Home

Foto & video 1 reactie

Processierups bestrijden met statische vloeistof

Loonbedrijf Fuchs trekt er met drie trekkers op uit om de eikenprocessierups te bestrijden. Met speciale spuiten wordt een bacteriepreparaat over het bladerdek verneveld.

Foto

 • Samen met vader Wil zwaait Jean Paul Fuchs (rechts) de scepter over loonbedrijf Fuchs bv in Born (L.). Naast de reguliere werkzaamheden als grondbewerking, zaaien, bespuitingen, oogsten en graven is het bedrijf in april, mei en juni met drie trekkers, elk voorzien van een speciale nevelspuit, actief in de bestrijding van de eikenprocessierups. Medewerker Herman Houben (links) werkt in delen van Zuid-Limburg en de Belgische en Duitse grensregio.  Foto’s: Guus Queisen en Mark Pasveer.

  Tekst: Guus Queisen

 • Aan het begin van de dag overlegt Jean Paul Fuchs met medewerker Herman Houben over de te kiezen spuitroute.

 • Al zes jaar heeft loonbedrijf Fuchs de eikenprocessierupsbestrijding in zijn dienstenpakket.

 • Afgelopen jaar gingen medewerkers met twee spuiten de rups te lijf. Om aan de toenemende vraag van met name de regionale overheid te kunnen voldoen, kocht het loonbedrijf dit jaar een derde spuit.

 • Door het gebruik van een speciale vernevelspuit met een elektrostatische laadunit wordt de spuitvloeistof negatief elektrostatisch geladen en daardoor aangetrokken tot de bladeren. Op die manier worden de bladeren beter bedekt.

 • De rups wordt vooral gesignaleerd in zomereiken langs lanen in steden en dorpen, erfbeplantingen op campings en landgoederen in bosrijke omgeving. In bosgebieden zelf wordt de rups ook waargenomen, maar hier lijkt er een biologisch evenwicht te bestaan met zijn natuurlijke vijanden (sluipwesp, sluipvlieg en grote poppenrover). Hierdoor zorgt de eikenprocessierups in bosgebieden voor minder problemen.

 • Door een spuithoogte van ruim 30 meter kan de hele boom worden beneveld.

 • Bacteriepreparaat Xentari ter bestrijding van bladetende rupsen van vlinders en motten op diverse gewassen. Het duurt meestal enkele dagen voordat de rupsen dood zijn. Een vraatstop treedt echter vrij spoedig in.

 • Bespuiten van de volledige kruin met een oplossing van XenTari. Dit is een bacteriepreparaat op basis van sporen en kristallen van sporen van Bacillus Thuringiensis aizawai. De bespuiting wordt in het tweede en derde larvaal stadium uitgevoerd. Als de eikenprocessierupsen de bespoten bladeren eten, krijgen ze een bacterie binnen die hen doodt.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Anonieme

  Ze mogen bij ons ook wel langs komen. Onze hele bomenrij is haast kaal van de rupsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.