Home

Foto & video 639 x bekeken laatste update:28 mrt 2012

Daniël en Margot op de boerderij in Noorwegen (deel 3)

Foto

  • Bomen omzagen en takken afzagen, is ook werk dat een boer veel moet doen. Wanneer een takje op de stroomdraad hangt, staat er veel minder stroom op de draad. Dan kunnen de koeien wanneer ze aan het klieren zijn, gaan denken: hé, krijg nou wat! Ik voel geen pijn, ik ga lekker de draad stukmaken! Dan gaan ze de weide uit, en overal naar toe. Dat wil de boer niet.

  • Margot blaast de mooiste bellen.

  • In de wei rechts is het gras opgegeten door de koeien. Wanneer een koe niet genoeg gras kan eten, kan ze ook geen melk maken. Geen melk, betekent dat de boer geen geld verdient. Dus mogen ze nu naar de nieuwe wei waar veel gras groeit. De omheining is net af en alle bomen die in de weg stonden, zijn gezaagd. Nu kunnen de koeien hun buik weer vol eten.

  • Papa Martijn houdt koe Pipo goed in de gaten. Want hij weet dat zij rare streken kan uithalen. In de stal gaat ze met haar voorpoten op het waterbakje staan om aan de melkleiding te kunnen likken. Die hangt hoog boven de koeien. Tante Vera moet altijd heel hard lachen om Pipo’s kunsten. “Pipo kan zo in het circus”, zegt ze. Dan moppert oom Johan: “Koeien moeten normaal doen en niet op de waterbakjes gaan staan.”

  • Een koe geeft alleen melk, nadat zij een kalfje heeft gekregen. Daarom worden er op een boerderij met melkkoeien altijd veel kalfjes geboren. Dit kalfje is net geboren. Margot en ik noemen hem Brandweerman Sam. Mama Liesbeth geeft een fles met melk, zodat Brandweerman Sam flink kan groeien.

  • Margot is jarig en zij is 3 jaar geworden. Ook in Noorwegen zijn er veel soorten taarten, net als in Nederland. Maar wat de Noren ook heel veel eten, zijn versgebakken wafels. Daar kun je jam op doen of kersen en heel veel slagroom. Mmm, wat lekker, denkt Margot.

  • Het was een geweldige vakantie. Tot de volgende keer!

Of registreer je om te kunnen reageren.