Home

Foto & video 1777 x bekeken 2 reacties

Impressie Vicon weegstrooier

Strooierfabrikant Vicon levert vanaf eind dit jaar een kleine weegstrooier, de RotaFlow RO-M Easy Weight. Eind april is in Nederland één voorserie-exemplaar uitgeleverd. Boerderij bekeek het model.

Foto

 • Strooierfabrikant Vicon levert vanaf eind dit jaar een kleine weegstrooier, de RotaFlow RO-M Easy Weight. Eind april is in Nederland één voorserie-exemplaar uitgeleverd. Boerderij bekeek het eerste praktijkrijpe model. De nieuwe kleine weegstrooier RO-M EW is gebaseerd op het bestaande conventionele type RO-M, met werkbreedtes van 10 tot maximaal 28 meter.


  Foto’s: Duo Foto. Tekst: Martijn Knuivers

 • De bak kan standaard 1.100 liter bevatten, maar is met twee opzetranden te vergroten tot 2.000 kilo.

 • Aan de bak zitten kleppen met een glijgoot, zodat makkelijk en zonder morsen het restant kunstmest uit de bak kan worden verwijderd.

 • De strooier heeft één weegcel en één referentiesensor, zodat schokken en hellingen geen invloed hebben op de weging. De bouwwijze is gecomprimeerd. Een weegbok vergt vaak enkele centimeters ruimte, waardoor het zwaartepunt van de strooier naar achteren verschuift. Vicon is er echter bij de RO-M EW in geslaagd de afstand gelijk te houden aan de conventionele strooier.

 • De strooier heeft net als zijn grote broer RotaFlow strooischijven. De kunstmest valt hierbij niet van boven op de schijf, maar stroomt vanuit een zijwaarts gat in het midden de strooischijf op, waardoor de korrels door de schoepen worden weggeslingerd in plaats van te worden weggeslagen.

  Instellen gaat via twee hendels. De bovenste is voor de afgifte. Wil je veel kilo’s per hectare strooien, dan kunnen meerdere uitstroomopeningen worden geopend. De onderste hendel is voor de strooibreedte. Aanpassen van de strooibreedte is soms nodig, bijvoorbeeld als de gekochte kunstmest wat fijner is dan gedacht. Door de strooier dan iets breder te stellen dan op basis van grovere kunstmest uit de strooitabel, wordt de verdeling van die fijnere kunstmest beter.

 • De RO-M EW is volledig Isobus-gestuurd. Voor een trekker zonder Isobus-terminal levert Vicon de Focus 2-bedieningskast mee.

 • Kant af strooien kan met een simpele kantstrooiplaat door de aandrijfas naar de rechterschoep te ontkoppelen en een kantstrooiplaat te bevestigen. Kverneland adviseert niet strak langs de perceelrand te rijden, maar op 2 meter van de kant. Dan komen er zeker weinig korrels in de sloot terecht.

 • Kant op strooien kan met de Trimflow-kantstrooi-inrichting. De geleidingsstrips van de Trimflow-kantstrooi-inrichting verdraaien de strooibaan van korrels van opzij naar meer achterwaarts.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Koen Neyens

  Enig idee wat de catalogusprijs van deze machine is?

 • no-profile-image

  Rijk

  Koen, toen deze strooier in het blad stond was hij zonder weeginrichting, isobus rond de 8500 maar met alles erop en eraan 10000

Of registreer je om te kunnen reageren.