Home

Foto & video 3 reacties

Zelf machines aanpassen

Jan Zonderland, akkerbouwer in Dresden in de Canadese provincie Ontario, bouwde en verbouwde verschillende machines voor gebruik op het eigen bedrijf.

Foto

 • Jan Zonderland haalt er vooral veel voldoening uit: hij paste verschillende machines aan voor gebruik op zijn eigen akkerbouwbedrijf. De aanleiding om zelf machines te bouwen is voor hem vaak drieledig, zo licht hij toe. 1) “De door ons gewenste specialistische machines zijn hier (in Canada) niet of nauwelijks te koop.” 2) “Als ze al te koop zijn, dan zijn ze ons vaak te duur; hetzelfde geldt voor het importeren van machines uit Nederland.” 3) “Wij mogen het gewoon graag doen. Het geeft gewoon veel voldoening als na weken van passen en meten, lassen, slijpen, boren en tot slot verfspuiten, blijkt dat wat je in gedachten had, ook goed werkt in de praktijk.  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Jan Zonderland

 • De rijenspuit voor de bieten is hier nog in aanbouw. Zonderland: “Oorspronkelijk gebruikten we deze machine voor onkruidbestrijding.” Nu, met de Round-up ready bieten, wordt de machine alleen nog gebruikt om Quadris (=Amistar) te spuiten tegen Rhizoctonia in de bieten.

 • Enkele jaren geleden is dit wielstel gebouwd voorop de New Holland TS 100 ten behoeve van het landklaar maken. Zodoende wordt de grond over 3 meter gelijkmatig aangedrukt en werkt de Lely-kopeg veel mooier. Zonderland: “Er kan dan heel mooi ondiep gewerkt worden. Achterop de kopeg is een zaaibak gebouwd waarmee we tijdens het landklaarmaken gerst kunnen zaaien op de stuifgevoelige zandkoppen.” De zaaibak wordt met een elektromotor aangedreven en kan derhalve waar nodig ingeschakeld worden.

 • De draaikrans moest uit Nederland komen. Zonderland: “Zoiets was hier niet te vinden. Ook de asstompen komen uit Nederland omdat de wielen van de achteras van onze Claas hakselaar gebruikt worden. Deze metrische velgen passen niet op de asstompen die hier te vinden zijn.” Op bestelling laten maken werd te duur.

 • “Er was erg veel pas- en meetwerk nodig en er was wat twijfel of we de lassen wel sterk genoeg konden maken omdat we maar over een 180 ampère MIG-lasapparaat beschikken.” Tot op heden is alles na drie jaar gebruik nog steeds heel gebleven.

 • Een iets minder ingewikkelde machine: een simpele zelfgebouwde palletdrager.

 • Zonderland: “Deze Lely-mesttank op smalle wielen gebruiken we nu voor de stuifbestrijding met drijfmest.” De tank was al 15 jaar niet meer gebruikt maar na wat sleutelwerk werkte het weer naar wens. Onder andere de pomp zat muurvast.

 • Ook waren de kijkglaasjes stuk. Met behulp van een paar stevige limonadeglazen en een paar aangelaste beugeltjes was ook dat weer opgelost.

 • “Bij deze Samon-uienrooier hebben we de rooibeitels vervangen door een rooias”, legt Zonderland uit.

 • Dit bevalt ‘erg goed’.

 • Zonderland: “We beschikken over een ruime werkplaats van 12 bij 20 meter, geïsoleerd en verwarmd. Hier in Canada heb je echt een goede werkplaats nodig om zelf zoveel mogelijk reparaties te kunnen doen. De mechanisatiebedrijven zitten niet altijd om de hoek en zijn vaak ook niet ingesteld op smederijwerk. Onze uitrusting is niet super maar we kunnen ons goed redden. Er is onder andere een MIG-lasapparaat, lintzaag, kolomboormachine, gas en zuurstof, en een kleine plasmasnijder.”

 • “Ook de doseerbunker voor de sorteerlijn bouwden we zelf.” De dosering wordt geregeld met een dubbele timer die de standaard elektromotor regelt. Door de inschakeltijd en de uitschakeltijd te regelen is een ‘traploos’ regelbare dosering verkregen. Dit werkt erg goed en is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een motor met frequentieregelaar. De in- en uitschakeltijd kan van 1/10 seconde tot 1 minuut geregeld worden. Zonderland vervolgt: “De krachtstroomstekkers hiervan zijn van een dusdanig, matige kwaliteit dat we binnenkort alle Canadese krachtstroomstekkers en stopcontacten vervangen door de modellen zoals die in Nederland worden gebruikt. Deze kopen wij in Nederland. Met name de pootjes van de stekkers gaan erg snel krom, omdat ze dun zijn en onbeschermd zijn.”

 • “Deze hydraulische pers hebben we gemaakt van wat zware kokers die we op de kop getikt hadden en een hydraulische uitdeukset. De capaciteit lijkt met 10 ton wat weinig, maar in 95 procent van de gevallen blijkt het voldoende om de klus te klaren.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mark hoogendoorn

  Hee Jan, over die krachtstroom stekkers uit NL, ik heb nog een hele doos van die dingen liggen.Mag je zo hebben.
  Mark Hoogendoorn 519-289-0835

 • no-profile-image

  martijn

  waarom ben je naar canada verhuist als ik vragen mag je gebruikt alleen maar nederlands of europees materiaal je had net zo goed naar polen ofzo kunnen gaan denk ik dan ben al verschillende keren in ontario en in amerika in south dakota geweest maar het is op veel plekken veel anders dan jij laat zien met je foto`s het enige op jou bedrijf wat op canada lijkt zijn de achter grond en de banden van het neus wiel van die newholland typisch noord amerikaanse banden zijn dat

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste Martijn,
  Dus jij vind dat de keuze waar je wilt boeren af zou moeten hangen van wat voor machines je wilt gebruiken ? Beetje vreemde veronderstelling. Ten eerste zou ik in Polen nog niet begraven willen liggen. Ten tweede, als je waar dan ook de machines die je graag gebruikt op je bedrijf niet kunt kopen dan zul je ze toch ergens anders vandaan moeten halen. Je schrijft verder dat je al een aantal keren in Ontario bent geweest maar ik denk dat je desondanks nog niet zoveel gezien hebt. Veel Ned. toeristen komen niet zover naar het westen in de streek waar wij wonen. Moet je de volgende keer toch maar eens doen, krijg je een heel andere indruk van Ontario. Wat betreft de wielen voorop de New Holland, daar sla je plank behoorlijk mis. Het zijn namelijk typisch Europese orginele Trelleborg banden.
  M.vr.gr.
  Jan Zonderland

Of registreer je om te kunnen reageren.