Home

Foto & video

Tarwegistconcentraat per trein

Veevoerleverancier Van Triest importeert sinds eind juli 2010 wekelijks 3.000 ton tarwegistconcentraat voor varkens en rundvee per trein.

Foto

  • Een imposant gezicht. Een goederentrein met 54 containers vol tarwegistconcentraat arriveerde donderdagochtend 29 juli op het terrein van de Euroterminal in Coevorden (Dr.). Elke container bevat bijna 26 ton tarwegistconcentraat voor Van Triest Veevoeders in Hoogeveen. Die verkoopt het product aan varkenshouders en melkveehouders als Grain Pro en Grain Pro Plus.    Foto's: Jan Sibon, tekst: Wim Esselink

  • Het product wordt nu per trein aangevoerd vanaf een bio-ethanolfabriek ten noordoosten van Berlijn. Tot nu toe gebeurde dat per vrachtwagen. Het treintransport is een project van Van Triest in samenwerking met de logistieke dienstverlener H&S Group, Euro Terminal Coevorden en de Duitse railvervoerder Bad Bentheimer Eisenbahn AG.

  • Direct na aankomst beginnen medewerkers van Van Triest met het overpompen in vrachtwagens. Het product gaat zonder bewerking rechtstreeks door naar varkenshouders. Wekelijks wil Van Triest twee goederentreinen met elk 60 wagons naar Nederland halen. Dat is in totaal ruim 3.000 ton tarwegistconcentraat.

  • Het product is bij aankomst nog circa 60 graden, de containers zijn goed geïsoleerd. Dat is belangrijk voor varkenshouder Arjan Schutte in Geesbrug (met hand op de leiding). Op die manier is het voer na menging met andere producten nog steeds warm en vreten de varkens het beter. Schutte is één van de eerste varkenshouders die tarwegistconcentraat is gaan voeren aan zijn vleesvarkens en is één van de grootste afnemers.  • De logistieke kwaliteit is nu sterk verbeterd, mede omdat voor het transport naar de afnemers nu weer met Nederlandse transporteurs gewerkt kan worden. Voor rundvee wordt het warme product overgebracht naar een menghal van Van Triest in een nabijgelegen hal. In bassins van meer dan 2.000 kuub wordt het tarwegistconcentraat opgeslagen.

  • Vervolgens worden droge producten als sojahullen, tarwemeel, maismeel of perspulpbrokken toegevoegd. Met een zelf ontwikkelde mixer wordt dan zo snel mogelijk het product gemixt. Vervolgens duurt het enkele uren voor het product is ingedikt tot een stapelbaar product voor melkveehouders.

  • Dit bassin is net leeggemaakt, na schoonmaak is het weer klaar voor het volgende mengproces. Van de wekelijks 3.000 ton aangevoerde tarwegistconcentraat wordt 500 tot 1.000 ton verkocht aan melkveehouders, dat is exclusief het gewicht van de toegevoegde droge producten. De rest gaat rechtstreeks naar varkenshouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.