Home

Foto & video 1539 x bekeken 1 reactie

Mais zaaien met Amazone EDX

Loonbedrijf Wassink in Lattrop-Breklenkamp werkt met een achtrijige Amazone EDX 6000-2 maïszaaimachine. De Amazone werkt met rijsnelheden tot 15 km/u.

Foto

 • Loonbedrijf Wassink in Lattrop-Breklenkamp werkt met een achtrijige Amazone EDX 6000-2 maïszaaimachine. De zaaddosering gaat via het Amazone Xpress systeem. Dit maakt rijsnelheden tot 15 km/u mogelijk.  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • De EDX vervangt bij loonbedrijf Wassink in principe twee conventionele zesrijige zaaimachines. Voor pieken en als backup wordt wel een zesrijer achter de hand gehouden.

 • Kenmerkend aan de EDX-machines is de centrale 360 liter zaadtank met daaraan vast de 1.100 liter kunstmesttank. In vergelijking met traditionele machines met een zaadbak per element, kost het wisselen van ras nu relatief weinig tijd. Via een klep is de tank bovendien snel leeg te maken.

 • Met een eveneens centraal geplaatste zaaitrommel worden de zaden verenkeld en op de juiste afstand naar de elementen 'geschoten'. Amazone noemt dit het Xpress systeem.

 • De gedragen uitvoering van de EDX-machine is nog een nulserie-uitvoering. Drie van deze machines worden dit seizoen door eindgebruikers in Nederland getest. Een negen meter brede getrokken versie was vorig jaar al even in Nederland.

 • Dankzij het nieuwe zaaiprincipe kan de rijsnelheid omhoog. Snelheden van 15 kilometer per uur zijn haalbaar, zonder in te leveren op precisie. De capaciteit neemt hierdoor vanzelfsprekend toe. Uit de eerste ervaringen blijkt wel dat het brandstofverbruik hierbij meer dan evenredig omhoog gaat.

 • De kunstmestkouters, gevolgd door de zaai-elementen.

 • De bediening gaat volledig elektronisch via de Amatron+ terminal. De balkjes onder in beeld geven een indicatie van het aantal missers of dubbelaars. Aan de hand hiervan kan de afschraper op de centrale trommel bijgesteld worden. Ook het aantal zaden per hectare en de hoeveelheid kunstmest kan vanuit de cabine ingesteld worden. Hierdoor is per element kettingen omleggen verleden tijd. Individueel schakelen van de elementen is nog niet mogelijk. Amazone werkt hier aan.

 • De fronttank wordt gebruikt als extra voorraadbak voor de kunstmest.

 • Achterop de zaaimachine is ook een kunstmestbak te vinden. Tijdens het werk wordt deze aangevuld met de voorraad uit de fronttank.

Eén reactie

 • no-profile-image

  bvvv

  cvbvcb

Of registreer je om te kunnen reageren.