Home

Foto & video 1 reactie

Camera maakt spuitmachines intelligent

Fabrikant Amazone werkt in samenwerking met een aantal partners aan een slimme veldspuit, die met hulp van camera's onkruid kan herkennen.

Foto

 • Werktuigfabrikant Amazone ontwikkelt, met enkele andere bedrijven, een nieuwe generatie slimme veldspuiten. Een prototype, waarmee plaatsspecifiek onkruiden kan worden bespoten, werd vorige week gedemonstreerd op een akkerbouwbedrijf in het Duitse Westerkappeln. Over circa vijf jaar moet een praktijkrijp systeem op de markt komen.


  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • De gedemonstreerde veldspuit is bij wijze van proefopstelling uitgerust met twee camera's. Op deze manier kan het principe van de werking getoond worden. In een later stadium zou één camera per sectie nodig zijn voor een goed eindresultaat. • Het bedrijf dat de camera's levert, is gespecialiseerd in het maken van industriële beeldherkenningssystemen. De camera's filmen een 40 centimeter brede strook en het beeldherkenningssysteem herkent daarin de stand van het gewas en de hoeveelheid onkruid. Iedere camera is uitgerust met een eigen processor (computer), zodat een kant-en-klaar signaal naar de spuitcomputer gaat. Dit maakt dat het systeem ultrasnel kan reageren, en direct de bespuiting aanpast op de hoeveelheid onkruid.
 • Iedere camera is voorzien van 500 led-lampjes. Een derde van deze leds produceert infrarood licht. De (standaard) camera registreert vervolgens de weerkaatsing van het licht. Aan de hand van dit beeld wordt de stand van het gewas en het onkruid berekend. • De camera's zijn bij deze proefopstelling nog niet aangesloten op de spuitcomputer, maar op een groot beeldscherm. • Iedere camera geeft twee getallen weer: een indicatie van de gewasstand en van de onkruiddruk. Dit zijn de gegevens waar de spuitcomputer in de toekomst mee kan rekenen. Als de camera's één meter voor de spuitboom gemonteerd worden, heeft de computer al voldoende tijd om de spuitdruk direct (real time) aan te passen. Hoe dit in de praktijk gerealiseerd zal worden, moet nog bekeken worden.
 • De camera kan verschillende gewassen herkennen en onderscheiden van het onkruid.
 • Een aggregaat zorgt nu nog voor de spanning. Met de opkomst van (deels) elektrische trekkers zal dit in de toekomst niet meer nodig zijn. Een constante voeding is wel noodzakelijk voor de (gevoelige) techniek. • Op het akkerbouwbedrijf in Westerkappeln test Amazone daarnaast het effect van verschillende spuitdoppen, rijsnelheden, het aantal liters per hectare en andere aspecten in praktijk. • Door met weinig liters en een hoge rijsnelheid te spuiten gaat de dagcapaciteit van een spuitcombinatie natuurlijk flink omhoog. De fabrikant bekijkt hoever je hierin kan gaan. De resultaten worden meegenomen bij de ontwikkeling van nieuwe spuitmachines, maar ook om klanten te kunnen adviseren welk type spuitmachine voldoende capaciteit heeft voor het te bespuiten areaal. • Om verschillen in het veld zichtbaar te maken worden de diverse methoden in één perceel getest.

Eén reactie

 • no-profile-image

  N.R.

  Dit is een zeer mooi onderzoek, het is vooral nieuw dat men er achter is gekomen dat als je harder rijd dat de dagcapaciteit naar boven gaat... proficiat heren onderzoekers...

Of registreer je om te kunnen reageren.