Home

Foto & video 3 reacties

Kleine Agrofarm TTV is klaar

SDF bouwt zelf een kleine cvt voor trekkers tot 96 kW. Een rijhendel ontbreekt en variabel rijden gaat dus met de voet.

Foto

 • SDF bouwt zelf een kleine cvt voor trekkers tot 96 kW. Een rijhendel ontbreekt en variabel rijden gaat dus met de voet.

  Tekst en foto’s: Frits Huiden


 • Deutz-Fahr kondigde de kleine cvt al twee jaar geleden aan in de compacte Agrofarm en Same Frutetto Continuo smalspoor.

 • In plaats van inkopen bij ZF, zoals bij de grote modellen, ontwikkelde SDF de SDF 5100 TTV cvt-transmissie zelf.

 • De eerste Agrofarm 430 met cvt stond met ploeg en kopeg klaar voor een proefrit op de testterreinen van SDF in het Italiaanse Treviglio. Uiterlijk is de TTV-sticker op de kap het enige verschil. Toch wordt bij instap gelijk duidelijk dat het hier om een compleet andere trekker gaat.

 • De cabine met vlakke vloer en vier stijlen is 6 centimeter verhoogd. In de definitieve versie zit de Basic-armleuning. De eerste prototypen op beurzen hadden nog eenvoudige hendels. Via de kleine flipper van de cruisecontrol (grijs) in de armleuning is de ingestelde maximumsnelheid per 0,1 of 1 km/u te variëren. Met een druk op de oranje ‘cvt’-knop is de snelheid vast te leggen. De grijze flipper kan niet doorgaan voor rijhendel, zoals de grote ZF-bakken hebben. Wie de flipper toch wil gebruiken als rijhendel, had liever dat de flipper ernaast voor de snelheffunctie (groen) kleiner was.

 • Instellingen zijn te zien op een klein scherm in de A-stijl.

 • SDF kiest voor een cvt met twee mechanische groepen die met een pook zijn te wisselen. De eerste groep, voor zwaar werk, loopt van 0,1 tot 24 km/u. De tweede groep loopt van 0,1 tot 40 km/u (bij 1.800 tpm). De hydraulisch-mechanische overbrenging loopt via twee powershiftkoppelingen.

 • Bediening van de cvt gaat, na een korte uitleg, eenvoudig. Kies een rijrichting met de in agressiviteit instelbare omkeerhendel onder het stuur, trap op het gaspedaal en de trekker gaat rollen.

 • Via de ‘Mode’-knop zijn drie rijstrategieën (modes) te kiezen: Auto, Manueel en PTO. ‘Manueel’ is zelf de snelheid en het toerental aanpassen. In ‘Auto’ heeft bij zware belasting de transmissiesnelheid prioriteit boven het toerental. In de PTO-stand heeft het aftakastoerental prioriteit boven de rijsnelheid. Met de Eco-Power-knop op de zijconsole is het toegelaten motortoerenverlies te stellen tussen 50 en 400 tpm.

 • Ondanks de kleine ruimte zijn bedieningselementen goed gepositioneerd. Knoppen voor airco en verlichting kregen een plaats bovenin de cabine.

 • Links naast de stoel zit een hydraulische bekrachtigde handrem. Deze werkt zeer gemakkelijk. Bij nood kan de druk met de draaiknop van de handrem worden gehaald zodat de trekker toch te verslepen is.

 • Voor de drieschaarploeg blijkt de 81 kW sterke Agrofarm TTV 430 met maximaal 6,7 km/uur standvastig. In PTO-stand voor de kopeg is dit minder.

 • Oppepper is dat de Agrofarm TTV nu ook elektrische bediende hydrauliekventielen heeft. De vier dubbelwerkende ventielen zijn met één joystick en twee flippers te bedienen. Twee ventielen zijn naast doorstroom ook instelbaar op tijd. Ook is er een elektronisch te bedienen hefinrichting. Een compleet kopakkerprogramma ontbreekt.

 • De hef tilt 5.300 kilo en optioneel 6.200 kilo.

 • Met drukknoppen op het spatbord zijn zowel de hef als de aftakas te bedienen.

 • Onder de aftakasstomp de trekkrachtsensor van de hef (zwart)

 • Onder de kap ligt een Deutz 2012 Euro IIIA viercilindermotor. Hij mag op 100 procent biodiesel draaien. De twee met cvt verkrijgbare modellen, de Agrofarm TTV 420 en 430, hebben een vermogen van respectievelijk 73 kW (99 pk) en 80 kW (109 pk).

 • De Agrofarm is vanaf september te koop vanaf €75.400. Dat is ongeveer net zoveel als een Fendt 210 Vario zonder elektrische ventielen.

 • De smalpoor met cvt van SDF zal overigens niet lang op zich laten wachten. Op de R&D-afdeling was al een Agroplus met TTV stickers te spotten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  same

  De Same variant heet SILVER³ 100/110 Continuo

 • no-profile-image

  Bastiaan

  Het lijkt dat er geen olie in de achterbrug van deze trekker zit. Foto 16!!

 • no-profile-image

  Joost

  Inderdaag geen olie in de achterbrug
  was ook een klein detail wat opviel
  Typische

Of registreer je om te kunnen reageren.