Home

Foto & video

Hagel zorgt voor grote schade

Veehouders in de regio Heeswijk-Dinther, Vorstenbosch, Nistelrode en Schaijk hebben grote schade door een extreme hagelbui. Honderden hectares mais zijn verloren.

Foto

 • Op zaterdagavond rond trok een zware storm en hagelbui over het oosten van Brabant. Onder andere de plaatsen Vorstenbosch en Nistelrode zijn zwaar getroffen. Vier dagen later maken boeren, vooral veehouders, de schade op. En die is niet mis. Naast de schade aan gebouwen kunnen enkele honderden hectares mais als verloren worden beschouwd.


  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Een ongeveer 2 kilometer brede hagelbui trok in de verschillende dorpen een streep door het landschap. Bomen waaiden om en gewassen raakten beschadigd. • Veehouder Jo Somers probeert in Dinther zijn verhagelde mais met de cyclomaaier wat kort te krijgen. Het spul is te lang om direct onder te ploegen. Zaterdagavond rond 20.00u trof de hagelbui de regio. Somers was in de stal bezig en kon het woonhuis op 10 meter afstand niet meer zien staan door de hagel. "Zondagmiddag lag er nog steeds ijs op de stoep, en dan te bedenken dat het 30 graden was."
 • In totaal mist hij nu 10 hectare mais. De bedoeling is om er nog Italiaans raaigras in te zaaien.

 • De bedrijfsbus van Loonbedrijf Somers in Vorstenbosch heeft ook zichtbaar geleden onder de hagelbui.

 • De lichtplaten in het dak van de loods worden hersteld, buiten lag de stoep bezaaid met takken. In de straat waar het loonbedrijf is gevestigd staat geen stengel mais meer overeind. Onder de klanten van Somers is ongeveer 100 hectare mais weggevallen. • Mais die nog in de groei is kan goed herstellen van windschade. De kans op herstel na deze hagelbui is echter verkeken.


 • Een perceel bieten aan de rand van het getroffen gebied komt er met middelmatige schade vanaf.

 • De schade bij deze bieten en het naastgelegen perceel zomergerst is aanzienlijk groter.

 • De zomergerst is gedecimeerd.

 • De mais van Jan Timmermans in Nistelrode is niet meer te redden. De 12 hectare mais zal hij elders moeten aankopen. Extra zuur is dat hij de mais twee keer beregend heeft. Timmermans neemt zijn verlies en ploegt de gewasresten onder. Hij zaait de percelen zo snel mogelijk in met Italiaans raaigras. Met een beetje geluk zijn er nog een of twee snedes af te halen dit jaar. Hij schat de onverzekerde schade op €30.000.

 • Loonbedrijf van Kessel uit Dinther klepelt de mais voordat het perceel geploegd wordt. 200 meter verderop staat de mais nog fier overeind.

 • De zware klepels maken het gewas kort.


 • Naast de ligboxenstal heeft Timmermans een manege, die eveneens schade opgelopen heeft. • Op de thuisbasis van Loonbedrijf van Kessel is men tevens druk met het vervangen van de lichtplaten. De platen zijn door de hagel geperforeerd. Ook de tl-verlichting en een paar lampen van de binnenstaande trekkers gingen kapot.


 • De mais achter de loods biedt een troosteloos uitzicht. Van Kessel noemt zo een tiental klanten die minimaal 10 hectare mais kwijt zijn. In totaal is onder zijn klanten 180 hectare weggevallen. Velen moeten ook al een snede gras missen door het droge weer.

 • Ook kuilplastic bleek niet bestand tegen de grote hagelstenen.


 • Deze overstek werd ‘gestraald’ door de hagelkorrels. • Veehouder Van der Wielen vervangt de lichtplaten van zijn ligboxenstal. De schade aan de mais valt bij hem mee. Hij zat op de rand van het hagelgebied. • De bizarre kracht van de wind blijkt wel uit deze foto. • Naast de mais stonden ook diverse percelen aardbeienplanten in het gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.