Home

Foto & video

NK maaien met oldtimers

Zondag 30 mei werd op het zweefvliegterrein in het Brabantse Nistelrode het Nationaal kampioenschap grasmaaien met oldtimers gehouden. Een impressie.

Foto

 • Zondag 30 mei werd op het zweefvliegterrein in het Brabantse Nistelrode het Nationaal kampioenschap grasmaaien met oldtimers gehouden. Onder donkere wolken en afgewisseld door wind en regen streden 44 deelnemers om het mooiste maairesultaat te bereiken. Co Looyestein uit Anna Paulowna (N.-H.) prolongeerde zijn nationale titel, net als André de Ridder uit Swifterbant die net als vorig jaar tweede werd. Bonder uit het Drentse Eext werd derde.

  Tekst & foto's: Martin Smits

 • Jits Coljé uit Woerdense Verlaat werd zevende met zijn Bolinder tweecilinder gloeikop en Schukken-maaibalk. De eerste rondjes gaat dat met zo’n tweetakt uit de vijftiger jaren gepaard met de nodige blauwe rook.

 • Voorbereiding is het halve werk. Je weet niet wat voor gras er op het wedstrijdterrein zal staan. Wordt het werk voor de fijne, de middelfijne of de grove vingerbalk?

 • Zo wil de jury het ongeveer zien. Strakke stoppel van 5 centimeter lengte, scherpe scheiding en een egaal gestreken zwad. Bonder uit Eext maait zich hier met zijn Ferguson TEF en Schukken-maaibalk naar een derde plaats in het klassement.

 • Het gras op het zweefvliegterrein was niet ideaal en bij de meeste deelnemers bleef dat op het eind op het mes liggen. Daardoor misten veel deelnemers punten op “begin en einde van het zwad”.

 • Laarakkers uit Sambeek verscheen met zijn Zetor 25A uit 1954 in stijl met een heuse picknickmand op het spatbord.

 • Een van de kunsten van het wedstrijdmaaien is met het laatste zwad goed uit te komen. Net als bij het wedstrijdploegen is het dus zaak de werkbreedte aan te passen aan de breedte van het veld.

 • Zo hoort het laatste zwad te worden gemaaid. De maaibalk past van voor tot achter precies bij de breedte van de baan die als laatste blijft staan.

 • Aljan Nicolai uit het Drentse Eext is behalve begenadigd wedstrijdploeger en Ferguson-liefhebber ook wedstrijdmaaier. De benzine-petroleum Ferguson en Schukken-maaibalk zijn een combinatie waarvan er in de vijftiger jaren in Nederland enkele duizenden in gebruik zijn geweest.

 • Cor Rijkenhuizen maait met een Nuffield 342 uit 1957 en Schukken-maaibalk 119,5 punten bij elkaar en moet ondanks zijn serieuze inspanningen daarmee genoegen nemen met een plaats in het midden van de competitie.

 • Wedstrijd maaien is een serieuze zaak maar ook vooral een sociale zaak. Erover praten is net zo mooi als meedoen.

 • De jury beoordeelt ieder veldje op totaal negen onderdelen zoals openingszwad, geren, stropen tot en met de beoordeling op de “algemene indruk”.


 • Een parasol is tegen de zon, een plu is tegen de regen. In Nistelrode was dat vooral het laatste, maar dat mocht de pret niet drukken. Voor ieder probleem is een oplossing.

 • Harry Wilms uit het Limburgse Veulen is een van de weinige deelnemers met een getrokken maaimachine. Het werd meer plukken dan maaien. Deels ook omdat de snelheid van zijn Lanz Bulldog wat aan de hoge kant is voor dit soort maaiwerk.

 • Schoon maken en weer naar huis. Een echte wedstrijdmaaier zorgt dat zijn materiaal in topconditie blijft.

 • En daar is het dan om te doen. Voor iedere deelnemer is er een herinnering, voor de eerste drie een mooie beker en de winnaar mag de wisseltrofee, een vergulde vinger op een staander van twee mesjes mee naar huis nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.