Home

Foto & video

Compacte Italiaan van Claas

De door Agritalia gebouwde Claas Elios zit compact in elkaar, maar kan ergonomisch beter. De cabine is ruim en stil, het zicht beperkt.

Foto

 • De Claas Elios wordt in Italië gebouwd. De trekker is compact, maar kan ergonomisch beter. Een eerste indruk.


  Tekst: Frits Huiden, Foto’s: Jan Sibon

 • Claas laat de nieuwe compacttrekker Elios bouwen door het Carraro-onderdeel Agritalia. Dat bedrijf bouwt op dezelfde basis de MF 3600-serie en de John Deere G-serie. • De cabine is relatief ruim en stil, maar het zicht kan beter door de lange motorkap en de B-stijl. Het zicht naar achter is wel goed, een dakraam is optie. • De Elios 210 van 53 kW heeft een 24V/24A-bak. Optie is een hi-lo met onder last schakelbare omkeer (Revershift). Bij de mechanische bak zit daarvoor in de plaats naast het verstelbare stuur en omkeerhendel links en rechts een hendel om 30 procent te versnellen.
 • Een ergonomisch minpunt is de plaatsing van de pedalen. Om zowel koppeling als rempedalen te bedienen zijn lange en wijdbeens gestrekte benen nodig. Bovendien zit er een tunnel in de cabinevloer. De schakelpoken staan wel netjes rechts naast de stoel. Deze zijn bovendien prima te schakelen voor een trekker van dit kaliber, en de opbouw voelt logisch aan. • Het kleine gaspedaal staat te dicht op de transmissietunnel. • Luxe als een airco, EHR en elektrisch schakelbare aftakaskoppeling zijn optie. Elektrische hydrauliekventielen zijn alleen op de smalle evenknie Nexos te krijgen. • De mechanische aftakaskoppeling zit links in de cabine, waar overigens een bijrijderszit ontbreekt, zoals vaker in deze klasse. Voor aftakaswerk is er keuze uit de combinatie 540-1.000 of 540-750.
 • De Cat II-hef tilt met een hulpcilinder 3.100 kilo. Deze is rechts geplaatst, waar hij hoort. De trekkrachtregeling verloopt nog via de topstang.


 • Prettig en goed te doseren is de afstandsbediening van de hef.


 • Door uitsparingen in motorkap en frame en wegdraaiende spatborden komt de Claas Elios aan een draaicirkel van 7,46 meter. • Onder de kap een viercilinder FPT (Fiat Power Train/Iveco) met 3,2 liter inhoud.
 • De 3.165 kilo wegende Elios heeft een wielbasis van 2.098 millimeter en een doorrijhoogte van 2.397 millimeter.

 • De Elios is te koop vanaf €37.500.

Of registreer je om te kunnen reageren.