Home

Foto & video 473 x bekeken

Klein nieuws op Cereals

Het Britse openluchtgraanevenement Cereals met de spuitendemonstratie Sprays and Sprayers bood een scala aan leuk klein nieuws.

Foto

 • Grote primeurs op spuitengebied waren voorbehouden aan de Duitse binnenbeurs Agritechnica afgelopen november, maar het Britse openluchtgraanevenement Cereals met de spuitendemonstratie Sprays and Sprayers bood toch nog een scala aan leuk klein nieuws. De beurs werd gehouden op 9 en 10 juni in het Engelse Royston. Het belangrijkste nieuws staat in Boerderij nr. 37 van 15 juni, maar er was natuurlijk meer. Een overzicht.


  Foto’s: Henk Riswick Tekst: Martijn Knuivers


 • Köckerling toonde de Allrounder 750 cultivator. Voorheen waren van de Allrounder alleen een 9 meter en een 12 meter brede versie te koop, nu ook in een versie van 6 en 7,5 meter. De cultivator heeft vier rijen beitels of ganzenvoeten, twee rollen en eggen.

 • Het Deense Dal-Bo toont de Maxi Cut. Dit apparaat is een alternatief voor een schijveneg of mulcher, bedoeld om bijvoorbeeld de mais- of koolzaadstoppel te bewerken. Het bestaat uit een grote rol met daarop haaks 15 messen. De rol kan met water gevuld worden, zodat de machine 6,1 ton weegt. Bij snelheden hoger dan 15 kilometer per uur wordt de grond goed gemixt.

 • Kverneland toonde de Kverneland Accord met Miniair Nova-zaaielementen. In Boerderij nr. 36 staat een reportage van de Flevolandse akkerbouwer Jacob Jan Homan, die deze heeft gekocht om wortelen mee te zaaien. In Engeland wordt de machine vooral verkocht aan uien- en sjalottentelers. De fabrikant claimt een 5 procent betere opkomst dan bij conventionele zaaiers. Eigen proeven, uitgevoerd in Bedforshire, tonen dit volgens de fabrikant aan.

 • Al getoond op de Agritechnica, maar nu voor het eerst in Engeland te zien. Amazone, Lechler en Syngenta introduceren gezamenlijk een verbeterde methode voor onderbladbespuiting met een standaard veldspuit zonder luchtondersteuning. Het systeem, met de naam Dropleg UL, bestaat uit kunststof sleepstangen die via een draagframe aan de spuitboom gemonteerd worden. Onder aan de sleepstang kunnen verschillende spuitdoppen gemonteerd worden die het gewas van de onderzijde bespuiten, vooral bedoeld voor groentegewassen. Met gewoon spuiten wordt de onderzijde van het blad onvoldoende geraakt.

 • Onderdelenleverancier Spaldings, zeg maar het Engelse Kramp, toont een flexibele aftakasbeveiliging. Deze zou veiliger zijn dan de standaard-omhulsels, maar ook flink duurder. €300 tegen €85 voor een standaard-exemplaar.

 • De UniHack van Annaberger is een vingerwieder voor in graan. Een 9 meter-versie kost €13.000. De Duitse fabrikant werkt aan een 12 meterversie.

 • De naam Vicon bestaat dit jaar 100 jaar. Het logo herinnert klanten aan dit heugelijke feit.

 • De nieuwe Challenger Rogator 600-serie, gemaakt in Grubbenvorst (L.), werd voor het eerst aan het Engelse publiek getoond.

 • Hoe krijg je mensen op je stand? Twee mooie Engelse dames bij Agrifac delen gratis prullaria uit.

 • Cereals is een openluchtbeurs met demo’s. De Nederlandse Federatie Agrotechniek organiseert in september 2010 de Agrotechniek Holland, een soortgelijke openluchtbeurs op het Lowlands-terrein bij Walibi World in Biddinghuizen (Fl.). Een openluchtbeurs is altijd risicovol. Bij mooi weer is een openluchtbeurs ideaal. Woensdagochtend was het droog in Engeland, maar ’s middags kwam de regen met bakken uit de lucht. Gevolg: glibberige looppaden.

 • Donderdag was het weliswaar droog, maar door de vele regen van woensdag waren alle demo’s afgelast.

 • In een koud voorjaar zoals dit jaar is het effect van zaaien onder biologisch afbreekbaar plastic goed te zien. Nog nergens in Engeland en Nederland staat de mais zo hoog als de onder plastic gezaaide mais op de Cereals.

Of registreer je om te kunnen reageren.