzijde van de stal is matglas geplaatst. Dit beperkt de instraling van zonlicht en voorkomt daardoor dat het in de hokken onder de ramen te warm wordt.

 • De verse lucht komt via een dakoverstek in de ruimte boven de afdelingen. Het dak van de stal is goed geïsoleerd.

 • Via ventielen in het plafond boven de voergang komt de lucht in de afdeling. De lucht valt op de gang en trekt vervolgens over de hokafscheidingen de hokken in.

 • De afzuiging van de vieze stallucht gebeurt via de kelder. Dat kan goed bij een volledig roostervloer. Deze vloeruitvoering is om jaloers op te worden. Het geeft schone varkens en een goed klimaat.

 • In warme periodes wordt er ook nog extra lucht uit de afdeling aangezogen via een kanaal tegen de centrale gang. Het klimaat is bij een temperatuur van ongeveer 30 graden buiten nog zeer aangenaam.

 • De stal straalt Duitse degelijkheid uit. De centrale gang is tot een hoogte van 90 centimeter betegeld. Alles ziet er schoon en zeer verzorgd uit.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  wim

  petje af dat een vrouw dat zo doet het ziet er mooi uit allemaal ook mooie varkens mooiestal ook heel veel geluk met jullie bedrijf grt wim het ga jullie goed

Of registreer je om te kunnen reageren.