Home

Foto & video 984 x bekeken

Grondbewerking en gps op DLG Feldtage

Tijdens de DLG Feldtage waren verschillende demonstraties te zien. Met behulp van het nauwkeurige RTK-gps moest een parcours afgelegd worden.

Foto

 • Tijdens de DLG Feldtage, gehouden van 15-17 juni in Hannover (D.), waren verschillende demonstraties te zien, zoals hier de gps-proef. Met behulp van het nauwkeurige RTK-gps moest een parcours afgelegd worden. De strobaal aan de rechterkant diende als obstakel, waar de chauffeur handmatig om heen moest sturen. Daarna moest het systeem zo snel mogelijk de oorspronkelijke lijn weer oppakken.

  Tekst: Nico Rodenburg, foto's: Henk Riswick

 • Hier een Deutz-Fahr uitgerust met gps van AutoFarm. Kenmerkend voor dit systeem zijn de twee schotels aan de buitenkant op de cabine. Op de schoffel was een extra antenne gemonteerd om de nauwkeurigheid te vergroten.

 • Het is op de foto niet te zien, maar deze Fendt reed het parcours achteruit. Handig bij trekkers met een omkeerinrichting en aangebouwde hakselaar, iets wat in Duitsland regelmatig voorkomt.

 • Deze Claas gebruikt in plaats van gps een optisch systeem om automatisch te sturen. Zelfs op kale grond kost het de chauffeur geen moeite de trekker tussen de rijen te manoeuvreren. Het systeem is ook uitermate geschikt om een gewasrij, zwad of spuitspoor te volgen.

 • De Cam Pilot van dichtbij. Aan de hand van 3D-camerabeelden stuurt het kastje via een controller de stuurinrichting aan. Met een beetje fantasie heeft het kastje iets weg van het buitenaardse wezen ET.


 • Voor de bediening van een gps-stuursysteem kunnen boeren bij veel fabrikanten terecht. Zo heeft Müller Elektronik verschillende terminals in zijn programma. Op deze Basic-instapversie is zelfs al een analoge beeldcamera aan te sluiten.

 • Nauwkeurig sturen, uitwisselbaar en geen aanpassingen in het hydraulische systeem van de trekker. Dat waren de uitgangspunten van Topcon om het AES-25 elektrisch aangedreven stuurwiel te ontwikkelen. De unit wordt door middel van een flens gemonteerd in plaats van via het standaard stuurwiel.

 • Tijdens de DLG Feldtage, gehouden van 15-17 juni in Hannover (D.), waren verschillende demonstraties te zien. De machines voor stoppelbewerking trokken verreweg het meeste publiek, ondanks de droge, stoffige omstandigheden.

 • De omstandigheden waren eigenlijk te goed om duidelijke verschillen te zien. Op een enkele uitzondering na legde elke machine het land netjes neer. Er werd een ondiepe grondbewerking uitgevoerd op stoppels van 10 centimeter en een diepere op stoppels van 20 centimeter.

 • Voor de stoppelbewerking (5 tot 30 centimeter) zijn machines als deze Kverneland CTC uitermate geschikt. Dergelijke machines maken de grond los, egaliseren en drukken aan. Vaak is er keuze uit verschillende tanden, tandafstanden en rollen.

 • Ook deze Vogel & Noot TerraTop is een multifunctionele machine. Standaard beschikt hij over vier rijen grote veertanden met omkeerbare beitels, sterschijven en een nalooprol. Met het MultiQuick-snelwisselsysteem kan zonder gereedschap de schaarpunt worden vervangen.

 • De TerraFlow-packerwals van het Duitse Auf der Landwehr laat een goede indruk achter. Tussen de uitsparingen van de rubber rol zijn ovale stalen ringen gemonteerd. Doordat ze vrij kunnen bewegen rond de rol verkruimelen ze de grond goed. Door de ringen is de rol tevens zelfreinigend. In Duitsland is de packerwals te koop voor €4.050.

 • Het Duitse Grasdorf Wennekamp ontwikkelde een systeem om dynamisch de wielbelasting te meten. Op een LED-scherm boven de cabine is dit realtime af te lezen. Het systeem houdt rekening met de trekkracht en krachten die via de topstang op de achteras worden overgebracht.

 • Het systeem meet in de velg de indrukking van de band. Aan de hand van deze waarde wordt bepaald of de bandenspanning verlaagd kan worden. De ontvanger in de cabine geeft dit per band grafisch weer. Meer over bandendrukwisselsystemen in het zomernummer van maandblad Trekker.

Of registreer je om te kunnen reageren.