Home

Foto & video 976 x bekeken

Groenbemester spil op biologische velddag

Groenbemesters, grondbewerking en mechanische onkruidbestrijding waren de belangrijkste onderwerpen tijdens de vijfde biologische velddag gehouden op de Broekemahoeve in Lelystad.

Foto

 • Bezoekers kunnen zowel de bovengrondse als ondergrondse ontwikkeling van verschillende groenbemestingsgewassen beoordelen. Maaimeststoffen zijn het biologische antwoord op een scherpere mestregelgeving.


  Foto’s: Ton Kastermans fotografie, tekst: Luuk Meijering


 • Een geslaagde groenbemester levert veel groene massa. Met een klepelmaaier is dat goed te verkleinen.

 • Na het klepelen blijft er een dikke laag op de bodem achter. Een dergelijke laag biedt de bodem tijdens de winter prima bescherming tegen extreme weersinvloeden. De vraag is hoe hiermee om te gaan in een systeem met niet-kerende grondbewerking.

 • Met een directzaaimachine is zonder voorafgaande grondbewerking direct een gewas te zaaien. Deze maiszaaimachine is voorzien van schijven die de mulchlaag en grond opensnijden, zodat het zaaielement het zaad in de schone grond zaait. De beperking van een aangepaste machine is de druk op de grond om voldoende diep te kunnen werken. • Steketee demonstreerde een nieuwe cultivatorcombinatie met twee rijen beitels en twee rollen. Deze machine schoffelt de stoppel gelijkmatig los op een diepte van 3 tot 4 centimeter. Tevens werkt de combinatie de geklepelde massa van de groenbemester door deze laag. Daarna kan direct worden gezaaid.

 • De brede oplopende beitels snijden de stoppel los en werken de massa omhoog in de rollen, waar het verkleind en gemengd wordt met grond.

 • De combinatie laat een vlakke ondergrond met een rulle toplaag achter. Een tweede bewerking maakt het werk helemaal af.

 • De Rod Weeder werkt onzichtbaar achter de cultivator op een diepte van 5 centimeter.

 • De zeshoekige staaf draait door de weerstand van de grond en werkt daardoor wortelonkruiden naar boven.

 • PPO verbeterde afgelopen winter de pneumatisch aangedreven intrarijwieder. Per rij heeft de machine nu twee schoffels. Ook is het pneumatische systeem verbeterd. De rijsnelheid kan daardoor afhankelijk van de plantafstand omhoog naar 7 kilometer per uur.

 • De machine ziet planten met een sensor. Op de plek waar een plant staat, gaan de schoffels uit elkaar. Het systeem ziet geen verschil tussen gewas en onkruid, het is daardoor vooral geschikt voor geplante gewassen.

 • Een andere intrarijwieder is de Robovator, die cameragestuurd is. De Robovator is gedemonstreerd in geplante sla. De hydraulisch aangedreven machine heeft per rij een camera, die het verschil herkent tussen gewas en onkruid.

Of registreer je om te kunnen reageren.