Home

Foto & video 919 x bekeken 3 reacties

Zware Tym is in Europa geland

Het Koreaanse Tym komt met de zware T1003S. Via de Duitse importeur is de wendbare en niet te dure trekker hier al te koop. Boerderij maakte een proefrit.

Foto

 • Tym komt met een 66 kW (90 pk) en deze 74,5 kW (101 pk) zware T1003S trekker. Daarnaast belooft TYM zelfs een 96 kW (130 pk) trekker met cvt . TYM, voluit Tong Yang Moolsan, is in Europa vooral bekend van zijn compacttrekkers tot 51,5 kW (70 pk).  Tekst en foto’s: Frits Huiden

 • TYM bouwt 10.000 trekkers per jaar, maar importeert ook CNH-trekkers. Dat is te merken aan de T1003S. De maten komen hier en daar overeen met de Case IH CS. Details als stuurkolom en topstangvergrendeling zijn directe kopieën uit de New Holland T5000.

 • De trekker heeft een modern en gelikt uiterlijk door een strakke motorkap en eveneens strak interieur. De cabine oogt redelijk opgeruimd en overzichtelijk.

 • Via een complete zijconsole met vlakke tiptoetsen kan de chauffeur de automatisch schakelende 4WD en het differentieel bedienen.

 • Ergonomisch zijn er kleine minpuntjes. De groepenpook van de 32V/32A-bak staat laag op de vloer tussen stoel en zijconsole en laat zich stug verzetten. De versnellingspook heeft daarbij de nodige speling en het omgekeerde schakelpatroon vraagt wat gewenning. Soepel zijn de tweetrapspowershift en omkeer onder het stuur te bedienen.

 • Het zicht rondom is prima door de schuine neus en de netjes langs de cabinestijlen lopende uitlaat. Alleen de heflatten zijn moeilijk te zien. De ver naar achter uitstekende spatborden en een dwarsstijl tussen de achterruit en het raampje eronder verstoren het zicht. Met een hulpcilinder beurt de TYM 4.200 kilo.

 • Natuurlijk is de hef ook te bedienen op het spatbord.

 • De lichte roffel van de 4,4 liter viercilinder Perkins-motor dringt nauwelijks door in de cabine. Als je naast de trekker staat, is het geluidsniveau bij een stationair draaiende motor aangenaam. Belangrijk voor wie klusjes rond de trekker doet.

 • Meest opvallend aan de Koreaan is de extreem scherp sturende portaalvooras. TYM maakt deze zelf. De voorspatborden draaien dan slechts gedeeltelijk mee.

 • Voordeel van Koreaans materieel is de vaak rijke uitrusting tegen een aantrekkelijke prijs. Dat geldt ook voor de T1003S. Met een standaard rijke uitrusting is de 3.685 kg wegende Koreaan te koop vanaf €44.000.

  Bekijk hier ook een filmpje over deze trekker.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Vrij veel overeenkomsten met N.H.
  Ziet er daarom helemaal niet verkeerd uit en zal het werk ook wel doen. Perkins motor kan ik mee leven, electr. hef prima. Mooie vooras, max. stuuruitslag is mooi groot maar zal weer afhangen van de spoorbreedte en de bandenmaat. Leuk hok erop, gelukkig met middenstijl zodat je niet van die onwijs grote deuren hebt. Als mijn dealer deze Koreaan zou gaan verkopen zou ik zeker een proefrit willen maken. Heb wel minder spul gezien maar ben ook niet zoveel ge/ver-wend.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan het grote nadeel van zulke trekkers is 1 hoe snel zijn ALLE onderdelen beschikbaar en hoe duur zijn die 2 als je later in wilt ruilen is dat vaak niet makkelijk .3 er zijn vaak te weinig dealers als er een wegvalt is de volgende soms erg ver weg. Een ding moet ik de Korianen na geven als op de markt zijn willen ze alles doen om er te blijven kijk maar naar de auto hunday en kia ondanks moeilijke start hier in canada zijn ze er nog steeds

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ed,
  Elk nadeel heb een voordeel, is een beroemde uitspraak van Johan Cruijff.
  Wat betreft die onderdelenvoorziening, misschien passen er wel NH delen op. En anders koop je er gewoon 2 voor de prijs van 1, heb je altijd reserve.
  Zonder gekheid, ik zei dus dat mijn plaatselijke dealer hem zou moeten gaan verkopen voordat ik interesse zou hebben. En gezien hoe de Koreanen het hier doen met Kia en Hyundai, het zal even tijd nodig hebben maar het komt wel goed. Je ziet erg veel van die auto's vandaag de dag en dat heeft een reden.
  Wat betreft inruilwaarde, daar hecht ik niet zoveel aan. Is alleen belanrijk als je om de paar jaar weer wilt ruilen maar als een trekker mij goed bevalt mag ie blijven. 10.000 uur moet geen probleem zijn.
  Groeten, Jan Z

Of registreer je om te kunnen reageren.