Home

Foto & video 5 reacties

Hakselt een berg, kost een beetje

Loonbedrijf Transmefo schaftte twee gebruikte Case IH-hakselaars aan. Met de lage aanschafprijs probeert het bedrijf tegen lagere kosten te hakselen.

Foto

 • Gezien de huidige loonwerktarieven zag Lammert van Nijhuis van loonbedrijf Transmefo in Zeewolde (Fl.) het niet zitten om €300.000 of meer te investeren in een nieuwe hakselaar. In plaats hiervan kocht hij twee gebruikte Case IH 8790 Mammoet-hakselaars. De aanschaf en het bedrijfsklaar maken van de twee machines kostte hem in totaal nog geen kwart van het eerder genoemde bedrag. Dankzij de relatief lage aanschafkosten verwacht het bedrijf uiteindelijk tegen lagere kosten te kunnen hakselen.


  Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

 • Zaterdag 22 mei heeft het bedrijf de bijna uitgestorven Mammoets nieuw leven in geblazen. De Case IH-hakselaars zijn nooit in grote aantallen gebouwd. Door de beperkte beschikbaarheid van onderdelen en de matige reputatie van de machines zijn ze in de handel voor weinig geld te kopen. Toch zijn het relatief moderne hakselaars die beschikken over een hoog motorvermogen, haksellengteverstelling en een automatische messenslijpinrichting. • Een stukje geschiedenis. Het Oost-Duitse Fortschritt beschikte over een hakselaar- en maaidorserfabriek in Neustadt/Sachsen. In 1994 nam de Bidell-groep, waar Mengele reeds een onderdeel van was, deze fabriek over. De hakselaars werden toen als MDW en later als Mengele op de markt gebracht. In 1997 nam Case IH de hakselaar- en maaidorserlijnen over. In dat jaar bracht de fabrikant ook de 8790 op de markt. Deze machine zat dus al in de Mengele/Fortschritt-pijplijn.

 • Case IH zou ongeveer 56 stuks van deze hakselaars gebouwd hebben. Toen het bedrijf in 1999 onderdeel werd van CNH, kwam er echter alweer een streep door het project. In 2004 werd de fabriek in Neustadt/Sachsen zelfs helemaal gesloten. CNH had immers al de FX-serie hakselaars van New Holland, die ook nog korte tijd in Case-kleurstelling uitgeleverd zijn.

 • De hakselaars zijn dus maar korte tijd in productie geweest, en nooit in grote aantallen verkocht. Toch heeft Transmefo vertrouwen in de machines, die helemaal uit elkaar geweest zijn. Door bovendien twee machines, bouwjaar 1998 en 1999, aan te schaffen is de bedrijfszekerheid voor de klanten veiliggesteld.

 • Uniek aan de hakselaars is de nog steeds ongeëvenaard eenvoudige verstelling van gras naar mais. Door een verstelbare bodemplaat onder de hakselkooi kan de gewasstroom door of onderlangs de korrelkneuzer geleid worden. Dit is per knopdruk vanuit de cabine te verstellen.

 • Afgelopen zaterdag kwamen de hakselaars voor het eerst in actie bij het inkuilen van 28 hectare gras in Zeewolde.

 • Het plakkerige gewas vormde meteen een uitdaging voor de machines.

 • Transmefo heeft de twee hakselaars zelf geïmporteerd uit Frankrijk en Tsjechië. De machines hebben slechts 2100 en 1100 motoruren. Dit komt voornamelijk doordat ze lang onverkocht op het fabrieksterrein gestaan hebben.


 • De hakselaars zijn van hetzelfde merk en type, maar beschikken niet over dezelfde motor. De ene beschikt over een dwarsgeplaatste Deutz V8.

 • De andere heeft een dwarsgeplaatste Mercedes V8. Beide motoren beschikken over ongeveer 400 kW (536 pk)

 • De hakselaar met de meeste uren is het meest compleet uitgevoerd. Hij beschikt over automatische smering, watertoevoeging en een granulaatverdeler.

 • Uiterlijk is deze hakselaar te herkennen aan de beugel rondom de cabinerand.

 • Ondanks de reputatie van de hakselaars is het te hopen dat de overalls in de kast kunnen blijven. • Beide hakselaars hebben zowel een achtrij Kemperbek als een graspick-up. De pick-up van de Tsjechische hakselaar was zelfs nog nooit gebruikt.


 • De oudste pick-up vertelt in principe het hele verhaal over de historie van de hakselaars: een Fortschritt-typeplaatje....


 • .... een Mengele-blauwe verflaag, overgespoten in Case kleuren en voorzien van Case IH-bestickering.

 • De lange termijn zal moeten uitwijzen of de hakselaars zich goed houden. Wel zeker is dat Transmefo beschikt over een bijzonder stuk machinepark.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ron

  Op de Demo Ruwvoederwinning Lelystad 1996 maakte deze hakselaar wel een heel veel betere indruk dan de inzending van New Holland

 • no-profile-image

  Boer

  Daar hou ik wel van, niet gaan showen met het nieuwste van het nieuwste, maar met 2e hands materieel ook goed voor de dag komen.

  Vele fijne hakseluren toegewenst

 • no-profile-image

  dick

  En geef nou toe, zo'n rode machine is toch veel mooier dan al die rare groene dingen.

 • no-profile-image

  hans burggraaf

  mooi spul lampie veel geluk er mee de groeten uit oosthuizen

 • no-profile-image

  rick

  zijn hele machtige machines, en het is ook mooi dat deze unieke machines weer nieuw leven in is geblazen.

  maar persoonlijk had ik liever een hakselaar gekocht van een bekender merk i.v.m. onderdelenvoorziening en service.

  zelf hakselen we met een new holland fx 38 uit 2002

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.