Home

Foto & video 1294 x bekeken 2 reacties

Trimble Testdagen

Op 8 en 9 juli organiseerde Agrometius de Trimble Testdagen in Dronten. Bezoekers konden rijden met de verschillende gps-systemen.

Foto

 • Op 8 en 9 juli organiseerde Agrometius de Trimble Testdagen in Dronten. Bezoekers konden rijden met meerdere gps-systemen. Ook waren er enkele noviteiten te zien, waaronder een draadloze koppeling tussen de gps-terminal in de trekker en de thuiscomputer.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • De gps-terminal in de trekker verzamelt (deels ongemerkt) de hele dag allerlei gegevens van de bewerkte percelen. Bijvoorbeeld de hoogte, exacte ligging en de oppervlakte. Aangevuld met gegevens van het werktuig (uitgebrachte hoeveelheden mest, kunstmest of spuitmiddel) vormt dit waardevolle teeltinformatie. Zeker wanneer ook de opbrengst gemeten wordt. Nu wordt daar nog te weinig mee gedaan, volgens Agrometius. Door deze data voortaan te versturen via een draadloze koppeling tussen de Trimble gps-apparatuur en de thuiscomputer met Farmworks-software, kan de bruikbaarheid worden vergroot.

 • Eenmaal thuis op kantoor kunnen de data binnengehaald worden.


 • De gegevens kunnen getoond worden in de omgeving van Google Maps. • Tijdens het werk op het land kan de bestuurder van de trekker invoeren welke bewerking hij aan het uitvoeren is. Al deze gegevens worden gelogd • Een voorbeeld; op de kaart is exact terug te zien welk bollenras wanneer en waar geplant is. Ook bespuiting en kunstmestgift kan hierop automatisch aangepast worden.


 • Naast de gebruikelijke positie-data kunnen ook de data van aangesloten sensoren opgeslagen worden. Zoals Greenseeker-data die op deze manier meerdere jaren te bewaren zijn. Een koppeling met teeltprogramma’s is er nog niet; die zou de cirkel rond maken. • Een andere richting waarin de fabrikanten producten ontwikkelen, is de integratie van werktuigbesturing in de gps-terminal, of andersom. Een voorbeeld daarvan is deze Hardi-spuit, waarvan de sectiebediening en afgifteregeling overgenomen worden door de Trimble gps-computer. • Naast de afgebeelde Trimble-apparatuur is er nog wel een Hardi-spuitcomputer in de trekkercabine aanwezig.


 • Bij deze Monosem-zaaicombinatie is dat niet het geval. Hier vervalt de originele bedieningskast.


 • De hardware voor aansturing van de combinatie is verwerkt in een kast achterop de machine. • De daadwerkelijke werktuigaansturing vindt plaats via het Trimble-scherm met bijbehorende schakelaars voor het handmatig in- en uitschakelen van de zaaielementen. • Bij overlapping en geren wordt de aandrijving van de elementen individueel in- en uitgeschakeld door middel van een elektrokoppeling. Ook alle machine-instellingen zijn te wijzigen via het Trimble scherm.

 • Enkele bijzondere toepassingen van gps zijn te vinden in de boomkwekerij. De machine achter deze trekker is een gatenboor voor het maken van plantgaten. De trekker beschikt in samenspraak met de gps over een stop & go-functie, waardoor de gaten op de juiste afstand geboord worden. Alle planten staan hierdoor op een vast raster, zodat er schoffelen vanuit alle richtingen mogelijk is.


 • De kilverbordfuncties zijn vernieuwd en uitgebreid.


 • Nadat de hoogtes van een perceel gemeten zijn door even rond te rijden, kan het gewenste (deel-) afschot ingevoerd worden. De gps-apparatuur berekent zelf de hoeveelheid te verplaatsen grond en stuurt de kilverbak aan. Voor puur het exact vlakleggen van kleine perceeltjes en bijvoorbeeld sportvelden werkt een laser wel iets nauwkeuriger.


 • Deze draineermachine is uitgerust met drainagesoftware in combinatie met gps. Hiermee wordt binnen een ingestelde bandbreedte de juiste diepte van de drainage bepaald. De gps-apparatuur stuurt zowel het rijwerk als de diepteregeling van de combinatie aan. • Het registreren van de locatie van de drainagebuizen is niet nieuw, maar levert wel mooie plaatjes op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Fledderus

  kan iemand my vertellen wat voor merk plant gat drill dat is en wie de fabrikant er van is.
  ik zou er graag wat meer informatie over hebben

 • no-profile-image

  Lezer

  De machine is van een fruitteeltloonwerker en wordt gebruikt voor het boren van paal- en plantgaten

  http://www.fruitteeltloonwerk.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.