Home

Foto & video 1350 x bekeken

Hightech zaaibed bereiden met terminal

Van de trekker springen om de zaaibedbereider bij te stellen hoeft niet meer. De Steketee Supersprint S3500 is instelbaar via een touchscreen. Een impressie.

Foto

 • Voor bonte percelen en akkerbouwers die niet volstaan met een keer afstellen voor alle percelen, bouwde fabrikant Steketee de volledig elektrohydraulisch verstelbare Supersprint-zaaibedbereider. De werkdiepte van vier van de vijf onderdelen van de cultivator is in te stellen met een touchscreen.


  Tekst: Frits Huiden, foto’s: Roel Dijkstra Persfotografie

 • Van de trekker springen om de zaaibedbereider bij te stellen hoeft dus bij de Steketee Supersprint S3500 niet meer.

 • Om het hightechgehalte op peil te houden, probeerde Boerderij de cultivator in jonge zeeklei achter een Fendt 714 Vario met Trimble-gps. In de fronthef hangt een standaard 3 meter brede zaaibedbereider.

 • Tussen trekker en zaaibedbereider zit een zwaardere Rumpstad Terra Compactor-aandrukrol die tevens de gewichtsoverdracht van de zaaibedbereider regelt.

 • De 3,5 meter brede Supersprint bestaat uit een rij ganzenvoetbeitels gevolgd door een hydraulisch verstelbare rol met hoekijzers. Dan volgt een hydraulisch verstelbare egalisatieplaat met daarachter twee velden met vijf rijen veertanden, eveneens hydraulisch verstelbaar.

 • De hydraulisch verstelbare rol heeft in segmenten verdeelde hoekijzers die in de grond happen.

 • Het tandenveld bestaat uit 66 triltanden bestaande uit vijf rijen van 13 en 14 stuks op 25 centimeter afstand per rij. De onderlinge afstand is 5 centimeter. Beide velden hangen in het hoofdframe en pendelen onafhankelijk van elkaar.

 • Na de tandenvelden volgt weer een hydraulisch te verstellen egalisatiebalk. Daarachter lopen twee rollen van 25 centimeter doorsnede. De voorste rol heeft gekartelde ijzers in torsievorm voor verkruimeleffect en de laatste rol vierkante buizen om nog wat aan te drukken. De torsievorm voorkomt eventueel stuiteren.

 • Via een klein, vierkant touchscreen zijn de verschillende onderdelen in diepte te wijzigen. De bestuurder kan via vier menu’s kiezen hoeveel symbolen getoond worden en de helderheid van het scherm instellen.

 • De cilinders op de eerste rol, op de egalisatieplaat, op het tandenveld en op de laatste egalisatieplaat kunnen de diepte 10 centimeter variëren. De bestuurder kan per onderdeel met een tik op de knop telkens minimaal 4 millimeter verstellen. Een nauwkeurigheid die met puur hydrauliek niet haalbaar is. De techniek nodigt uit om constant met de instellingen te spelen. Er is vakmanschap nodig om vanaf de trekker te beoordelen wat en hoeveel versteld moeten worden.

 • De Fendt heeft loadsensing. Een must, omdat de Supersprint zo altijd te bedienen is zonder dat de hydrauliekpomp constant meedraait. Want dat gaat ten koste van het trekvermogen en het dieselverbruik. Met de elektronische ventielen van de trekker is de doorstroom, dus ook de reactiesnelheid, in te stellen. Wel zit er op de machine een centrale smoorklep voor de hydrauliek. Er zijn een EW-ventiel en retour nodig.

 • Elke cilinder heeft een potmeter die de werkdiepte doorgeeft aan de elektronicabox. Deze is tussen de driepunt van de Supersprint gemonteerd.

 • De terminal is nog niet in Isobus-variant verkrijgbaar en de gegevens verschijnen dan ook niet op de Fendt-terminal. Steketee heeft hiervoor wel plannen. De elektrische aansturing geeft zelfs mogelijkheden om deze via gps te koppelen aan bodemkaarten.

 • Verdere ontwikkeling zal nog even duren, want de huidige luxe terminalbediening kost al €1.700 boven op de prijs van een volledig hydraulisch gestuurde Supersprint van €11.800. De terminal onthoudt de instellingen en heeft ook een geheugen voor de basisinstelling. Zodra de stroom eraf is, blijft deze behouden.


  Bekijk hier ook de video

Of registreer je om te kunnen reageren.